05.04.2023 - 13:40 | Son Güncellenme:
Ankara'da yoğun liste mesaisi var. Kulisler de hareketli. Cumhur İttifakı'nda ortak liste olur mu? CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova son kulis bilgilerini aktardı. Canova'nın değerlendirmeleri şöyle;
Her iki ittifakın temel amacı Meclis'e çoğunlukla girebilmek, vekil sayısını artırabilmek, 300'ün üzerine vekil çıkarabilmek. Bunun yolu da listelerdeki formülasyonlardan geçiyor. Cumhur İttifakı cephesine baktığımız zaman Devlet Bahçeli AK Parti ile bir ortak liste yapılmayacağını açıklamıştı. Ama son birkaç saattir AK Parti cephesinden bu ortak liste meselesinin tam olarak kapanmadığı, yine bazı iller için MHP ile farklı farklı formüller üzerinde konuşulabileceği yansıdı.
'Böyle bir durum olabilir mi?' diye merak ettim. MHP cephesine baktım. Orada konuştuğum kurmaylar da diyor ki; 'Sayın Bahçeli'nin açıklaması çok net. Bir gelişme yok. Biz aynı noktadayız. Kendi listelerimizi komisyonda ona göre tanzim ediyoruz.' diyorlar. Ve cuma günü de bu listeleri sunmayı hedefliyorlar. Elbette siyasette son ana kadar birçok şey değişebilir. Bu kapı her zaman açık ama şu an MHP'de ortak liste yapılacağına dair bir emarenin olmadığı ve kapının da bu konu üzerinde aralanmadığı net olarak ifade edebilirim.
Sayın Bahçeli ile Erdoğan görüşebilirse durum değişebilir mi? Elbette söz konusu olabilir. Zaten Ankara kulislerinde de listeler verilmeden önce bir ihtimal Bahçeli ile Erdoğan'ın bir araya gelebileceği konuşuluyor. Şimdi o görüşme olur mu, olmaz mı bu beklenecek.
YENİDEN REFAH PARTİSİ
Yeniden Refah Partisi'nde de biraz nabız tuttum. Malum bir 'hibrit model'den bahsediliyordu. Yani 41 ilde kendi adaylarını çıkarıp bazı illerde de AK Parti listelerinden girebilirler mi... diye. Şimdi Yeniden Refah Partisi'nde açık söyleyeyim nabız bu yönde atmıyor. Diyorlar ki; 'Şu ana kadar bu hibrit modelle alakalı bir görüşme, gelişme yok. Son günü beklemek lazım. Ama ayrı girmemiz daha doğru olur.' mesajları veriliyor. 4 yıldır hazırlandıklarını anlatıyorlar. 'Kendimize güveniyoruz' diyorlar. Kulislerde yaptırdıkları son anketler konuşuluyor. Yeniden Refah Partisi'nin yüzde 8'i gördüğü. Bazı anketlerde yüzde 13,5'u zorladığı Yeniden Refah Partisi cephesinde değerlendiriliyor.
Hatta, 'Saadet Partisi ile karşılaştırılamayacak noktadayız. Sahada bile yok' iddiasındalar. Dolayısıyla bu oylarının yükselmesine dönük trendlerin sürebilmesi içni her ilde kendi adaylarını çıkarma yönünde eğilim hala Yeniden Refah Partisi'nde çok güçlü.
BÜYÜK BİRLİK PARTİSİ
Sayın destici, tek listede bu seçimde avantaj getirebileceğini açıklamıştı. Ancak Yeniden Refah ve MHP'nin tutumu nedeniyle BBP de halen şu saate kadar ayrı girmeyi düşünüyor diyebilirim. Ama tabi yarın çok önemli olacak. Eğer yarına kadar BBP ile bir görüşme, bir temas sağlanırsa belki AK Parti listelerinden de girmeleri söz konusu olabilir.
MİLLET İTTİFAKI'NDA TEK LİSTE ARAYIŞI
Zorlu bir süreç yaşanıyor. Bir taraftan CHP, İYİ Parti ile görüşüyor. Diğer taraftan CHP, 4 partiyle görüşmeleri yürütüyor. Saadet Partisi'nin çatısı altında ittifak içinde ittifak formulünü Temel Karamollaoğlu gündeme getirmişti. İddiası şuydu; 'AK Parti'den kopmuş yüzde 15'lik bir kesim var. Güven arıyorlar. Bu 3'lü ittifak bunu sağlayabilir. Saadet çatısı altında seçime girilirse 3 partinin daha çok vekil çıkarabileceğini düşünüyorum.' diyordu. Ama burada birçok problem çıktı. Esasen bu ittifak içinde ittifakın oluşmamasının temel nedeninin sahadaki verilerin Temel Karamollaoğlu'nun anlattığı gibi olmadığı sonucuna varılması. Parti kurmayları bunu anlatıyor.
Dolayısıyla asıl sonucun CHP'nin içinde CHP bünyesinde girilecek hatta tek listeyle girilecek bir formülasyondan alınabileceği üstünde duruluyor. 300'ün üzerinde milletvekilinin çıkarılma olasılığının ancak böyle sağlanabileceği noknoktasına geldiler. Dolayısıyla şimdi en güçlü seçenek kulislerde '5'li ittifak' deniyor. Yani nedir bu? Saadet Partisi, DEVA, Gelecek ve Demokrat Parti'nin CHP listelerinden girmesi ve Türkiye genelinde bu 5 partinin tek liste çıkarabilmesi.
AKŞENER BU KONUYU DEĞERLENDİRİYOR
Çok kolay değil ama bu konu yeni yeni çok daha öne çıkmaya başladı. Millet İttifakı kulislerinden öyle anlıyorum. Hatta dün edindiğim bilgiye göre; 'Kemal Kılıçdaroğlu, Meral Akşener'i telefonla arayarak bilgi verdi.' deniyor. Tabi burada İYİ Parti'nin de desteği önemli olacak. Çünkü bazı illerde İYİ Parti'nin de aday çıkarması bir bölünmeye sebebiyet verebilecek. Dolayısıyla Kılıçdaroğlu'nun bu tek liste konusunda Meral Akşener ile telefonda görüştüğü, Akşener'in bu konuyu değerlendirdiği ve bir yanıt vereceği ifade ediliyor.
BELKİ İYİ PARTİ'NİN DESTEĞİ İSTENEBİLİR
Bu formül hayata geçer mi? Aslında bakarsan hem Cumhur İttifakı, hem Millet İttifakı cephesinde yapılan bütün hesaplamalar bu son Seçim Kanunu değişikliği gereği tek listenin daha fazla vekil çıkarmayı beraberinde getirdiği yönünde. Gayret, çaba bu. Ama sadece CHP listelerinden bu 4 partinin girmesi, ne kadar kontenjan verileceği, nerelerden, hangi illerden, hangi isimlerin hangi sıralamayla gösterileceği bunlar çok zorlu süreçler. Kaldı ki CHP'nin kendi aday adayları da var. CHP listelerinden büyük bir basınca sebebiyet verebilir böyle bir durum. Belki İYİ Parti'nin desteği de istenebilir.
İYİ Parti ile CHP arasında da ortak liste görüşmeleri devam ediyor. Tıkanmış değil. 10 il deniyor, 12 il deniyor. Ama bunlar şu aşamada net olarak doğrulanmıyor. Çünkü görüşmeler devam ediyor. 'Bitlis, Çorum, Bingöl, Van... Buralarda ortak liste olabilir' deniyor. Birçok formülden bahsediliyor.
Millet İttifakı'nda tek liste hazırlıkları ağırlık kazandı. Bu konuda Meral Akşener'e Kılıçdaroğlu bilgi verdi. Bir taraftan da sofranın genişletilmesi çabası var. Yarın Kılıçdaroğlu Türkiye Değişim Partisi'ne gidiyor. Sayın Mustafa Sarıgül ile saat 12.00'de görüşecek. O görüşme de önemli. Dün Sarıgül, Kılıçdaroğlu'nun memleketi Tunceli'deydi. "Demokratik parlamenter sisteme geçme noktasında en doğru aday Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'dur" dedi. Sofrada yer alacağının sinyalini verdi. Şimdi merak edilen Sarıgül'ün de CHP listelerine dahil olup olmayacağı.