05.08.2008 - 00:01 | Son Güncellenme:
ÖNDER YILMAZ Balcılar
Konya Taşkent’e bağlı Balcılar beldesinde 18 genç kıza mezar olan kaçak Kuran kursunun yanındaki Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı kurs binasının aylardır kapalı olduğu ortaya çıktı. Diyanet’in 12 camisi bulunan beldede 3 camiye kilit vurduğu öğrenildi. Balcılar sakinleri “Kuran öğrenecek yer olmazsa, çocukları Süleymancıların açtığı kursa göndeririz” dedi.
Patlamada ölen Cennet Karaalp’in (13) amcası Ahmet Karaalp de “Yine o binayı yaptırıp yine çocuklara Kuran okutacağız” dedi.
‘Devlet sahip çıkmalı’
Çöken kaçak Kuran kursu binasının 50 metre aşağısında bulunan Diyanet’e bağlı resmi Kuran kursunun aylardır kapalı olduğu ortaya çıktı. Patlamada ölen Teslime Duran’ın (15) babası Mehmet Duran, “Diyanet’in kurs yeri açık değil ki çocukları oraya gönderelim” diye konuştu. Duran ailesinin akrabası ve Balcılar sakini Hasan Avcı ise şunları söyledi: “Çocuklara Kuran’ı öğretmek için yaş sınırı koyuldu. 15 yaşından sonra ben çocuğuma hangi sureyi, hangi harfi öğretebilirim? Diyanet’in kursu diyorlar. Bina orada. Açıldı açılalı birkaç ay faaliyet gösterdi, sonra kapandı. Aylardır kapısına kilit vurulmuş halde boş duruyor.
Hocası bulunmuyor. Binayı köylü kendi imkanlarıyla yapıp Diyanet’e devretti. Ne oldu? Kapıya kilit. Devlet çocuğuma bu imkanı vermezse, ben mutlaka gidecek bir yer bulurum. Ben o cemaatin yerine varmayacaksam sen (devlet) bana sahip çıkacaksın.”
Yaz tatili için ziyaretine geldiği dedesinin gönderdiği kaçak Kuran kursu binasında yaşamını yitiren Rukiye Demirbaş’ın (11) babası Ahmet Demirbaş da şöyle konuştu: “Diyanet’in kursu açık olsaydı çocuğumu oraya gönderirdim. Başta yaş olmak üzere bazı kısıtlamalar halkı alternatiflere yönlendiriyor. Yasal din eğitimi için devlet zemin oluşturmalı. Aksi taktirde insanlar çocuklarını, günlerdir tepki gösterilen bu tür kaçak Kuran kurslarına gönderecek. Bir yolunu bulur millet. Talep var.”
Rukiye’nin dedesi emekli Mehmet Göktaş ise açık konuştu ve dernek yönetimi için “Evet, Süleymancılar” dedi. Göktaş, Diyanet ve imam-hatip okullarına mesafeli durduğunu söylediği Süleymancıların son yıllarda geniş kesimlere açıldığını ve daha yumuşak davrandığını anlattı.
Göktaş, kursun kapalı olmasının sigorta harçlarına ilişkin bir problemden kaynaklandığını da kaydetti.