22.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
AYDIN HASAN/ANKARA
AYDIN HASAN/ANKARA - Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, konuk bakan ile yaptığı görüşmenin ardından “İspanya 2015’ten bu yana Adana’da Patriot Bataryası’nı konuşlandırmakta, müttefiklik ruhuna uygun bir davranış, memnuniyet vericidir” dedi. Fidan’in sözleri Suriye’den yönelen tehdidin ardından Türkiye’de Patriot bataryalarını tutmaya devam eden tek NATO ülkesi olarak İspanya’nın kaldığını göz önüne serdi.
Türkiye, Suriye’den yönelecek füze tehditine karşı 21 Kasım 2012’de NATO’ya başvuruda bulundu. Bunun üzerine 2013’te ABD’nin Patriot füze savunma sistemi Gaziantep’e, Hollanda patriot bataryaları Adana’ya, Almanya’nın petriot bataryaları da Kahramanmaraş’a konuşlandırıldı.
ABD, Ağustos 2015’te Gaziantep’te konuşlu Patriot füzelerini “tehdit algısının değişmesi sebebiyle” geri çekme kararı aldığını duyurdu. Ekim ayında füzeler ABD’ye geri gönderildi. Almanya da bataryaların süresini bir kez daha uzatmayacağını açıkladı. ABD ile Almanya’nın çekme nedenlerinin arka planında ise Türkiye’nin, terör örgütüne karşı verdiği mücadelede 24 Temmuz 2015 tarihinde yeni bir konsepti yaşama geçirmesi yatıyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2015’in Haziran ayında Türkiye’nin tavrını “Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’nin güneyinde bir devlet kurulmasına asla müsaade etmeyeceğiz” sözleriyle ilan etmişti. Bu sürecin sonunda Alman bataryalarının yerini İtalya’nın füze hava savunma sistemi Samp-T, Hollanda bataryalarının yerini de İspanya’ya ait Patriot bataryaları aldı. İtalyan bataryaları 2019 yılına kadar Kahramanmaraş’ta kalırken, İspanya Patriot füzelerini halen Türkiye’de tutuyor.