GündemPamukçuk nedenleri, tedavisi ve önleme yolları

Pamukçuk nedenleri, tedavisi ve önleme yolları

28.04.2018 - 12:12 | Son Güncellenme:

Çocuğunuz ağzındaki ağrıdan şikayetçiyse veya yemek yeme zorluğu yaşıyorsa dudaklarının içinde veya diş etlerinde küçük beyaz ya da kırmızımsı bir yara fark edebilirsiniz. Bu yaralara pamukçuk denir. Pamukçuk genellikle zararsızdır ve tıbbi tedavi de gerektirmez. Hastalığı doğal yöntemlerle tedavi etmek mümkündür.

Pamukçuk nedenleri, tedavisi ve önleme yolları

Nedenleri

Haberin Devamı

Pamukçuk bulaşıcı değildir. Bu yüzden bir nesneyi ya da bir kişiyi çoğunuzun ağzında pamukçuk çıktı diye suçlamanıza gerek yoktur. Çocuğunuz dudağını ısırırsa ya da çatalla keserse, oluşacak yaraya enfeksiyon bulaşır ve enfeksiyon da bir süre sonra pamukçuğa neden olur. Pamukçuk aşırısı stres sonucunda da oluşabilir. Ancak uyarmakta fayda var bu yaralar bazı durumlarda Crohn, Çölyak veya Behçet hastalığı ya da HIV ve AIDS hastalıkları sonucunda da görülür. O nedenle gözlemlemek gerekir.

Tedavi

Çocuğunuzun dudaklarında pamukçuk varsa yaklaşık 10 gün içinde bu yaralar kapanacaktır. Domates ve turunçgiller gibi asidik yiyecekler, acı sos ve acı biber gibi baharatlı yiyecekler de pamukçuğun yayılma alanını genişletebilir. Çocuğunuzun bu dönemde pipet yardımıyla sıvıları tüketmesi yaranın daha çok tahriş olmaması adına yararlı olacaktır. Eğer ki ağrı çocuğunuza büyük acı veriyorsa, onu çocuk doktoruna götürün. Doktoru, bölgeyi geçici olarak uyuşturmak için özel macun tedavisi uygulayacaktır..

Haberin Devamı

Önleme

Bazı durumlarda, sodyum loril sülfat içeren diş macunu ile fırçalama, pamukçuk yaralarına neden olabilir. Çocuğunuzun ağzında çıkan pamukçuklar sürekli yenilenirse çocuk doktoru diş macunlarını değiştirmenizi tavsiye edebilir. Çocuğunuz antibiyotik kullanıyorsa ağzında pamukçuk yaraları görülebilir. Böyle bir durumda çocuğunuzun doktorunu bilgilendirmeniz gerekmektedir. Doktor da büyük ihtimalle çocuğunuzun antibiyotik kullanımını kesmesini isteyecektir.

Uyarılar

Nadir durumlarda, yaralar ciddi bir ilacın yan etkisi sonucunda oluşmuş olabilir. Çocuğunuzun pamukçuğu iki hafta içinde kaybolmazsa çocuk doktoruna danışın. Şiddetli bir ağrı yoksa bile çocuğunuzda ateş, kızarıklık veya boğaz ağrısı varsa çocuk doktoruna danışın. Çocuğunuz yemek yiyemez ya da içemezse, ağzı ağrılı ise, mümkün olan en kısa sürede doktora götürün.