GündemPolonya’nın elit tabakası Stalin’in emriyle katledilmişti

Polonya’nın elit tabakası Stalin’in emriyle katledilmişti

11.04.2010 - 01:01 | Son Güncellenme:

Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in, 7 Nisan’da Katin Ormanı’nda, 70 yıl önce işlenen “Katin Katliamı” anma törenine, Polonya Başbakanı Donald Tusk ile birlikte katılmasıyla, Rusya tarihte ilk kez Katin Katliamı’nı resmen tamamen üstlenmişti.

Polonya’nın elit  tabakası Stalin’in emriyle katledilmişti

SSCB’nin son Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov (79) ile SSCB’nin 26 Aralık 1991’de dağılmasından sonra Rus Devlet Başkanı Boris Yeltsin (1931-2007), Katin’de kısmi sorumluluğu kabul etmişlerdi.

Stalin’in 2 nedeni vardı
5 Mart 1940’ta Sovyet diktatörü Joseph Stalin (1878-1953), KGB’nin öncülü olan gizli servisi NKVD’ye, Sovyet Birliği’nin Kızılordusu tarafından esir alınan 22 bin savaş esirini öldürmeleri için emir vermişti. Bu katliam için Stalin’in iki nedeni vardı: Bu kadar çok esirin kontrol altında tutulmasındaki güçlükler ve serbest bırakıldıklarında Sovyetler’e karşı direnişe geçmeleri olasılığı.
Rusya’nın Belarus sınırı bölgesinde Smolansk kentine yakın Katin Ormanı’nda, üç ayrı Sovyet toplama kampında tutulan Polonyalı savaş esirlerinin neredeyse tamamı; doktor, avukat, öğretim üyesi, mühendis, polis ve rahip yedek subaylarından oluşan resmi kayıtlara göre 21 bin 768 esir katledildi.
Verilen emrin uygulanması 1940 Haziran’ı başlarında sona erdi ve Polonya halkının en eğitimli ve üretken kesimini oluşturan 22 bin savaş esiri, kafalarından vurulduktan sonra toplu mezarlara gömüldü.
Bu facia, Alman Führeri (Önderi) Adolf Hitler’in Nazi askerlerine yüklendi, ancak İngiltere’nin başlarda sessiz kalmasına rağmen katliamın failinin Rusya olduğu ortaya çıkarıldı.


3 yıl önce Türkiye’yi ziyaret etmişti

Haberin Devamı

Rusya’da dün meydana gelen uçak kazasında hayatını kaybeden Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski, 22-24 Ocak 2007 günlerinde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in daveti üzerine Türkiye’ye resmi bir ziyarette bulunmuştu.
Sezer’in davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Kaczynski, Anıtkabir Özel Defteri’ne “Türkiye’nin bugün Avrupa Birliği üyesi olma hedefi ve devlet yapısındaki reformları tutarlılıkla hayata geçirişi, büyük bir insanın ‘Mustafa Kemal Atatürk’ün ülkülerinin devam ettirildiğinin canlı kanıtıdır” yazmıştı.
Sezer ile baş başa bir görüşme yapan Kaczynski, Polonya’nın Ankara Büyükelçiliği’nde düzenlenen törende Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Nusret Aras, piyanist İdil Biret, piyanist Gülsin Onay, yazar ve bilim adamı İrfan Ünver Nasrattinoğlu ve Türk ve İslam Eserleri Müzesi Müdürü Seracettin Şahin’e birer madalya takdim etmişti.
Daha sonra İstanbul’a geçen Kaczynski Polonya için özel bir anlamı bulunan Polonezköy’ü ziyaret etmişti. Kaczynski’ye Türkiye İş Kadınları Derneği tarafından “Yılın Yabancı Devlet Adamı” ödülü verilmişti.



Birlikte binmiyorlar
Yaşanan uçak kazası “Bir devletin en üst düzey yöneticilerinin aynı uçağa binmesi ne kadar doğru? ” sorusunu da beraberinde getirdi. Dünyanın bütün gelişmiş üklerinde ve büyük holdinglerde güvenlik önlemi olarak ayrı uçak formülü uygulanıyor. Devlet çarkının başında olan, karar ve imza yetkisi taşıyan birçok kişinin aynı uçakla seyahat etmesi, bir terör saldırısı riski veya teknik bir arıza veya kaza ihtimali nedeniyle riskli görülüyor. Bu nedenle havayolunda mutlaka ayrı araç kullanılmasına özen gösteriliyor. Türkiye’de de benzer bir durum söz konusu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da “güvenlik” gerekçesiyle aynı uçağa binmiyor.