18.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
ŞIRNAK DHA AA
Şırnak Kömür Ocakları bölgesinde ruhsatsız olduğu belirtilen bir kömür ocağında meydana gelen göçükte 7 kişi öldü, 1 kişi de yaralandı. Kurtarma çalışmaları sırasında 1 işçi de rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Kurtarma ekipleri, göçükte başka işçilerin olma ihtimaline karşın, arama çalışmalarını sürdürüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, maden ocağının işletme ve iş güvenliği riski barındırdığı için 2013’te faaliyetinin durdurulduğunu açıkladı.
Zamana karşı yarış
Şırnak- Cizre karayolunun 20’nci kilometresinde, Cudi Dağı eteklerindeki kömür ocakları bölgesinde bulunan 3 nolu açık kömür ocağında, dün saat 15.00 sıralarında göçük meydana geldi. Diğer işçilerin ihbarı üzerine bölgeye UMKE ve AFAD ile sağlık ekipleri sevk edildi. Göçük altında kalan işçileri kurtarmak için zamana karşı yarış başladı. Çevredeki maden ocaklarında çalışan işçilerin de katıldığı çalışmalarla 6 işçi kısa sürede göçük altından yaralı olarak çıkarıldı. Çalışmalar sırasında işçilerden biri de fenalık geçirdi. Yaralanan 6 işçi ile rahatsızlanan 1 işçi, hazır bekletilen ambulanslarla Şırnak Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.
1 işçi ağır yaralı
Yılmaz Mağrur, Mesut Mağrur, Yüksel Uğur, Mehmet İzer, Sekvan Üstün ve Vedat Özden hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybederken, yapılan arama-kurtarma çalışmalarında akşam saatlerinde Abdullah Kayaş’ın da cansız bedeni çıkarıldı. Böylece hayatını kaybeden işçi sayısı 7’ye yükseldi. Durumu ağır olan yaralı Sıddık Kabak ile fenalaşan diğer işçinin tedavisinin sürdüğü bildirildi. Sıddık Kabak’ın durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi.
Bu arada Şırnak Devlet Hastanesi’nde otopsisi tamamlanan işçilerden Sekvan Üstün’ün cenazesi toprağa verilmek üzere Cizre’ye gönderilirken, diğer 6 kişinin otopsisi devam ediyor. Göçük altında başka işçilerin de olabileceği ihtimali üzerine, ekiplerin arama çalışması sürerken, Şırnak Valisi Mehmet Aktaş, Şırnak Emniyet Müdürü Ömer Uslusoy ve İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Selçuk Yıldırım da bölgeye gelerek yetkililerden bilgi aldı.
Bakanlık: Ocağın çalışma ruhsatı yok
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca, kömür ocağının ruhsatının olmadığı ve ocakta yapılan işlemin kaçak olduğu bildirildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Kazanın olduğu maden sahası, işletme ve iş güvenliği riski barındırdığı için Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nce (MİGEM) 2013 yılında faaliyeti durdurulmuş bir sahadır. Kazanın meydana geldiği saha için Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilmiş çalışma ruhsatı söz konusu değildir. Yapılan işlem kaçak işlemdir” denildi.
Soma davasında yeni heyetin ilk duruşması
Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 6’sı tutuklu 51 sanıklı davanın görülmesine devam edildi. Son HSK kararıyla görevlendirilen Salih Pehlivanoğlu başkanlığındaki mahkeme heyeti, davada ilk kez duruşmaya çıktı. Sanıklardan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, kendilerine yönelik asılsız kampanyalar yürütüldüğünü söyledi. Mağdur ailelerin avukatları ise bilirkişi raporlarına itirazların temelsiz olduğunu belirtti.
Ara kararını açıklayan mahkeme, ocağın emniyet teknikeri Mehmet Günayçelik’in adli kontrol şartıyla tahliyesine, diğer 5 sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Mahkeme yeni bilirkişi raporu alınması taleplerini reddederek davayı 09 Ocak 2018’e erteledi.
Soruşturma başlatıldı
Şırnak Valiliği, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını bildirdi. Valilikten olayın ardından yapılan ilk açıklamada, “1 Nolu kömür ocağında saat 14.30’da meydana gelen göçük altında kalan 6 kişinin vefat ettiği, 1 kişinin ağır yaralandığı ve 1 kişiyi de arama çalışmalarının devam ettiği belirtildi.
Söz konusu alanın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca 2013’te üretime kapatıldığı aktarılan açıklamada, “Meydana gelen üzücü olayla ilgili olarak adli mercilerce hem iş güvenliği hem de terör örgütü ile bağlantıları yönüyle
çok kapsamlı bir soruşturma başlatılmıştır” ifadeleri kullanıldı.