30.04.2018 - 13:23 | Son Güncellenme:
Osteomalazi nedir?
Kalsiyum ve fosfor kemik için çimento görevine sahiptir. Kemiklerde azalan ve değerini kaybeden mineraller, sertlik ve dayanıklı kemik yapıların oluşmasına etki eder. Bu minerallerin, mineralizasyonu bozulduğunda kemiklerde osteomalazi görülmektedir. Peki, bu hastalık kimlerde görülür?
Çocuk ve yetişkinlerde osteomalazi görülebilir
Bu hastalığı uzmanlar iki farklı şekilde ele alıyor. Yetişkin ve çocuklarda görülebilen bu rahatsızlık, çocuklarda görülürse kemiklerin gelişim sürecindeki bu hastalığa raşitizm adı verilirken; yetişkinlerde ise kemik gelişim süreci sonrasında kemik yumuşaması görüldüğünde osteomalazi adı altında uzmanlar tarafından ele alınmaktadır.
Osteomalazinin ortaya çıkmasının nedenleri?
D vitamin eksikliğinden kaynaklı, kalsiyum ve fosforun bağırsaklardan emilimi azalır, hem de böbrekten atılımı artar. Bu da kemik sisteminin çökmesine neden olur. Yetişkin ve çocuklarda görülen bu rahatsızlığın en büyük nedeni kuşku yok ki D vitamin eksiliğidir. Erişkinlerde kemiklerde yumuşama olması halinde osteomalazi ortaya çıkar ve en kısa sürede uzman desteği ve tedavisi ile sorunların ortadan kaldırılması gerekir.
Osteomalaziye neden olan şeyler;
Ağız çevresinde ve dudak kısımlarında uyuşukluk olması bu hastalığın belirtisi olarak görülebilir. Kol ve bacakların belirli bölgelerinde ağrı ve uyuşma hissinin olması osteomalazi belirtileri olarak görülmektedir.
Güneşin etkisi hastalığı en aza indirmektedir
Uzmanlar, güneş ışınlarına vücudumuzun sık sık maruz kalması gerektiğini farklı kanallarda söyleyerek uyarılarda bulunmaktadır. Güneş ışınlarına maruz kalınmaması durumunda D vitamin eksikliği ortaya çıkabilir. D vitamininin, sadece kemik gelişiminde etkili değil birçok konuda etkili ve faydalı olduğu bilinmektedir. Siz de osteomalazi rahatsızlığı yaşamamak için sık sık güneş ışınlarını vücudunuzun görmesine izin vermelisiniz.