18.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
BAHAR ATAKAN Ankara
Aladağ’daki yurt yangını faciasını araştırmak üzere TBMM’de kurulan komisyonun taslak raporunda, “özel veya resmi yurt ve pansiyonlarda çalışanların yeterliliklerine” ilişkin tespit ve öneriler dikkat çekti. Raporda şunlar kaydedildi:
- ÇALIŞANA SERTİFİKA ZORUNLULUĞU: Resmi barınma hizmeti veren kurum yöneticilerinde, eğitim/sertifika alma zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu konularla ilgili resmi kurumları bağlayıcı mevzuat geliştirilmesine ihtiyaç vardır.
- YURT PSİKOLOĞU: Barınma hizmeti sunulan kurumlarda rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmeti verecek kişilerin ve bu konuda uzmanlaşmış psikologların eğitim ve barınma hizmetleri konusunda niteliklerinin geliştirilmesine, kapasitelerinin artırılmasına ihtiyaç vardır.
- İSTİSMARDAN KORUMAK İÇİN: Eğitim ve barınma hizmeti sunulan kurumlardaki tüm çalışanların resmi olarak kayıt altında olmasına yönelik tedbirler alınmalıdır. Bununla birlikte; çocukların her türlü istismardan korunmaları açısından, çocuklarla ilişkili işlerde görevlendirilen tüm çalışanların istihdam edilmeden önce güvenlik araştırmasının yapılması da önem taşımaktadır. Bu hizmetlerde çalışan kişilerin psikolojik açıdan sağlıklarının da tam olduğunun belirlenmesine yönelik tedbirlerin alınması da faydalı olacaktır.
- FOTOĞRAFLI ÖZGEÇMİŞ: Ailelerin ve toplumun öğrencinin barındığı mekânda çalışanlarla ilgili bilgilere kolay ulaşabilmesi açısından, yöneticilerden diğer çalışanlara kadar tüm görevlilerin aldıkları eğitimleri de içeren fotoğraflı bir özgeçmişinin kuruma ait internet sitesinden yayınlanması sağlanmalıdır.
Aladağ davası sürüyor
Para teklif ediyorlar
Aladağ kız yurdu yangını faciasında, haklarında 15’er yıla kadar hapis cezası istenen yedi sanığın yargılanmasına dün devam edildi.
3 kişilik uzman bilirkişi heyetinin hazırladığı 19 sayfalık raporda yangının, elektrik tesisatında oluşan kısa devre ile 2 katta aynı anda başladığı belirtildi. Yurtta kullanılan malzemelerin yangının hızla yayılmasına neden olduğu kaydedilen raporda, tartışma konusu olan yangın kapılarının ise dayanıksız PVC malzemeden yapıldığına yer verildi. “Aladağ’ı unutma, unutturma” yazılı pankart ve çocukların isimlerinin yazılı olduğu dövizleri taşıyan, çocukların ailelerinin de arasında olduğu grup, duruşmanın görüldüğü binanın önünde bir araya geldi.
Yangında hayatını kaybeden Zeliha Avcı’nın annesi Sultan Avcı, duruşma öncesi mahalle muhtarının davadan vazgeçmeleri için kendilerine baskı yaptığını iddia ederek, “Muhtar, ‘Dilekçe yazın, size para yatıracaklar’ dedi. Bizleri baskı altına aldı. Korkuyoruz ve güvencemiz yok. Kendimizi savunmak ve adalet istiyoruz” diye konuştu.