GündemNE FİLMİ İZLEYEBİLDİLER NE DE OSCAR TÖRENİNİ

NE FİLMİ İZLEYEBİLDİLER NE DE OSCAR TÖRENİNİ

29.02.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

İran ilk kez Akademi Ödülü aldığı “Bir Ayrılık” filmini yasak olduğu için izleyemedi.?Ancak yasadışı yollardan izleyenler yine de Oscar sevincini sosyal medyada birbirleriyle paylaşmadan edemedi...

NE FİLMİ İZLEYEBİLDİLER NE DE OSCAR TÖRENİNİ

Pazar gecesi sahiplerini bulan 84. Akademi Ödülleri’nin yankıları sürüyor. “Artist”in zaferi ile sonuçlanan gecenin gizli yıldızı ünlü yapım ve dağıtım şirketi Weinstein Company oldu. Weinstein’lar iki yıldır Akademi Ödülleri’ne damgasını vuran filmlerin arkasındaki büyük güç. Şirket, geçtiğimiz yıl “Zoraki Kral / The King’s Speech”in, bu yıl ise “Artist / The Artist”in ABD dağıtımını üstlendi. Meryl Streep’e Oscar getiren “Demir Leydi / The Iron Lady” ve Michelle Williams ile Kenneth Branagh’a adaylık kazandıran “My Week with Marilyn” de Weinstein’ların dağıttıkları filmler arasında.

Hollywood’un gücü
Weinstein’lar Oscar kampanyalarının ve dağıtım tekniklerinin üstadı olarak tanınıyor. 1970’lerde Miramax’i kuran Harvey ve Bob Weinstein Kardeşler, şirketi 1993’te Disney’e sattıktan sonra 2005’de şirketten ayrılarak Weinstein Company’i kurdular. Şirket dağıtımını üstlendiği filmlerle Hollywood’daki gücünü her geçen yıl artırıyor.
Geceden En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar’la dönen Jean Dujardin, Oscar kazanmanın Dünya Kupası’nı kazanmak gibi olduğunu söylerken, Fransız sinema endüstrisi “Artist”in zaferini kutluyor. Nicolas Sarkozy ödülleri “Fransız sineması ve sinema kalitesi adına inanılmaz bir başarı” olarak değerlendirdi ve uzun süredir Fransız sinema endüstrisini koruyan yasaların başarısına dikkat çekti. Sosyalistlerin başkan adayı François Hollande da Fransız sineması ve Fransız kültürünün uluslararası başarısını övdü.

İran sineması konuşuluyor
İran da ödül töreninden sonra sevinen ülkeler arasındaydı. “Bir Ayrılık /A Separation”ın Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ını alaran ilk İran filmi olması ülkede sevinç yarattı. Tören İran televizyonlarında yayınlanmasa da, yasadışı yollardan filmi izleyen İranlılar sevinçlerini sosyal medyada paylaştı. İranlı gazeteci Reza Asadi, Twitter’da “İranlılar sabah kalktıklarında dünyanın atom bombasını değil, İran sinemasını konuştuğunu fark edecekler” dedi.