06.06.2017 - 12:33 | Son Güncellenme:
İftar menüleri sayesinde sofralar özenle hazırlanıyor. Halsizlik ve tansiyon gibi sorunlar yaşamamak için yediklerimize dikkat etmek gerekiyor. Ramazan ayı boyunca denemeniz gereken pratik ve nefis iftar menüleri ve yemek tariflerini sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz. İşte Ramazan iftar menüleri ve yemek tarifleri...
MERCİMEK ÇORBASI NASIL YAPILIR?
Malzemeler
*1 su bardağı kırmızı mercimek
*1 kuru soğan
*1 yemek kaşığı un
*1 patates
*Et suyu
*2 kaşık yağ
*Tuz
*Salça
*Baharat
Nefis Sac Kavurma Tarifi İçin Malzemeler
1 kilo 200 gram yağsız dana kuşbaşı
1 büyük kuru soğan
2 kırmızı kapya biber
2 büyük yeşil biber
4 büyük boy domates
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 silme tatlı kaşığı tuz
1 tutam karabiber
Nefis Sac Kavurma Tarifi Yapılışı
Etleri küçük küçük doğrayarak sacın içine alıp kısık ateşte yavaş yavaş suyunu salıp çekmesini bekliyoruz. Sonra içine küçük küçük doğradığımız soğanımızla yağı ekleyip etle birlikte kavurmaya başlıyoruz. Biraz kavrulduktan sonra biberleri küçük küçük doğrayıp ekliyoruz. En son domatesleri kabuklarını soyup küp küp doğrayarak ekliyoruz. Tuzunu ve karabiberini ilave ediyoruz. Kapağını yarım kapatarak yarı kısık ateşte domateslerin suyunu çekmesini bekliyoruz. Domatesler suyunu çektikten sonra yemeğimiz servise hazırdır. Pilav, salata ve yanında da içecek ile harika oluyor. Benim sacım bakır ve kapak kapatmamda ki amaçta kendi buharında et daha güzel pişiyor ve yumuşacık oluyor. Denemenizi tavsiye ederim. Deneyeceklere afiyet olsun.
Patlıcanlı Pilav Tarifi İçin Malzemeler
2 adet kemer patlıcanı
patlıcanları kızartmak için sıvı yağ
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 su bardağı pilavlık pirinç
1 adet kuru soğan
1 adet domates
tuz
karabiber
dolmalık fıstık
dereotu
Patlıcanlı Pilav Tarifi Yapılışı
Patlıcanlı pilav yapmak için öncelikle patlıcanlar çizgili soyularak küp küp doğranır ve tuzlu suda 20 dk kadar bekletilerek tekrar kurulanır. Bol kızgın yağda patlıcanlar kızartılır ve fazla yağı çektirilir. Diğer taraftan bu işlemler yapılıncaya kadar başka bir kabın içerisinde pirinçler tuzlu ılık suda beklemeye bırakılır. Daha sonra pilav tenceresine tereyağı ve sıvı yağ alınır. Küçük küçük yemeklik doğranan soğan eklenerek hafifçe kavrulur. 1 avuç kadar dolmalık fıstık da eklenerek kavrulur. Domatesin kabuğu soyularak rendelenir ve kavrulan soğanlara ilave edilir. Güzelce yıkanıp suyu süzülen pirinçler eklenir ve kavurmaya devam edilir. Son olarak kızarmış patlıcanlar, tuz ve karabiber eklenir, 3 su bardağı sıcak su eklenip tencerenin kapağı kapatılır. Önce yüksek ateşte, suyunu çekmeye başlayınca kısık ateşte pişmeye bırakılır. Pilav suyunu tamamen çekince ocaktan alınır ve demlenmesi için kapağın altına bir peçete serilerek dinlenmeye bırakılır. Patlıcanlı pilavımız servise hazır. Üzerine tercihe göre kıyılmış dereotu serperek servis edebilirsiniz :) Ramazan sofralarınızda ufak tefek eklemelerle çok zengin bir sunum ve lezzet katacak bu patlıcanlı pilav tarifini denemenizi tavsiye ederim, hayırlı Ramazanlar :)
İçli Köfte (Şeklini Yapamayanlar İçin) Tarifi İçin Malzemeler İçi için:
300 gr orta yağlı kıyma
3 adet soğan
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Karabiber
Kırmızı toz biber
Pul biber
Kimyon
Tuz
Maydanoz
Dışı için:
2 su bardağı ince köftelik bulgur
1 çay bardağı irmik
1 çay bardağı un
1 yumurta
2 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı biber salçası
Karabiber, pul biber, tuz
Haşlamak için:
Sıcak su
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Şekil vermek için:
Limon sıkacağı.
İçli Köfte (Şeklini Yapamayanlar İçin) Tarifi Yapılışı
Arkadaşlar, birçok kişi içli köfteyi sever ama şekil vermede zorlandığı için kendinde yapmak cesaretini bulamaz. Şu anki tarifimle kolayca yapabilirsiniz.
İlk önce, soğanları yemeklik doğrayıp yarım çay bardağı sıvı yağda pembeleşene kadar kavrulur. Kıyma ekleyip kavrulur. Baharatlarını ve tuzunu da koyarak kavrulmaya devam edilir .En son maydanoz konarak soğuması için bekletilir. Tepsiye bulgur ve irmik konup üzerine sıcak su dökülerek üzerini kapatıp 3-4 dakika bekletilir. Daha sonra yumurta, un, salça, baharatları ve tuz ekleyip yoğurmak için hazırlanır. Yanına elimizi ıslatmak için su dolu bir kap konur. Bulgurlu karışım iyice yoğrulur. Limon sıkacağının ters tarafına sera streç film serip iri ceviz büyüklüğünde yoğurulan bulgurdan alıp limon sıkacağına yerleştirip elimizle şeklini verip ortasına kıymalı içten koyup kapatarak streçle birlikte çekerek tepsiye dizeriz. Bu şekilde diğerlerinide yapıp hazır ederiz.
Not:1-Bu köfteyi arzuya göre sıcak suda haşlayıp üzerine sarımsaklı salça sosu dökerek servis yapabilirsiniz. Ben bir kısmını bu şekilde akşam yemeği olarak yaptım.
2-Köfteyi yine arzuya göre kızartarak servis yapabilirsiniz. Ben bir kısmını da ertesi gün misafirler için kızartarak yaptım.
Semizotlu Kuru Cacık Tarifi İçin Malzemeler
1 bağ semiz otu
2 diş sarımsak
5 yemek kaşığı dolusu yoğurt
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım çay kaşığı pulbiber
Yeteri kadar tuz
Semizotlu Kuru Cacık Tarifi Yapılışı
Öncelikle Semiz otumuzu güzelce yıkayıp yapraklarını dallarından ayırıyoruz. İsterseniz doğrayabilirsiniz ben doğramadım vitamini kaybolmasın diye. Ayıkladığımız semizotumuzu derin bir kaseye alıyoruz üzerine rendelediğimiz sarımsağı ve yoğurdumuzu ilave ediyoruz yarım çay bardağı kadar da su ekleyip güzelce karıştırıyoruz. Eğer daha sulu seviyorsanız daha fazla su ekleyebilirsiniz. 2 yemek kaşığı zeytinyağı pul biberini ve tuzunu atıp tekrar karıştırıyoruz ve servis tabağına alıyoruz. Üzerine zeytinyağ gezdirip az bir şey de pul biber serpip servis yapıyoruz.
Çilek Soslu Tatlı Tarifi İçin Malzemeler
Çilek sos için:
Yarım kg çilek
5 yemek kaşığı nişasta
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
Sütlü tatlı için:
1. 5 lt süt
1 su bardağı irmik
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
Taban için:
2 paket burçak bisküvi
2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
Çilek Soslu Tatlı Tarifi Yapılışı
Öncelikle çilek sosu için çilekler rondodan geçirilir püre haline getirilir. Uygun bir tavaya yada tencereye ezilmiş çilekler alınır. Üzerine nişasta ve toz şeker eklenip koyulaşana kadar pişirilir. Ocaktan aldıktan sonra vanilya eklenip karıştırılır soğumaya bırakılır. Daha sonra alt taban için; bisküviler ufalanır. Üzerine eritilmiş tereyağı dökülüp güzelce karıştırılır. Islak deniz kumu kıvamı alacaktır. Uygun bir borcam ya da kelepçeli kalıbın tabanına bisküvili karışım dökülür bardak altı ile bastırılarak düzlenir, sıkılaştırılır. 10 dk dolapta bekletilir. Sütlü tatlı için; tencereye süt, irmik ve şeker alınır kaynayıp koyulaşana kadar sürekli karıştırarak pişirilir. Ocaktan aldıktan sonra bir paket vanilya eklenir karıştırılır. Dolapta bekleyen bisküvi tabanının üzerine sütlü tatlı dökülür. Güzelce yayılır. Üzerine çilek sos dökülür ve düzeltilir. 5-6 saat yada bir gece dolapta dinlendirilir. Üzerini benmaride eritilmiş beyaz çikolata ile süsleyebilir