GündemRamazan’da susuzlukla baş etmenin yolları

Ramazan’da susuzlukla baş etmenin yolları

10.05.2018 - 16:18 | Son Güncellenme:

Her yıl Ramazan ayında oruç tutmak hakkında aklımızda bir sürü soru işaretleri oluyor. Gün içerisinde uzun bir süre yemek yememek ve sıvı tüketmemek yaz aylarında daha da zorlayıcı bir hal alıyor. Sıcak aylarda oruç tutarken en çok zorlanılan konu su ihtiyacıdır. Su ihtiyacınızı yeteri kadar karşılamanız ve susamanın önüne geçmeniz için yapmanız gerekenler…

Ramazan’da susuzlukla baş etmenin yolları

Ramazan ayı sonbahar ve kış mevsimine denk geldiğinde oruç tutmak biraz daha kolay bir hale geliyor. Elbette uzun süre aç kalmak ve nefsinize hâkim olmak kolay bir iş değil fakat sonbahar ve kış aylarında ramazanın gerekleri biraz daha rahat yerine getiriliyor. İlkbahar ve yaz mevsiminde sıcak havadan dolayı vücutta çok fazla terleme, hararet ve su kaybı oluyor. Günlük işlerinizi Ramazan ayında aksatmadan yapmanız gerekir, düzeninizi bozmadan tıpkı diğer günlerde olduğu gibi ama sıcak havalarda işe gidip çalışmak, spor yapmak vücudunuzun su ihtiyacının artmasına neden olur. Terleme, hararet, güneşe uzun süre maruz kalma ve yanlış yiyecekleri tüketme gibi etkenler sizi bu Ramazan ayında su ile zor bir imtihana sokabilir. Öyleyse ne yapmalıyız? İşte ramazanda susuzlukla baş etmenin yöntemleri:

Haberin Devamı

İftar ve sahurda ne yediğinize dikkat

İftar açarken uzun süre aç kaldığınız için canınızın her istediğini yemeyin. Sofraya oturun ve yemeye başlamadan önce bir bardak suyunuzu içerken derin bir nefes alıp neleri yemeniz gerektiğini düşünün. Sahurda ise herkesin yaptığı hataya düşüp geç acıkmak için ne bulduysanız yiyip sonrasında uyumayın. Sofrada ağzınızı sulandıran turşu, kızartma, bol baharatlı yiyecekler size bakıyor olabilir ama oruç tutarken susuzlukla baş etmek istiyorsanız bunlardan sadece tadımlık olarak alın. Kızartmalar, tuzlu ve baharatlı yiyecekler, turşular, konserveler, çok şekerli tatlılar sizin gün içinde su tüketme ihtiyacınızı arttıracaktır. Bu sebeple olabildiğince az baharatlı yiyecekler, kızartma yerine haşlama ya da fırınlanmış besinler, şekerli tatlılar yerine de sütlü tatlılar tercih edin.

Haberin Devamı

Su tüketiminizi aksatmayın

Yetişkin bir insanın günlük su ihtiyacı en az 2 litredir. İftardan sahura kadar olan sürede şekerli çay, kahve, asitli içecekler ve kutu meyve suları tüketmek yerine bol bol su için. Oruçlu olduğunuz saatlerde içemediğiniz miktardaki suyun farkını bu sürede kapatırsanız vücudunuz gün içerisinde çok fazla su istemeyecektir. Yemeğin yanında gazlı içecekler içmek yerine sadece su tüketin ve 2,5 litre su içmeye özen gösterin.

Su oranına göre meyve seçin

İftardan sonra tatlı yerine meyve tercih etmek hem porsiyon ve kalori kontrolünüz için hem de su ihtiyacınız için size yardımcı olacaktır. Bazı meyvelerin su oranı tahmin ettiğinizden de yüksektir. Karpuz, kavun, salatalık, çilek, greyfurt, ananas, erik gibi meyvelerin su oranı %90’dan farklıdır. Meyve yiyerek hem su ihtiyacınızı hem şeker ihtiyacınızı gidermek sağlıklı bir seçim olacaktır.

Bunların dışında çok fazla güneşe maruz kalmamanızda yarar var. Öğlen sıcağında dışarı çıkmak yerine akşamüstü çıkın. Gün içerisinde çok terlerseniz ve susarsanız dikkatli şekilde soğuk bir duş alın. Tatildeyseniz ve tatilde oruç tutmak gibi bir planınız varsa güneşlenmek yerine gölgede oturun. Olabildiğince az terlemek de size yardımcı olacaktır.

Yazarlar