GündemOkullar ne zaman kapanacak? (Karne için Takdir-Teşekkür hesaplaması nasıl yapılır?)

Okullar ne zaman kapanacak? (Karne için Takdir-Teşekkür hesaplaması nasıl yapılır?)

01.06.2017 - 15:35 | Son Güncellenme:

Milyonlarca öğrenci 9 Haziran Cuma günü karne alacak. Dönem içinde göstermiş oldukları başarıya bağlı olarak almış oldukları ders notları, yıl sonu başarı puanlarının belirlenmesini sağlayacak. Yıl sonu başarı puanlarının belirlenmesi sonucunda da öğrencilerin teşekkür ve takdir belgesi almaya hak kazanıp kazanamadıkları ortaya çıkacak. Peki, takdir-teşekkür belgesi hesaplama işlemi nasıl yapılır?

Okullar ne zaman kapanacak (Karne için Takdir-Teşekkür hesaplaması nasıl yapılır)

Öğrenciler, 9 Haziran’da son ders zilinin çalmasıyla karnelerini alacaklar. Karneleri ile birlikte öğrencilerin yeterli yıl sonu başarı puanını almaları durumunda teşekkür belgesi, takdir belgesi ve onur belgesi verilecek. Yıl sonu başarı puanının e-Okul sisteminde görünür hale gelmesi için öğrencilere ait olan tüm notların öğretmenler tarafından sisteme girilmesi gereklidir. Ortaöğrenim süresince en az 3 öğretim yılında takdir belgesi almış olan öğrencilere de gösterdikleri başarıdan dolayı üstün başarı belgesi verilecek.

Haberin Devamı

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

TAKDİR – TEŞEKKÜR HESAPLAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Takdir teşekkür hesaplama işlemi biraz karışık gibi görünüyor olsa da aslında hesaplama işlemi oldukça basittir. Takdir teşekkür hesaplama yapılırken ilk olarak her bir ders için ders ortalamaları bulunur. Ardından da elde edilen ortalamalar ile her dersin bir haftadaki ders saati sayısı çarpılır. Yapılan işlem her ders için ayrı ayrı olarak yapılır. Bir sonraki adımda da elde edilen son sayıların hepsi toplanır. Toplam sonucunda bulunulan sayı da bir haftalık ders saati sayısına bölünür. Böylece takdir-teşekkür hesaplama işlemi yapılmış olur.

Takdir belgesi ve teşekkür belgesi alabilmek için belirli bir puanın alınmış olması gereklidir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen puanlar ve karşılığında alınacak olan belge şöyledir;

70,00 – 84,99 puan arasında olanlar teşekkür belgesi,
85,00 – 100 puan arasında olanlar takdir belgesi almaya hak kazanırlar.

PUAN DEĞERLERİ VE DERECELERİ

Öğrencinin gösterdiği başarı sonucunda dönem sonunda elde edecekleri puanlar ve bu puanlara karşılık gelen değerler de şu şekildedir;

85,00 – 100 puan arası pekiyi,
70,00 – 84,99 puan arası iyi,
60,00 – 69,00 puan arası orta,
50,00 – 59,99 puan arası geçer ve
0 – 49,99 puan arası geçmez olarak kabul edilir.

ONUR BELGESİ İÇİN HANGİ ŞARTLAR GEREKLİDİR?

Onur belgesi verilecek olan öğrencilerde not şartı aranmaz. Öğrencinin onur belgesini alabilmesi için Türkçe’yi ne derece düzgün konuşabildiği, okul araç ve gereçlerine karşı göstermiş olduğu özen, okulda çevresine karşı ne kadar örnek bir insan olabildiği, derslere düzenli olarak devam edip etmediği ve gerçekleştirilen sosyal ve kültürel faaliyetlere katılım oranı gibi durumlara bakılır. Bunlar dışında öğrencilerin onur belgesi alabilmeleri için gerekli olan diğer şartlar da eğitim ve öğretim dönemi başında öğretmenler kurulu tarafından belirlenir. Öğretmenler kurulu tarafından belirlenen şartlar da onur kuruluna iletilir. Onur kurulu da şartları öğrenci disiplin ve ödül kuruluna aktarır. Dönem sonunda öğrencilerin gösterdiği başarıya göre ödül belgeleri takdim edilir. Ödül belgeleri öğrencilerin ve öğretmenlerin yanı sıra velilerin de katılım sağladığı tören ile öğrencilere verilir.

Haberin Devamı


Haberin Devamı

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

TAKDİR TEŞEKKÜR BELGESİ İÇİN ORTALAMA KAÇ OLMALIDIR?

Dönem içinde öğrenciler gösterilen performanslar doğrultusunda yıl sonu başarı puanı alır. Yıl sonu başarı puanları, dönem dersleri ağırlıklı puanları toplamının haftalık ders saati sayısına bölünmesi sonucunda elde edilir. Dönem içinde öğrencinin almış olduğu tüm derslerin notları, performans notu, proje notu ve sözlü puanı yıl sonu ağırlıklı puan hesaplama işleminde etkilidir.

Takdir belgesi ve teşekkür belgesi için öğrencilerin alması gereken yıl sonu başarı puanları Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Yönetmeliği çerçevesince belirlidir. Yönetmeliğe göre öğrencilerin sahip oldukları puanlar ve bu puanlar karşısında alacakları belgeler şunlardır;

85,00 – 100 puan aralığı takdir belgesi,
70,00 – 85,00 puan aralığı teşekkür belgesi

Ortaöğrenim süresi içinde en az 3 öğretim yılında takdir belgesi almış olan öğrenciler de göstermiş oldukları başarıdan dolayı üstün başarı belgesi alır.

Öğrenciler tarafından alınan puanlar ve bu puanların karşılığı olan değerler de şu şekildedir;

85,00 – 100 puan aralığı pekiyi,
70,00 – 84,99 puan aralığı iyi,
60,00 – 69,00 puan aralığı orta,
50,00 – 59,99 puan aralığı geçer,
0 – 49,99 puan aralığı geçmez olarak kabul edilir.

e-Okul sistemine tüm notların girilmesi sonucunda takdir belgesi ya da teşekkür belgesinin alınıp alınamayacağının hesaplaması yapılabilir. e-Okul sisteminde takdir teşekkür belgesi hesaplama işlemi dışında, öğrencinin T.C. kimlik numarası ve okul numarası ile sisteme giriş yapılarak güncel devamsızlık durumu da kontrol edilebilir.

ONUR BELGESİ KİMLERE VERİLİR?

Onur belgesi verilecek olan öğrencilerde sadece not dikkate alınmaz. Onur belgesi verilecek öğrenciler için gerekli olan şartlar dönem başında öğretmenler kurulu tarafından belirlenir. Genel olarak öğrencinin okul içerisinde diğer arkadaşlarına örnek olup olmadığı, derslere düzenli gelip gelmediği, Türkçe’yi ne kadar düzgün konuşabildiği, yapılan sosyal ve kültürel faaliyetlere katılım oranı, okul araç gereçlerine karşı göstermiş olduğu hassasiyet gibi faktörler onur belgesi alımı için etkili olur. Öğrencilerin almaya hak kazandıkları ödül belgeleri dönem sonunda öğretmenler ve velilerin de katılım sağladığı bir tören ile verilir.