14.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Terör örgütü PKK, 15 Ağustos 1984 akşamı saat 21.30’da Siirt’in Eruh ve Hâkkari’nin Şemdinli ilçesinde gerçekleştirdiği, 1 askerin şehit olduğu, 9 asker ile 3 sivilin yaralandığı ilk saldırılarının ardından Türkiye’de hain saldırılarını 34 yıl boyunca sürdürdü. 1980 ve 1990’lı yıllarda yerleşim yerlerine gerçekleştirdiği baskınlarda sivillerin yanı sıra kundaktaki bebekleri dahi kurşuna dizmesi hafızalardan silinmedi.
Siirt’in Baykan ilçesine bağlı Derince köyünde 21 Ekim 1993’te PKK’lı teröristlerin okul bahçesinde kurşuna dizdiği 13’ü çocuk 22 kişinin acısı aradan geçen 23 yıla rağmen unutulmadı. Henüz 3 yaşında terör kurbanı olan Serkan’ın fotoğrafını çeken gazeteciler, terörün acımasız yüzünü dünya kamuoyuna da göstermiş oldu. Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan da bu katliamdan sonra “bebek katili” olarak hafızalara kazındı.
Saldırı tarihinde 17 yaşındaydı
PKK’nın ilk saldırıyı gerçekleştirdiği Siirt’in Eruh ilçesinde vatandaşlar terör örgütüne büyük öfke duyuyor. O karanlık geceyi unutmayan tanıklardan biri de o tarihte 17 yaşında olan Cevher Çiftçi. Çiftçi, 15 Ağustos gecesi teröristlerin birkaç noktadan ilçe merkezine geldiğini, ilçenin her yerinde silah seslerinin yankılanmaya başladığını belirterek “Bütün kahvehanelere girip vatandaşı esir alıp, propagandalarını yaptılar. Eruh halkı ne olduğunu bilmiyordu. Önce silah seslerinin kan davalı iki ailenin çatışması olduğunu düşündüler” dedi. Çiftçi, teröristlerin daha sonra camilere girerek hoparlörlerden Türkçe, Kürtçe ve Arapça propaganda yaptığını söyledi.
İsmi ilçede yaşıyor
Saldırıda jandarmada yazı işlerinde görevli Erzincanlı Jandarma Onbaşı Süleyman Aydın’ın şehit düştüğünü ifade eden Çiftçi, “Allah rahmet eylesin. Bütün Eruh halkı ona çok üzüldü. Yazıcı olduğu için Eruh halkıyla ilişkisi çok iyiydi. Daha sonra adı ilçe merkezindeki bir caddeye verildi ve anısına ilçe meydanında saat kulesi yapıldı. İsmi Eruh’ta yaşatılıyor ve yaşatılmaya da devam edecek” diye konuştu.
Çiftçi, teröristlerin saldırı sırasında banka soyma girişiminde bulunduğunu hatırlatarak şöyle devam etti: “Teröristler banka müdürünü bulmak için çok çaba gösterdi, ilçe halkını tehdit ettiler. Banka müdürü de o sırada Eruh halkının arasında kahvedeydi. Baskılara rağmen halk banka müdürünü onlara teslim etmedi.”
Saldırının yaşandığı dönemde 32 yaşında olan Emin Beştaş da kahvehanede oturdukları sırada teröristlerin ilçeyi bastığını belirterek şunları söyledi: “Bizlere, ‘Sizi kurtarmaya geldik, sizin için geldik’ dediler. O güne kadar huzurlu olan ilçe o günden sonra terörle anıldı. Zaten halk huzurla oturuyordu. Kimse de PKK’nın ne olduğunu bilmiyordu. İlçede hiçbir yandaşları da yoktu.”
‘İlçemiz geri kaldı’
Menüh Erdoğan, 14 yaşında saldırıya tanık olduğunu belirterek, “Maalesef saldırıları bugüne kadar da devam ediyor. Bizlere haksızlık yapıldı, eziyet verdiler. Kimi tarlasını kimi bahçesini kimi hayvanını bıraktı. Terör nedeniyle hem ilçemiz hem bölgemiz hep geride kaldık” ifadelerini kullandı. - SİİRT AA