GündemO savcılar için kırmızı bülten talebi

O savcılar için kırmızı bülten talebi

28.11.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

17 Aralık soruşturmasında usulsüzlük yaptıkları gerekçesiyle yargılanan firari eski savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç hakkında kırmızı bülten çıkarılması için İnterpol’e yazı yazılmasına karar verildi...

O savcılar için kırmızı bülten talebi

17 Aralık soruşturmada usülsüzlük yaptıkları gerekçesiyle Yargıtay’da görülen davada yargılanan firari eski savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç hakkındaki yakalama emirlerinin infaz edilmediği belirtildi. Mahkeme bu nedenle sanıklar hakkında “kırmızı bülten” çıkarılması için İnterpol’e yazı yazılmasına karar verdi.

Haberin Devamı

Kırmızı bülten çıkarılmasına ilişkin yazışmalar Adalet Bakanlığı aracılığıyla yürütülüyor. Bakanlık, bu talebi İçişleri Bakanlığı İnterpol Dairesi’ne aktarıyor, İnterpol Dairesi de kararı Fransa’nın Lyon kentindeki İnterpol Genel Sekreterliği’ne iletiyor. Tutuklama kararının dayanağı olan bütün bilgi, belgelerin özeti kırmızı bültene yazılıyor. İnterpol Genel Sekreterliği, dosyayı inceleyerek “kırmızı bülten” çıkarıyor. Kırmızı bülten İnterpol Genel Sekreterliği tarafından çıkartılarak 190 üye ülkeye dağıtılıyor.

Kırmızı bülten başvurusunun, 15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden 1.5 yıl, savcıların yurtdışına çıktığının anlaşılmasından neredeyse 2.5 yıl sonra yapılması dikkati çekti.

Öz’e itham edilen suç

Haberin Devamı

557 sayfalık iddianamede, şüpheli Zekeriya Öz’ün “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile “Silahlı terör örgütü kurma ve yönetme”, “Görevi kötüye kullanma”, “Resmi evrakta sahtecilik”, “Haberleşmenin gizliliğini ihlal etme”, “Kişiler arasındaki konuşmaların dinlenilmesi ve kayda alınması”, “Özel hayatın gizliliğini ihlal”, “İftira”, “Suç uydurma”, “Nitelikli dolandırıcılık”, “Nitelikli tehdit”, “Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarına azmettirmeden 27.5 yıldan 72 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Kara’ya itham edilen suç

İddianamede, Kara hakkında “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis ile “Silahlı terör örgütüne üye olma”, “Görevi kötüye kullanma”, “Resmi belgede sahtecilik”, “Haberleşmenin gizliliğini ihlal”, “Kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması”, “Özel hayatın gizliliğini ihlal”, “İftira”, “Suç uydurma”, “Nitelikli dolandırıcılık” ve “Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarından 20.5 yıldan 62 yıla kadar hapis talep ediliyor.

Haberin Devamı

Yüzgeç’e itham edilen suç

Yüzgeç’in ise “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis ile “Silahlı terör örgütüne üye olmak”, “Görevi kötüye kullanma” gibi suçlardan 38 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Cumhurbaşkanı ve Başbakan müşteki...

İddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcıları Bekir Bozdağ, Mehmet Şimşek, Recep Akdağ, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile Beşir Atalay, Bülent Arınç, Ali Babacan, Taner Yıldız, Sadullah Ergin, Hayati Yazıcı, Mehdi Eker, Cevdet Yılmaz, Fatma Şahin, Egemen Bağış, Nihat Ergün, Erdoğan Bayraktar, Mehmet Zafer Çağlayan, Suat Kılıç, İdris Naim Şahin, Ertuğrul Günay, Ömer Dinçer, Muammer Güler, Haydar Keskin, Barış Güler, Süleyman Aslan, İbrahim Bilgehan Taşdelen, Uğur Horata, Ahmet Özköse, Fatih Aysan, Müşir Deliduman ve İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu müşteki olarak yer alıyor.