Gündem Nisa bebeğin beyin ölümünde 'ihmal' iddiası! Terk eden anne nasıl bir ceza alacak?

Nisa bebeğin beyin ölümünde 'ihmal' iddiası! Terk eden anne nasıl bir ceza alacak?

05.04.2022 - 12:40 | Son Güncellenme:

Pendik'te boş bir araziye terk edilen 3 aylık bebeğin beyin ölümü gerçekleştiği bildirildi. Bebeğin beyin ölümüyle ilgili yurt görevlilerin ihmali olduğu iddiasıyla inceleme başlatıldı. Peki bebeği terk eden anne nasıl bir ceza alacak? Avukat Zafer İşeri CNN Türk yayınında Türkiye'yi sarsan konuyla ilgili konuştu.

Nisa bebeğin beyin ölümünde ihmal iddiası Terk eden anne nasıl bir ceza alacak

İstanbul Sağlık Müdürlüğü İl Ambulans Servisi Başhekimliği Pendik 11 No'lu Acil Yardım İstasyonu'nda Acil Tıp Teknisyeni olarak görev yapan 29 yaşındaki Büşra Durmaz, 29 Mart Salı günü Pendik'te boş araziye bırakılmış bir bebek ihbarına gitti.

Haberin Devamı

BEYİN ÖLÜMÜ GERÇEKLEŞTİ

Durmaz, bulduklarında aç olduğunu fark ettikleri bebeği emzirdi ve 3 aylık bebeğe kendi kızının ikinci adını verdi. Nisa Mihriban ismi verilen bebek, sağlık kontrollerinin ardından Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne götürüldü. Bir süre sonra sağlık durumu kötüye giden 'Nisa Mihriban' bebek yoğun bakım ünitesinde tedaviye alındı. Bebeğin bu sabah saatlerinde beyin ölümü gerçekleştiği öğrenildi.

"İHMAL" İDDİASI, İNCELEME BAŞLATILDI

Nisa Mihriban'ın beyin ölümüyle ilgili yurt görevlilerinin ihmali olduğu iddiasıyla inceleme başlatıldığı öğrenildi. 3 aylık bebeğini sokakta terk ettiği gerekçesiyle gözaltına alınan Ebru S. tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edildi. Bebeğin beyin ölümüyle ilgili ihmal iddiasıyla inceleme de başlatıldığı kaydedildi. Bahçelievler Polis Merkezi'nde, çocuk bakımevi görevlilerinin de 'ihmal' iddiasıyla ifadesinin alındığı kaydedildi.

Haberin Devamı

BAKANLIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Olayla ilgili ihmal incelemesi sürerken Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da, idari soruşturma başlattı. Olayın nasıl gerçekleştiği, görevli personelin herhangi bir ihmali olup olmadığının araştırılacağı kaydedildi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Anne Ebru S. tarafından terk edilen Nisa bebek, 30 Mart'ta emniyet birimleri tarafından Bakanlığımıza bağlı bir kuruluşa getirilmiştir. 31 Mart sabah saatlerinde solunum güçlüğü çekmesi nedeniyle kurumda görevli sağlık personeli tarafından Nisa bebeğe müdahale edilmiş ve ambulansla hastaneye götürülmüştür. Bebek hastanede yoğun bakımda tedavi altına alınmış ve durumunun kritik olduğu bilgisi edinilmiştir. Konuyla ilgili derhal adli ve idari soruşturma başlatılmıştır" bilgileri yer aldı.

ANNE TUTUKLANDI

Anne Ebru S., savcılığa verdiği ifadesinin ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

ADLİYEYE SEVK EDİLEN ANNESİ NASIL BİR CEZA ALACAK?

CNN Türk canlı yayınına bağlanan Avukat Zafer İşeri konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Hukuk bu konuda ne diyor? Bebeği terk eden anne nasıl bir ceza alacak? Avukat Zafer İşeri şunları söyledi;

Haberin Devamı

'İnsanlığımızdan utandıran bir vakayla karşı karşıyayız. Böyle bir durumun gerekçelerinden bahsedilecektir ama hiçbirisi dünya üzerinde insanlık bulmayacaktır. Ve hiç tereddütünüz olmasın ki yargı, hukuk düzeni bu canavarca davranışa en ağır cezayı verecektir. Bu hususta sürecin yasal açıdan nasıl işleneceğine dair bir bilgi verip sonrasında öngörülen cezadan bahsetmek istiyorum.

"KAMU DAVASINDA AÇILACAK"

Her şeyden evvel bebeğin korumaya alınmasıyla beraber Cumhuriyet Başsavcılığı bir soruşturma başlattı. Bu soruşturma hem "kasten öldürmeye teşebbüs" suçu, hem de "terk" suçu yönündendi. Artık ölüm gerçekleştiği için her hangi bir teşebbüsten bahsedilmek söz konusu değil. Maalesef ki artık bu talihsiz sonuç gerçekleşti. Hal böyle olunca Cumhuriyet Başsavcılığı tahkikatını yapacak, mevcut delilleri değerlendirecek ve akabinde bir kamu davası açacak, bir iddianame düzenleyecek. İddianamede yargılama yapılması adına, annenin davranışlarına yönelik 'hem "kasten öldürmek" hem de "terk" suçlamasına yönelik bazı taleplerde bulunacak.

Haberin Devamı

Nisa bebeğin beyin ölümünde ihmal iddiası Terk eden anne nasıl bir ceza alacak

"BUNLARIN HEPSİ YARGIDA TAHKİK EDİLECEK"

Öncelikle "terk" suçunu ifade etmek istiyorum Çünkü soruşturmanın dayandırıldığı fiillerden bir tanesi "terk." Eğer ölüm gerçekleşmişse "terk" sonucunda neticesi sebebinde ağırlaşmış bir suçun hükümlerine göre ceza veriliyor. Bu ölüm durumunda müebbet hapis cezasıdır. Anne için de beklenen ceza miktarı budur. Müebbet hapis cezasıyla cezalandırılması beklenir. Zira kendini idare edemeyecek, henüz anne bakıma muhtaç yaşta 3 aylık bir bebeğin yaşı itibarıyla kendini koruyamayacağı ortadayken onu hem de bilinen bir yere Çocuk Esirgeme Kurumu önüne değil bulunamayacak ve uzun süre haber alınamayacak, ölümü mutlak gözle bakılmasına terk edilmesi annenin "ben öldürme kastıyla hareket etmedim" savunmasını çürütecek bir ibare. Dolayısıyla bunların hepsi yargıda tahkik edilecek. Gerçek kastın aslında gayri meşru bir bebeğin mutlak surette hayatının son verilmesi maksadıyla yapılmış bir davranış olduğunu ortaya koyabilecektir.

Haberin Devamı

"AĞIRLAŞTIRILMIŞ SUÇ HÜKÜMLERİNE GÖRE CEZA VERİLECEK"

Bu "terk" suçunun elbette neticesi gerçekleşmemiş olsaydı keşke o zaman hafif bir cezası vardı. 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngörüyor kanun. (Para cezasına dönme ihtimali var mı?) Maalesef para cezası bile değil. infaz yasalarımız çerçevesinde hükmün açıklanması geri bırakılıp 5 yıl kasıtlı bir suç işlemezseniz hiçbir hukuki sonuç doğurmaması gibi mahsurları da var.

Ama "terk" dolayısıyla bir yaralanma ve ölüm gerçekleşmişse artık bu fiilin yasadaki karşılığı her neyse Nisa için "kasten öldürme suçu" olduğunu düşünüyorum netice sebebiyle ağırlaştırılmış suç hükümlerine göre ceza verilecek. Burada zannediyorum soğuşturma makamı ve yargılama makamının tartışacağı konu "Burada kasten öldürme mi var, yoksa kasten öldürmenin ihmali davranışta işlenmesi mi var?" Eğer "kasten öldürme" söz konusu ise o takdirde müebbet hapis cezası iken, ihmali davranışta işlendiği düşünülürse, öldürme kastı olmadığı değerlendirilirse cezası 20 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası şeklinde düzenlenecektir.