GündemOrtadoğu’ya ‘panzehir’ politikalar

Ortadoğu’ya ‘panzehir’ politikalar

13.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın özel kalemin Tümgeneral Remzi Albasan, Türk askerinin Ortadoğu’da üstlendiği misyonu anlattığı kitabında, bölgenin nasıl huzura kavuşacağının reçetesini yazdı.

Ortadoğu’ya ‘panzehir’ politikalar

ÖNDER YILMAZ/ANKARA- Resmi görevlerinin yanı sıra siyasi stratejiler ve güvenlik politikalarıyla ilgili çalışmalar yürüten Tümgeneral Albasan, “Ortadoğu’da Türk Askeri Misyonu” adlı kitapta, Ortadoğu’nun tarihsel sürecini, askeri durumunu “Ortadoğu neden önemlidir?” sorusunu sorarak detaylı şekilde ele aldı.

Haberin Devamı

Yeni güvenlik konsepti

1. Dünya Savaşı sürecinde Ortadoğu’daki gelişmelere dikkat çeken Albasan, “Bölge halkının, -tarihten gelen etnik, dini veya dilsel birliktelik ve benzerliği, birlikte yaşama pratiği, komşuluk ve akrabalık ilişkileri gibi etkenlerle- Türkiye’yi ve Türk askerini barışın ve kendilerine yönelen tehdit ve tehlikelere karşı güveliklerinin ve bölgelerinin teminatı olarak görmeye devam ettiği açıkça ifade edilebilir” ifadelerini kullandı. Albasan, Irak ve Suriye’nin kuzey bölgelerinin her dönemde Türkiye için bir sorun şeklinde ortaya çıkma potansiyeline sahip olduğunu vurgularken, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Adları değişse de birbirinden farkı olmayan PKK-PYD-YPG gibi terör örgütleri eliyle bölgede ortaya konulmak istenen plan, esasında Ortadoğu’nun Türkiye sınırlarındaki yapılandırmasının açık bir yansımasıdır. Bu açıdan 100 yıl önce İngiltere ve Fransa’nın ihtiyaç ve çıkarlarına göre şekillenen coğrafya, günümüzde ABD, Rusya ve İsrail başta olmak üzere büyük güçlerin güncel çıkarlarına göre dizayn edilmeye çalışılmaktadır.”

Haberin Devamı

Albasan, tüm bu plan ve projelere karşı Türkiye’nin de kendi pro-aktif tedbirlerini, özellikle TSK vasıtasıyla aldığına işaret ederek, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin geleceği ve menfaatleri, güney coğrafyamızda yaşanan gelişmelere karşı uzak kalarak değil, bizatihi 100 seneyi aşkın süredir başlatılan ve devam eden projelere karşı panzehir politikalar üretmekten geçmektedir” dedi.

Türkiye’nin yeni güvenlik konsepti belirlediğine dikkat çeken Albasan şunları kaydetti:

“Sonuç olarak Türkiye Cumhuriyeti devleti, yeni güvenlik konseptinde belirlediği bölgesel güvenlik ve liderlik bazlı politikası ekseninde ifa ettiği askeri harekatlarla bu sorunun kendisine ayak bağı olmasının önüne geçebilecek bir ivmeyle çalışmalarına devam etmektedir. Bu kapsamda Suriye ve Irak’ın kuzeyinde başarılı harekatlar icra edilerek terör koridoru engellenmiş, güvenliğine yönelen her türlü tehdit ve tehlikeye karşı vatan topraklarını koruma kararlılığı gösterilmiştir.

Haberin Devamı

Bunun yanı sıra Orta Doğu’da Somali, Katar, Libya ve Azerbaycan gibi ülkelere askeri eğitim, yardım ve danışmanlık desteği vererek bölgesel barış ve istikrara katkı sağlamaya çalışmaktadır.”