Gündem‘Nöbetçi gazeteci’ler tutuklandı

‘Nöbetçi gazeteci’ler tutuklandı

21.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Özgür Gündem gazetesi Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyasına katılan Şebnem Korur, Ahmet Nesin ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, “terör örgütü propagandası yapmak”tan tutuklandı

‘Nöbetçi  gazeteci’ler tutuklandı

Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak için başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katılarak gazetenin bir günlük yayın yönetmenliği görevini üstlenen 37 kişi hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma kapsamında Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Prof. Şebnem Korur Prof. Dr. Şebnem Korur, yazar Ahmet Nesin, Erol Önderoğlu, Cengiz Boysoy, İhsan Eliaçık ve Beyza Üstün dün Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na gelerek Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcısına ifade verdi. TİHV Başkanı Şebnem Korur, savcıya verdiği ifadede, Özgür Gündem gazetesinin içinde bulunduğu durumdan dolayı dayanışma maksadıyla bir günlüğüne genel yayın yönetmenliği görevini üstelendiğini söyledi. Korur, “Çalışanlarla birlikte toplantıya katıldım. Baskıya konulacak haberler tartışıldı. Bu haberlerin ve diğerlerinin düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında kaldığı kanaatinde olduğumdan gazetede yayınlanmasına dair itirazım olmadı” dedi. Haberlerin baskıya konulmasında herhangi bir sakınca görmediğini ve haberleri düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdiğini anlatan Nesin, “İçeriklerden sorumlu olmadığımı düşünüyorum” dedi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi Önderoğlu ise 21 yıldır gazetecilik yaptığını ve 10 binin üzerinde haberde imzası bulunduğunu belirterek, “Hakkımda açılmış tek soruşturma budur” dedi. Önderoğlu, “Bugüne kadar hazırladığım yüzlerce medya raporu içerisinde bundan sonra kendimi ekleyecek olmak benim için gurur duyulacak değil, ülkemdeki demokratik temel değerlerin varlığı nokta itibari ile hazindir” dedi.

‘Nöbetçi  gazeteci’ler tutuklandı


Tutuklamaya tepki
Alınan savunmaların ardından Şebnem Korur, Ahmet Nesin ve Erol Önderoğlu, “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan tutuklanmaları talebi ile İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Cengiz Boysoy, İhsan Eliaçık ve Beyza Üstün ise savcılık tarafından serbest bırakıldı. İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından tekrar sorgulanan Korur, Nesin ve Önderoğlu’nun, “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan tutuklanmasına karar verildi. Hakimlik adli kontrol tedbirinin bu aşamada yetersiz kalacağına hükmetti. Tutuklama kararının ardından gazetecilere destek için adliyeye gelen 30-40 kişilik grup karara tepki göstererek, “Özgür basın susturulamaz” sloganları attı.

‘Tek tip olmayacağız’
TGC’den yapılan açıklamada ise “Tüm baskılara rağmen tek tip gazeteci olmayacağımızı, tek tip yayıncılık yapmayacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız” denildi.