GündemOküler hipertansiyon nedir?

Oküler hipertansiyon nedir?

30.04.2018 - 11:50 | Son Güncellenme:

Göz içi basıncının normalden daha yüksek olması olarak bilinen Oküler hipertansiyon nedir ve neden meydana gelir?

Oküler hipertansiyon nedir

Oküler hipertansiyon hastalığı nedir?

Haberin Devamı

En basit tanımı ile oküler hipertansiyon, göz içi basıncının normal değerinden daha yüksek olması olarak açıklanabilir. Göz içi basıncının normal değerinden daha yüksek olması ile oluşur. Normal durumlarda olması gereken göz içi basıncı 10-21 mmHg aralığındadır. Bu değerin üzerindeki basınçlarda ise oküler hipertansiyon yani göz tansiyonunun başlangıç evresi olarak bilinen durum oluşmaktadır.

Oküler hipertansiyon, göz içi basıncı 21 mmHg seviyesini geçtiği halde optik sinir başında ve görme yetisinde herhangi bir değişiklik meydana gelmemesidir. Bu durumda oküler hipertansiyonun tanısı, glokom hastalığının yani göz tansiyonu hastalığının tespitinde önem arz eder.

Oküler hipertansiyon belirtileri nelerdir?

Haberin Devamı

Öncelikle olarak oküler hipertansiyon bulunan her kişide ciddi belirtiler göstermez. Bu durumun varlığı kişiden kişiye değişebilir. Ancak zaman zaman gözlerde ağrı, gözlerde yaşarma, bulanık görme ve baş ağrısı gibi belirtiler yaşanabilir. Kesin ve net tanı ise ancak detaylı bir göz muayenesinde göz doktoru tarafından tespit edilebilecek bir durumdur. Oküler hipertansiyon ile glokom yani göz tansiyonu hastalığı karıştırılmamalıdır. Glokom yani yüksek göz tansiyonu tedavi edilmediği takdirde göz sinirlerinde hasar oluşturarak görme kaybına bile neden olabilir. Oküler hipertansiyon ise göz basıncının 21 mmHg değerini aştığı anlamına gelir. Bu durumda göz doktoru kontrolü asla ihmal edilmemelidir. Aksi takdirde yüksek göz tansiyonu göz sinirlerinde hasara neden olur.

Oküler hipertansiyon tedavisi

Oküler hipertansiyon tedavisinde ilk amaç göz tansiyonuna bağlı göz sinirlerinin hasara uğramasını ve görme yetisinin kaybının önlenmesidir. İlk olarak doktorlar tarafından önerilen tedavilerden biri ilaç tedavisidir. İlk amaç, göz içinde biriken fazla sıvının üretilmesini engellemektir. Ardından basıncı artıran sıvının çıkışını artırarak göz içi basıncını normal değerlere düşürmektir.

Oküler hipertansiyon rahatsızlıklarında cerrahi tedavi ve lazer yöntemi genellikle kullanılmaz. Çoğu zaman glokom hastalığının başlangıç evresinde takip edilmesi gereken bir durum olan oküler hipertansiyonda cerrahi yöntemler riskli olabilir. Genellikle ilaç tedavisi ile sık göz muayeneleri ile doktor kontrolü altında tutulmaktadır.