Gündem Nisa bebeğin ölümü sonrası anneye verilen ceza tartışılıyor: Burada tablo çok net

Nisa bebeğin ölümü sonrası anneye verilen ceza tartışılıyor: Burada tablo çok net

14.10.2022 - 11:47 | Son Güncellenme:

Pendik'te 'Nisa Mihriban' olarak tanınan Ebrar Nil bebeği sokağa terk ederek ölümüne neden olan anne Ebru S.'ye 'terk' suçundan verilen 5 ay hapis cezası tartışma konusu oldu.

Pendik'te 3 aylık ‘Nisa Mihriban' isimli bebeğini sokağa terk ettiği gerekçesiyle tutuklanan ve yaklaşık 2 ay sonra tahliye edilen anne Ebru S., “terk” suçundan 5 ay hapis cezasına çarptırıldı. Öte yandan anne Ebru S. duruşmada Nisa Mihriban bebeğin 30 Eylül’de hayatını kaybettiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Pendik'te 29 Mart 2022 tarihinde 3 aylık bebeğini terk eden 20 yaşındaki anne Ebru S.’nin yargılanmasına devam edildi. Anadolu 42. Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, tutuksuz sanık Ebru S. katılırken, mağdur bebeğin avukatı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı da salonda hazır bulundu.

“BEBEK VEFAT ETTİ”

Duruşmada sanık Ebru S.’den son savunması soruldu. Söz alan sanık S., “Bebek 30 Eylül’de vefat etti. Cenazesine katıldım. Gereken işlemleri yaptım. Ben hastaneye her çağırdıklarında gittim. Hep Ebrar’ın yanında olmaya çalıştım elimden geleni yaptım” dedi.

“SEÇENEKSİZ BİR KADIN OLARAK BU YOLA BAŞVURDU”

Savunma yapan Ebru S.’nin avukatı da müvekkilinin küçük yaşta hamilelik yaşadığını söyleyerek, “Bebeğini sağlıklı bir şekilde dünyaya getirmiştir. Sığınma evinde 6 aylık süresi dolunca ayrılmıştır. Seçeneksiz kalmış bir kadın olarak bu yola başvurmuştur. Ayrıca bebek bulunduğuna sağlıklıdır. Kurumda büyük ihtimalle tedbirsizlik ve ihmal yüzünden nefes borusuna mama kaçması sebebiyle rahatsızlanmış ve yoğun bakıma alınmıştır müvekkilim haksız ve hukuksuz bir şekilde 2 ay cezaevinde kalmıştır” dedi.

Haberin Devamı

5 AY HAPİS CEZASI

Alınan son beyanların ardından kararını açıklayan mahkeme sanık Ebru S.’yi’ “terk” suçundan 5 ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

KARAR TARTIŞMA YARATTI

Nisa bebeğin annesine verilen 5 aylık hapis cezası tartışma konusu oldu. Bir bebeği ölüme terk etmenin cezası 5 ay mıdır? CNN Türk yayınında konuşan Avukat-Akademisyen Esra Pınar Bilgin kararla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

"CAYDIRICILIKTAN ÇOK UZAK BİR TABLO"

Esra Pınar Bilgin'in açıklamaları şöyle:

Bizim için çok acı bir tablo. İzlerken bile tüylerimiz diken diken oldu. Verilen ceza çok hafif, yetersiz. Caydırıcılıktan uzak bir ceza. TCK 97'den iddianame düzenlenerek ceza verildi. 97. maddede 3 aydan 2 yıla ceza öngörüyor. Mahkeme alt sınıra yakın bir yerden ceza verdi. Alt sınıra yaklaşmayı gerektirecek bir sebep yoktu.

BURADA TABLO ÇOK NET

Sabıkasız olduğu zaman alt sınıra yaklaşmayı gerektiriyor. Fakat burada terk suçundan verildi ancak terkin niteliğini de tartışmak lazım. Burada terk çocuğu başkasının bakım ve gözetimine bırakma iradesiyle bir terk değil. Burada yaşama hakkının ihlali var. Neden sokağa terk etti bunu sorgulamak lazım. Neden bir çocuk yuvasına bırakmadı? Ölüme bırakma kastıyla bir terk var. Burada çok net tablo çocuğun ölüme terk iradesi var. Yuvaya bırakabilirdi, o zaman yaşam hakkı ihlal edilmiş olmazdı.