18.04.2018 - 13:31 | Son Güncellenme:
Un helvası
Unu kavurup esmer renge geldikten sonra şerbetinin dökülmesi gibi kısa kelimeler ile anlatılan un helvası çoğu yörelerde pekmezle de yapılıp, içine badem, fındık ya da fıstık gibi tatlarla da zenginleştirilip sofraları süslemektedir. İşte size pilav gibi tane tane damakları şenlendirecek un helvası tarifi.
Un Helvası Tarifi İçin Malzemeler
• 200 gr margarin ya da tereyağı
• 4 su bardağı un
• 2 su bardağı su
• 2 su bardağı toz şeker (isteyen bir su bardağı üzüm pekmezi de kullanabilir.)
• 3 yemek kaşığı badem ya da fıstık
Un helvası Yapılışı
Un helvası yapımına şerbeti hazırlayarak başlayabilirsiniz. Bunu için su ve şeker bir kap içerisine konularak karıştırılır ve şekerin erimesi sağlanır. Şerbeti 5 dakika kadar kaynatabilirsiniz. Ardından geniş bir tavaya tereyağı ya da margarin ilave edilerek, ocağın altı açılır. Tereyağı eridikten sonra un ilave edilir ve un esmer rengine gelinceye ve kokusu çıkıncaya kadar karıştırılarak kavrulur. Un yanmaması için ocağın altı kısılır.
Esmerleşip kokusu çıkan unun içerisine şekerli su ilave edilir ve karıştırarak unun şerbeti çekmesi sağlanır. Badem kırıkları isteğe göre şerbeti dökmeden önce un kavrulurken ilave edilebileceği gibi servis sırasında üzerine de süsleme amacı ile de kullanabilirsiniz. Ayrıca üzerine hindistan cevizi de serpilerek sunum yapılabilir. 10 dakika dinlendirdikten sonra isteğiniz şekilde şekillendirip üzerini süsleyerek servis edebilirsiniz.