Gündem‘Ormanın Gözleri’ göreve başladı

‘Ormanın Gözleri’ göreve başladı

11.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Adana’da orman yangınlarıyla mücadele kapsamında insansız yangın gözetleme kulesi hizmete başladı.

‘Ormanın Gözleri’ göreve başladı

EREN KOCA Haber Merkezi - Kule, mobil ve insansız teknolojisiyle bölgede yangınlara müdahalede önemli bir role sahip olacak. Kuleyle beş bin hektar ormanlık alan kesintisiz gözlemlenebilecek. Anadolu Sigorta, Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü ile birlikte hayata geçirdiği “Ormanın Gözleri” projesi çerçevesinde Adana Orman Bölge Müdürlüğü’nün Balcalı Orman İşletme Şefliği’ne insansız yangın gözetleme kulesi yaptırdı. Kule, mobil ve insansız teknolojisiyle bölgede yangınlara müdahalede önemli bir role sahip olacak. Kuleyle
beş bin hektar ormanlık alan 7/24 kesintisiz gözlemlenebilecek.

Haberin Devamı

Alanı gözetleyecek

Orman Genel Müdürlüğü Orman Yangınlarıyla Mücadele Daire Başkan Yardımcısı İlhami Aydın, hizmete başlayan kulenin bulunduğu bölgede gazetecilere yaptığı açıklamada, “Orman yangınında en önemli husus, orman yangınlarını erken tespit etmek ve müdahale etmek. Burada kurulan kuledeki kameralardan yangınları görüyoruz, yapay zekâyla yangınların koordinatlarını tespit ediyoruz ve alarma geçiyoruz. En yakın ekibimizi buraya göndererek yangının büyümeden söndürülmesini sağlıyoruz” dedi.

‘Ormanın Gözleri’ göreve başladı

‘12 ay boyunca bir tehdit’

Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Şencan şunları söyledi: “Orman yangınları, beraberinde ciddi ekolojik ve ekonomik hasarları da getiriyor. İklim değişikliği ile birlikte orman yangınları artık sadece yılın belirli bir dönemi değil, 12 ay boyunca bir tehdit olarak karşımıza çıkıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde yangınla mücadelede çok büyük bir özveri ve emek ile çalışıyor. Bu noktada biz de bu organizasyonun bir parçası olmak, bir nebze de olsa yangınla mücadele çalışmalarına katkı sunmak, ormanlarımıza can suyu olmak için bu projeyle yola çıktık.”

Haberin Devamı

Boyu 50 metre

Yangın gözetleme kulesinin boyu 50 metre yüksekliğinde. 30 kilometreye kadar bütün dumanları algılayabiliyor. 2023 yılında da Çanakkale, Muğla, Adana ve Antalya’da olmak üzere dört adet yeni nesil gözetleme kulesinin daha hizmete sunulması hedefleniyor.