18.03.2015 - 11:36 | Son Güncellenme:
İçinde bulunduğumuz çağ itibari ile teknolojiyle olan irtibatımız her zamankinden çok daha fazla olmaktadır. Bu durumun doğal sonucu olarak da, artık bulunduğumuz her yerde, wi-fi olanağı bulunmakta ve taşınabilir cihazlarımız da bu teknolojiye uyumlu şekilde üretilmektedir. Bir çığ gibi büyüyen bu iletişim yöntemi, birçok alanda bizlerin hayatını kolaylaştırmıştır. Özellikle, yoğun geçen günlük hayatımızın koşuşturması içinde, yardımımıza koşan bu ve benzeri teknolojik gelişmeler, sandığımızın ötesinde bize yardımcı olmaktadır.
Bildiğiniz gibi, artık günümüzde, birçok kurum ve kuruluş, elektronik ortam aracılığı ile hizmet sunmakta ve aynı zamanda da ticaret yapmaktadır. Bu duruma ayak uydurmak adına, devlette bazı yeniliklere gitmiştir. Devletin, kurumları için düzenlemiş olduğu birçok dijital uygulaması bulunmaktadır. Devletin oluşturduğu bu gibi dijital uygulamalarından biri olan "SGK Hizmet Dökümü" uygulamasını, sizler için araştırdık ve bu yazımızda topladık.
Bu durumda, SGK hizmet dökümü öğrenilmesi için, neler yapılması gerektiğini aşağıda anlattığımız şekilde sıralayabiliriz.
SGK Hizmet Dökümü
SGK hizmet dökümü, çalışılan süreç boyunca, her vatandaşın gerçekleştirmiş olduğu hizmetlerinin bir dökümünü sunan, yazılı olarak tarihlere göre sıralandığı bir sanal belgedir. SGK hizmet dökümü, son zamanlarda, elektronik ortam aracılığı ile vatandaşlara ulaştırılmaya başlanmıştır.
SGK hizmet dökümü, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun oluşturmuş olduğu, elektronik ortam üzerinden sunulan ve SGK’nın çatısı altında bulunan her bir kurum için aynı şekilde yapılan bir belge dökümüdür.
SGK’nın çatısı altında bulunan kurumlar; eski adı ile SSK yeni adı ile 4A kurumu, yine aynı şekilde eski hali ile Bağ-kur ve yeni hali ile 4B ve son olarak eski adıyla Emekli Sandığı, yeni adıyla 4C olan kurumlardır. SGK hizmet dökümü işlemi ise bu üç kurum için ise aynı şekilde yol izlenerek, aynı yöntemler kullanılarak yapılmaktadır.
Bu durumda, SGK hizmet dökümü elde edilmesi için iki yöntem geliştirilmiştir. Bu yöntemlerden biri; e-devlet kapısına girilerek, e-devlet şifresi kullanılarak yapılan SGK hizmet dökümü sorgulaması ve diğeri ise; ESGM uygulamasına girilerek, şifresiz bir şekilde yapılan SGK hizmet dökümü sorgulaması işlemidir. Bu duruma göre;
e-devlet kapısı üzerinden, e-devlet şifresi kullanılarak yapılan SGK hizmet dökümü;
ü Bu yöntem ile SGK hizmet dökümü elde etmek için ilk adım olarak, e-devlet kapısının resmi web adresi olanwww.turkiye.gov.tr adresine giriş yapınız.
ü Daha sonra burada yeni açılan sayfanın sağ üst tarafında ve sol tarafında olmak üzere iki tarafında yer alan ve "E-Hizmetler"yazan bölüme geliniz.
ü Ardından, burada açılacak olan yeni sayfanın sol bölümünde yer alan harflerin bulunduğu alandan"S" harfine geliniz.
ü Daha sonra, burada, S harfi ile başlayan konu seçenekleri arasından "Sosyal Güvenlik Kurumu"yazan başlığı seçiniz.
ü Ardından, bu alanda, "SSK (4A)" , "Bağ-kur (4B)" ve"Emekli Sandığı (4C)"şeklinde yer alan bu başlıkları göreceksiniz.
ü Daha sonra, karşınıza çıkan bu kurumlar arasından, hangi kuruma bağlı olarak çalışıyorsanız o kurum için burada düzenlenmiş olan hizmet dökümünü seçiniz.
ü Devamında, "T.C kimlik numarası" ve"e-Devlet şifresi"yazan bölümleri de doldurunuz.
ü Son aşama olarak ise, kimlik doğrulama işlemlerinizin yapılması amacı ile kişisel bilgilerinizi sayfada bulunan ilgili alanlara yazınız ve hizmet dökümünüzün bilgisine ulaşınız.
ESGM uygulaması üzerinden, her hangi bir şifre kullanılmadan yapılan SGK hizmet dökümü;
ü Bu yöntem ile SGK hizmet dökümü elde etmek için ilk adım olarak ilk olarak, "esgm.sgk.gov.tr" adresine giriş yapınız.
ü Ardından, burada açılacak olan yeni sayfanın sağ üst tarafında yer alan ve "E-SGK" yazan bölüme geliniz.
ü Daha sonra, yine bu sayfada yer alan ve"E-Hizmetler" başlığı ile bulunan bölüme geliniz.
ü Daha sonra, bu seçtiğiniz bu başlık altında yer alan ve"E-Hizmetler Uygulaması" yazan bölüme tıklayıp giriş yapınız.
ü Ardından, açılacak olan yeni sayfada"E-Hizmetler Giriş Ekranı" yer almaktadır ve bu bölümde bulunan"T.C" seçeneğini işaretleyiniz.
ü Burada, karşınıza açılacak olan sayfada, "T.C Kimlik Numarası" , "İl", "Doğum Yılı", "Cilt Numarası" ve "Güvenlik Kodu" yazan bölümleri doldurunuz.
ü Devamındaki aşamada, "Bilgileri Sorgula" yazan seçeneğe tıklayınız.
ü Son aşama olarak, yine bu sayfanın üst tarafında yer alan kurumlar arasından, işlem yapmak istediğiniz kendi kurumunuzu seçiniz ve sonrasında hizmet dökümü bilgilerinize ulaşınız.