GündemPratik ve leziz irmik tatlısı tarifi

Pratik ve leziz irmik tatlısı tarifi

30.04.2018 - 10:23 | Son Güncellenme:

Havaların ısınmasıyla sofralardaki görüntünün rengi de yavaş yavaş değişmeye başladı. Hem çok kalorili olmasın hem midemize ağır gelmesin düşünceleri herkesi sardı. Çay saatleri, altın günleri misafirlikler... Sizin de adım adım yaklaşan bu sıcak yaz günlerinde misafirlerinize ağır şerbetli tatlılar yerine hafif sütlü tatlılar yapmanızın tam zamanı. Sütlü tatlılar denildiğinde de sütlü irmik tatlısını es geçmek olmaz. Yapılışı oldukça pratik olan bu tatlı, lezzeti ve hafifliğiyle de misafirlerinizin gönlünü kazanacak.

Pratik ve leziz irmik tatlısı tarifi

Malzemeler

Haberin Devamı
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı şeker (biraz daha hafif olmasını isterseniz bir su bardağının ¾ ‘ü kadar şeker koyarak da gayet yerinde bir tat yakalayabilirsiniz.)
  • 1 paket vanilya yahut 1 tatlı kaşığı vanilya özütü
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • İsteğe bağlı olarak 1 çay bardağı toz hindistan cevizi kullanabilirsiniz
  • Üzerine süslemek için toz tarçın yahut yine toz hindistan cevizi kullanabilirsiniz

Yapılışı

1 litre sütü derin bir tencereye alın ve ocağın altını kısık ateşte yakın. 1 su bardağı şekeri ilave edin ve karıştırmaya başlayın. Hemen ardından 1 su bardağı irmiği ilave edin bu sırada sürekli karıştırmaya devam edin. Kısık ateşte yavaş yavaş koyulaşarak kıvam almaya başlayan tatlınıza isteğinize göre Hindistan cevizi ekleyebilirsiniz. Kaynama noktasına gelmeden hafif hafif koyulaşmaya başladığı anda toz vanilyayı yahut vanilya özütünü ekleyin. Ardından 2 yemek kaşığı tereyağını da ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Kaynamaya başladıktan sonra seri şekilde karıştırarak bir iki dakika ocakta tutmaya devam edin sonrasında ocağın altını kapatıp tencereyi soğuk bir yere alın. Kıvamı bu anda yaklaşık olarak boza kıvamında olacak yeterince katı olmadı diye endişelenmeyin. Dilim dilim kesilerek sunulan bir tatlı olduğu için daha katı bir form alması gerekiyor bu nedenle tatlınızın en az birkaç saat buzdolabında durması gerektiğini unutmayın. Henüz sıcakken koyulaşıp katılaşmasına mahal vermeden tatlınızı bir borcama dökün ve ılıyana kadar oda sıcaklığında bırakın. Yeterince ılık bir hale geldiğinden emin olduktan sonra buzdolabına alabilirsiniz. Birkaç saatin sonunda tatlınızı çıkarın dilimleyin ve dilediğiniz şekilde süsleyin. Afiyet olsun.