10.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
Gökhan Karakaş - İstanbul
Türk Deniz Kuvvetleri’nin Yeni Tip Denizaltı Projesi’nin ilk ürünü olacak olan ‘TCG Piri Reis’ denizaltısının ilk kaynağı yapıldı. Suyun üzerine çıkmadan 30-40 gün, temiz havayı alacak şnorkeli yüzeye göndermeden 16 gün derinlerde kalabilecek denizaltı Gölcük Tersane Komutanlığı’nda yapılacak.
Dünya siyasetinde denizlerin stratejik öneminin artmasıyla denizaltıların etkin gücü de ülkelerin dikkatini çekiyor. Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı da 13 konvansiyonel denizaltıya modern ve farklı savaş teknolo-jilerini kullanabilen yeni denizal-tıları eklemek için harekete geçti.
Almanya ile yaşanan sorunlar nedeniyle yapımından vazgeçilen 214TN sınıfı denizaltıların yerine inşasına başlanan ilk denizaltının adının ‘TCG Piri Reis’ olmasına karar verildi.
6 tane yapılacak
Geçtiğimiz gün, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele, Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Serdar Demirel ve aralarında Gölcük Askeri Tersanesi’nin eski komutanlarının da bulunduğu çok sayıda davetlinin katılımıyla Piri Reis’in yapımına başlandı.
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu’nun ilk kaynağını yaptığı Piri Reis’in en gelişmiş teknolojiye sahip olacağı ve denizaltıda Hidrojen Yakıt Hücresi teknolojisinin kullanılacağı öğrenildi. Suyun yüzeyine çıkma zorunluluğu olmayan bu denizaltılardan 6 tane yapılmasının planlandığı öğrenilirken, bu tip denizaltıların tespitinin de çok zor olduğu belirtildi.
En büyük denizaltı
Halen donanmamızda 61 metre boya sahip Ay sınıfı 5, 62 metre boya sahip Preveze sınıfı 4 ve 62 metre boya sahip Gür sınıfı 4 tane olmak üzere toplam 13 denizaltı bulunuyor. Yeni Nesil Denizaltı Projesi olarak tanımlanan gemilerin ise 68 metre boyunda, 6,3 metre çapında olacağı öğrenildi. Bin 850 ton ağırlığındaki denizaltının dizel yakıt tüketeceği ama kendini şarj edebilen piller ile yol alacağı öğrenildi. Gelişmiş torpido kovanlarına sahip olan Piri Reis’in en önemli özelliklerinden birinin güdümlü mermi atabilme kapasitesi olduğu belirtildi.