05.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul
GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul
Doğa sporcularının uğrak yeri olan Aladağlar Mili Parkı’nda sayıları çok azalan ve koruma altında olan vaşaklardan birinin ölüsünü bulan dağcı Serdal Televi, sorumluların yakalanması için geniş çaplı araştırmaların yapılması gerektiğini söyledi. Niğde Valiliği, vaşağın Aladağlar Milli Parkı’nda ölü bulunmasıyla ilgili soruşturma başlattı. Valilikten yapılan açıklamada, vaşağın ölüm sebebinin anlaşılması için valilik tarafından ekip oluşturulduğu belirtildi. Ekibin yaptığı incelemede, hayvanın yaklaşık 5 gün önce öldüğünün belirlendiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Üzerinde ateşli silah yarası ve izinin olmadığı, hayvanın iç organlarının vahşi hayvanlar tarafından yenilmiş olması nedeniyle ölüm sebebi tespit edilememiştir. Öte yandan paylaşılan fotoğrafta ağzı bağlanmış gibi görünen durumun kablo ve ip olmadığı, kendisinin yemek borusunun çenesine dolandığı görülmektedir. Arazide arka ayaklarından bağlı bir şekilde terk edilen vaşağın kim veya kimler tarafından buraya getirildiğinin tespiti için soruşturma devam etmektedir.”
‘Yasa çıkarılmalı’
Gece avlanıp gündüz dinlendiği için “Ormanın Hayaleti” olarak adlandırılan vaşaklar, fotokapanlarla görüntülenerek sayımlarının yapılması amaçlanıyor. Televi, vaşağı Niğde’ye bağlı Çukurbağ köyü yakınlarında bulduğunu söylerken yıllardır canlı görmeyi amaçladığı vahşi kedinin cansız bedeniyle karşılaşmanın kendisini çok üzdüğünü söyledi. Niğde Besleme Grubu Platformu Kurucusu Elif Al da AA’ya yaptığı açıklamada, sokaktaki hayvanları yaşatmak için mücadeleler verdiklerini, kediler ve köpekler için dağlarda besleme yaptıklarını söyledi. Dünya Sokak Hayvanları Günü’nde kötü haber aldıklarını dile getiren Al, “Bu gerçekten kabul edilemez bir durum, çok üzücü. Hayvanseverler olarak bununla ilgili caydırıcı yasaların çıkmasını talep ediyoruz” dedi.
Kırmızı listede
Vaşak, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi’nde yer alıyor. Aksu Kanyonu, Zamantı Vadisi ve Kapuzbaşı Takım Şelaleleri’nin yanı sıra Demirkazık Tepesi, Emli Vadisi ile Acısu gibi bölgeleriyle Anadolu’nun eşsiz coğrafyalarından Aladağlar Milli Parkı’nda pek çok canlı türü birbirine bağlı bir ekosistemle yaşam alanı buluyor. Kartal, yaban keçisi, kurt, yabani tavşan, tilki, gelengi, sincap, porsuk, kuyruksüren, kirpi, oklu kirpi, yaban domuzu, sansar, karakulak, kakım, gelincik, su samuru, köstebek, tarla faresi, cüce yarasa, yarasa, sırtlan ve vaşak gibi önemli yaban hayatı unsurları ekosistemin vazgeçilmez üyeleri.