DünyaNick Cave rolünü çalan yapay zekâya ateş püskürdü

Nick Cave rolünü çalan yapay zekâya ateş püskürdü

18.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Avustralyalı müzisyen Nick Cave, chatbot (sohbet robotu) yazılımı “ChatGPT” tarafından yapay zekayla üretilen ve viral olan “Nick Cave tarzında yazılmış” bir şarkıyı “saçmalık” olarak nitelendirerek olaya ateş püskürdü.

Nick Cave rolünü çalan yapay zekâya ateş püskürdü

Hayranlarının buluştuğu “Red Hand Files” blogunda yazan Cave, yapay zekayla bir müzisyenin tarzında şarkı yazmanın “insan olmanın ne demek olduğuna dair grotesk (bir araya gelmez gibi görünen şeylerin bir oyun havasında birleştirilmesi) bir alay” olduğunu söyledi. 

Haberin Devamı

‘Hep replika olacak’

Cave, kendisine ChatGPT tarafından yazılmış bir şarkı gönderen Yeni Zelanda’dan “Mark” adlı bir hayranına yanıt olarak “bu teknolojinin etrafında aynı coşkuyu hissetmediğini” belirterek, şarkının berbat olduğunu yazdı. Cave, paylaştığı yazıda, “Belki zamanla, yüzeyde orijinalinden ayırt edilemeyen bir şarkı yaratabilir, ama her zaman bir replika olacaktır. Şarkılar acıdan doğar, bununla kastettiğim, karmaşık, içsel yaratma mücadelesine dayanır ve bildiğim kadarıyla algoritmalar hissetmez. Veriler zarar görmez” ifadesini kullandı. Şarkı yazarlığını “kendisinden yeni bir fikri yaratmak için insanlığından bir şeyler gerektiren kan ve cesaret işi” olarak tanımlayan Cave, “Kıyamet geliyor. Bu şarkı berbat” diye yazdı.

Haberin Devamı

ChatGPT’nin yarattığı Nick Cave tarzındaki şarkı sözleri şöyle:

1. kıta: Gecenin derinliklerinde, bir çağrı duyuyorum/Koridorda yankılanan bir ses/Bu bir deniz kızı şarkısı, beni içine çekiyor/Beni başlayamayacağım bir yere götürüyor
Koro: Ben günahkarım, ben azizim/Ben karanlığım, ben ışığım/Ben avcıyım, ben avım/Ben şeytanım, ben kurtarıcıyım

2. Kıta: Sokaklarda başım dik yürüyorum/İblislerim var ama onları uçuracağım/Şeytanla dans edeceğim ve onun oyununu oynayacağım/Onun adını söylemek için bir olacağım