17.08.2008 - 20:41 | Son Güncellenme:
Muhammet KAÇAR/ÇAYELİ (Rize) (DHA)
RİZE’deki vadilerde yapılmak istenen toplam 62 Hidreolektrik Santrali’nin (HES), vadileri kurutup doğanın dengesini değiştireceğini öne süren yöre halkı, ‘Derelerin Kardeşliği Platformu adı altında ortak eylem yaptı.
Önceki hafta İkizdere Vadisi’nde bir araya gelerek HES’leri protesto eden Rizeliler, bu kez Çeyeli İlçesi’nde toplandı. Çayeli Senoz Derneği tarafından Pazaryeri Meydanı’nda düzenlenen HES karşıtı gösteriye İkizdere, Güneysu, Fındıklı, Senoz, Salarha, Cimil ile Fırtına Vadisi’nden gelen yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Ellerinde ‘Derelerin kardeşliği engellenemez’, ‘Satılık Suyumuz Yok’, ‘Ağacı budamazlar meyvenin dalı gibi, dereleri satmayın, gavurun malı gibi’ pankartlarıyla alana gelen göstericiler ‘HES’lere hayır’ sloganları attı. Yöresel çalgı tulum eşliğinde ‘Fırtına Vadisi kurtuldu, sıra Senoz Vadisi’nde’ türküleri söyleyen kalabalık oynanan horonlara eşlik etti. Daha önce HES’lere karşı verdiği hukuk mücadelesini kazanan Fırtına Vadisi halkının ‘Direndik kazandık, Fırtına özgür akıyor’ pankartıyla alana girmesi de büyük alkış aldı.
‘FAYDASI OLSA İNŞAATLARINDA ÇALIŞIRIZ’
Derelerin Kardeşliği Platformu Başkanı Avukat Remzi Kazmaz, gösteride yaptığı konuşmada, bölgedeki dereler üzerinde kurulmak istenen HES’lerle vadilerin ve derelerin ellerinden alınacağını savunarak şunları söyledi:
“Biz de bu vadilerin, bu derelerin korunması ve kurtarılması için yetkililere bir kez de Çayeli meydanından seslenmek için bir araya geldik. Bu dereler, Rize, Trabzon ve Artvin’de yaşam kaynağıdır. Yaşam alanlarımıza karşı daha duyarlı olunmasını sağlamak amacıyla toplanıyoruz. Yetkililere sesleniyorum. Gelin Senoz, Hemşin, İkizdere ve Fındıklı vadilerini bir de çıplak gözle görün. Bu HES inşaatlarının bize hiçbir faydası yok. Bize faydası olsa buradaki insanlar ellerinde kazmayla HES inşaatlarında gönüllü çalışırlar. İnsanlar bunu kavradı, yetkililerin de kavraması lazım. Artık kantarın topuzunun ayarı kaçtı. Kantarın topuzunu düzeltmek için yetkililer gelsin buradaki vatandaşla masaya oturup
YETKİLİLERE SAĞDUYU ÇAĞRISI
Bu vadilerin HES’leri kaldırmayacağını, yapılması halinde Karadeniz Bölgesi'nen huzursuz bir yer olacağını belirten Avukat Kazmaz, şöyle devam etti:
“Güneş ve rüzgar enerjisi santralleri kuralım, enerji açığını kapatalım. Bu dereler bizim derelerimizdir. Bu derelerde ecdatlarımız yatıyor. Bu derelerde eko turizmi, termal turizmi, doğa turizmi, hayvancılığı ve tarımcılığı savunuyoruz. Bu vadileri dünya turizm merkezi yapabiliriz. Yetkiler sağduyulu olsun. Mahkemeler yürütmeyi durdurma kararları veriyorlar. Ama yine inat edip bu santralleri yapmak için çabalıyorlar”.
‘TEŞHİS DOĞRU YER YANLIŞ’
Senoz Yöresi Derneği Başkanı Dr. Mahmut Akyıldız da, memleketin enerjiye ihtiyacı olduğunu belirterek, “Biz enerjiye karşı değiliz. Vatan haini değiliz. Enerji ihtiyacı teşhisi doğru ancak yer yanlış seçilmiştir. Plansız, programsız bir şekilde yılladır yaşadığımız bu vadileri ellerimizden alacaklar” diye konuştu. HES karşıtı gösteri Karadenizli sanatçı Gökhan Birben’in konseri ile devam etti.
Rize’de İkizdere, Senoz ve Fındıklı vadileri boyunca yıllık ortalama 5.3 milyar KWH elektrik enerjisi üretecek toplam 62 HES projesinin yapılması planlanıyor.