24.03.2016 - 11:30 | Son Güncellenme:
Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)'nin sonuçları az önce açıklandı. Heyecanlı bekleyişi sürdüren adaylar sosyal medyayı da adeta salladı. Facebook Twitter'da 'YGS sonuçları açıklandı mı?" merak konusu olmuştu. Beklenen açıklamanın gelmesiyle üniversite adayları ÖSYM'nin resmi sitesine akın etti.
Üniversite adayları YGS sonuçlarını öğrenmek için T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM Sonuç Açıklama Sistemi üzerinden, SMS veya ÖSYM Mobil uygulaması ile öğrenebilecekler. YGS sonuçlarına göre 150-179.99999 arası puan alan adaylar, sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını tercih edebilecekler. Bu adaylar Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) giremeyecek. YGS sınav sonucuna göre puan türlerinden en az biri 150 ve üzeri olan adaylar özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilecek. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar ise LYS’lere girme hakkı kazanacak.
YGS SINAV SONUÇLARI AÇIKLANDI - TIKLA ÖĞREN
Üniversiteye girmek için ikinci adım olan LYS'ye başvurular ise 1 Nisan’da başlayacak ve 14 Nisan’a kadar sürecek. Ücret ödeme için son gün ise 15 Nisan. Girilmek istenen her bir LYS için 35 TL ödenecek. Başvurular internet aracılığıyla bireysel olarak aday işlemleri sisteminden (ais.osym.gov.tr) veya herhangi bir başvuru merkezinden yapılabilecek. Adayların başvuru için merkezlere şahsen gitmeleri, nüfus cüzdanları veya süresi geçerli pasaportlarıyla doldurulmuş aday başvuru formlarını yanlarında bulundurmaları gerekiyor. Merkezlerde başvuru işlemi yapanlar, görevli tarafından kendilerine verilen çıktıyı, başvuru kayıt bilgileri doğru geçilmiş mi, diye iyi kontrol edip, daha sonra çıktıdaki ‘Onay kodunu’ görevliye bildirmeli. Görevli onay kodunu sisteme girdikten sonra başvuru işlemi yapılacak. Bu önemli, çünkü onay kodu girilmeyen başvurularda sınav ücreti yatırılamayacağı için başvuru geçersiz sayılacak ve sorumluluk adaya ait olacak. Daha sonra sınav ücreti ödenerek başvuru tamamlanacak. Sınav ücreti ödenmeyen başvurular geçersiz sayılacak. Başvuru tamamlandıktan sonra, 14 Nisan’a kadar bilgiler, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden kontrol edilebilecek.
YGS SINAV SONUÇLARI'NDAN ÖNCE FLAŞ AÇIKLAMA!
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Demir açıklamasında "13 Mart 2016'da gerçekleştirilen Yükseköğretime Geçiş Sınavına (2016-YGS) ait madde analizleri incelendi, cevap anahtarlarının kontrolleri tamamlandı, itirazlar bilimsel açıdan değerlendirildi ve ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından temel soru kitapçığında yer alan temel matematik testindeki 15. soru ile fen bilimleri testindeki 9. sorunun iptal edilmesine, fen bilimleri testindeki 7. sorunun "A" olarak girilmiş cevabının "D" olarak değiştirilmesine karar verildi." ifadelerini kullandı.
İŞTE İPTAL EDİLEN İKİ SORU
FEN BİLİMLERİ 9. SORU
Ortaokuldan sonra liseye geçiş yapabilmek için bir sınava girmemiz gerekmektedir. Bu sınav geçtiğimiz yıllarda başka bir sistem ile değiştirilmiştir. Yeni sistemimizin ismi TEOG’dur. Yani Temel Öğretime Geçiş sınavıdır. Bu sınav sonucuna göre puanımızın ve uygun olduğumuz bir liseye yerleştiriliriz. Lise hayatımızda 4 yıl sürmektedir. Liseden mezun olmak için 4 yılı tamamlamamız gerekmektedir. Ve lise bizi üniversite sınavına hazırlama kapsamında aldığımız eğitimi vermektedir. Liseden mezun olduğumuz zaman bir sınava daha girmekteyiz. Bu sınav üniversite için girmiş olduğumuz ilk sınavdır. Ve sınav iki aşamada yapılmaktadır. YGS ve LYS olarak ikiye ayrılmış olan sınav düzeni şu şekildedir; ilk sınav ve genel sınav olan YGS sınavının baraj puanını geçtiğimizde ikinci sınav olan LYS’ye girmeye hak kazanmış olacağız. YGS yani açılımı ile Yükseköğretime Geçiş Sınavı ile bir üniversiteye gidebilmek mümkündür. Ancak bu üniversiteler genellikle 2 yıllık olup, daha çok meslek lisesi okumuş olan adaylar tarafından tercih edilmektedir.
YGS sınavından sonra barajı geçmiş olup devam etmek adaylarımız LYS yani Lisans Yerleştirme Sınavına gireceklerdir. Bu sınav lisede seçmiş olduğumuz sayısal, eşit ağırlık veya sözel gruplarının ayrı ayrı girmiş olduğu sınavdır ve lisede okumuş olduğumuz alanlara göre meslek seçimi yapabileceğimiz bir sınavdır. Bu nedenle lisans olarak adlandırılmıştır.
YGS puanlama sistemi şu şekildedir;
YGS 1 ve YGS 2 – Sayısal ağırlıklı olan kısmıdır. Buradan Temel Matematik ve Fen Bilimleri netlerinizi görebilirsiniz.
YGS 3 ve YGS 4 – Sözel ağırlıklı olan kısmıdır. Buradan Sosyal Bilimler ve Türkçe netlerinizi görebilirsiniz.
YGS 5 ve YGS 6 – Eşit ağırlıklı olan kısmıdır. Buradan Türkçe ve Temel Matematik netlerinizi görebilirsiniz.
Bu bölümlerin netlerine göre internet üzerinde oluşturulmuş puan hesaplama bölümünden puanınızı hesaplayabilirsiniz. Hesapladığınız puana okul puanınız dahil olmayacaktır. YGS sınav sonuçları genellikle sınavdan 1 hafta sonra veya 15 gün sonra açıklanmaktadır. Bu yılda YGS sınav sonuçları 25 Mart'ta açıklanacak. YGS sınav sonuçlarına ÖSYM'nin aday işlemleri sisteminden ulaşabilirsiniz. YGS sınav sonuçları için T.C. kimlik numaranız ile şifrenizi kullanmanız gerekiyor. Açılacak sayfada YGS sınav sonuçlarına erişim sağlayabileceksiniz. YGS sınav sonuçlarından sonra LYS'nin olmasını bekleyecek ve hayallerinize bir adım daha yaklaşacaksınız. YGS sınav sonuçları ile ilgili linke yukarıdan erişebilirsiniz.