20.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Mine Özdemir - Ozan Kadüker
Tarihi ve kültürel mirası günümüze taşıyan müzeler, milyonlarca ziyaretçiyi çekme güçleriyle turizmin can damarlarından. Binlerce yıldır sayısız medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu’da etnografyadan arkeolojiye, tarihten inanç ve coğrafyaya çeşitli alanlarda hizmet veren yüzlerce müze bulunuyor. Müzelerin sayısı yıldan yıla artıyor. 2002’de 177 müze bulunurken bugün 238’i özel olmak üzere toplam 439’a ulaştı. Ören yeri sayısı ise 139. Müzelere, 2017’de 20 milyonu aşkın ziyaretçi geldi. Sayının bu yıl 25 milyona çıkması hedefleniyor.
Müzekart kapıları açıyor
Müzelerin turizme yaptığı katkıyı artırmak isteyen Kültür ve Turizm Bakanlığı, müze bulunmayan Ağrı, Ardahan, Artvin, Bingöl, Hakkâri, Iğdır, Karabük, Kırıkkale, Muş, Siirt, Şırnak, Tunceli, Yalova olmak üzere 13 ilde müze açmayı hedefliyor. Türkiye’de 300’ü aşkın müze ve ören yeri Müzekart+ ile gezilebiliyor. Gezginlere müzelerde 1 yıl boyunca sınırsız ziyaret hakkı sunan kartın ücreti 50 TL; indirimli kart 20 TL. Ayrıca İş Bankası’nın Maximum kredi kartı da Müzekart özelliği taşıyor.
Her yıl 18-24 Mayıs tarihlerinde kutlanan Müzeler Haftası vesileyle en çok ziyaret edilen müzelerden öne çıkanları derledik.
Milyonların adresi
Mevlana Müzesi: 2017’de 2 milyon 480 bin kişiyle en çok ziyaret edilen müze olan Mevlana Müzesi, Konya’nın simgesi. Müzede, hoşgörü ve barışın temsilcisi Mevlana Celaleddin Rumi’nin Kubbe-i Harda (Yeşil Kubbe) olarak anılan türbesi de bulunuyor. Müzeye giriş ücretsiz.
Topkapı Sarayı: Topkapı Sarayı, dört yüz yıl süreyle Osmanlı’nın idare, eğitim ve sanat merkezi olarak kullanıldı ve padişahlara ev sahipliği yaptı. Cumhuriyet’in ilk müzesi olan saray, mimari yapıları, koleksiyonları ve 300 bin arşiv belgesiyle dünyanın en büyük saray-müzelerinden biri. 2017’de 1 milyon 932 bin kişinin ziyaret ettiği müzede Harem, Hazine, Kutsal Emanetler de yer alıyor. Müzenin giriş ücreti 40 TL.
Ayasofya Müzesi: M.S. 324’te Bizans İmparatoru Konstantinos tarafından kilise olarak yapılan Ayasofya, 1453’te Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethiyle camiye çevrildi ve 482 yıl cami olarak kullanıldı. 1935’te ise müze olarak kapıları ziyarete açıldı. 2017’de 1 milyon 892 bin kişinin ziyaret ettiği Ayasofya’ya giriş ücreti 40 TL.
Nevşehir Hacı Bektaş Müzesi: Hacı Bektaş Veli Külliyesi, 13. yüzyılda, Türk mutasavvıfı Hacı Bektaş Veli tarafından kuruldu. 1964’ten bu yana müze olarak hizmet veriyor. 2017’de 498 bin kişinin ziyaret ettiği müzeye giriş ücretsiz.
Cumhuriyet Müzesi: Ankara’daki müzede, Türkiye’nin ilk üç cumhurbaşkanı dönemini yansıtan olaylar, fotoğraflar, cumhurbaşkanlarının özel eşyaları ile o dönemde mecliste alınan kararlar ve kanunlar sergileniyor. 1923’te tasarlanan ve inşa edilen bina II. Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak kullanıldı. 2017’de 360 bin 879 kişinin ziyaret ettiği müzenin giriş ücreti 5 TL.
Rahmi M. Koç Müzeleri: Endüstri ve mühendislikle ilgili objelerin yer aldığı Rahmi M. Koç müzeleri, Ankara, İstanbul ve Ayvalık’ta hizmet veriyor.
İstanbul Oyuncak Müzesi: Şair/yazar Sunay Akın’ın, 20 yılda 40’ı aşkın ülkeden satın aldığı oyuncaklarla kurduğu müzede, 1700’lü yıllardan günümüze oyuncak tarihinin en gözde örnekleri sergileniyor.
Antik kentler ilgi odağı
Pamukkale (Hierapolis) Örenyeri: Antik Çağ’da sularından şifa bulmak isteyen insanları ağırlayan Hierapolis Antik Kenti’nde, 9 bin 500 kişilik tiyatro, Apollon Tapınağı, nekropol alanları bulunuyor. 1988’de Pamukkale ile beraber Doğal ve Kültürel Dünya Mirası Listesi’ne girerek korumaya alınan Hierapolis’i 2017’de 1 milyon 494 bin kişi ziyaret etti. Giriş ücreti 35 TL.
Efes Örenyeri: Tarihin tüm aşamalarında önemli bir liman kenti, kültürel ve ticari merkez olan İzmir’deki Efes Antik Kenti aynı zamanda Hristiyanların hac merkezlerinden biri. 2015’te UNESCO Dünya Miras Listesi’ne giren Efes Örenyeri’nde, Celsius Kütüphanesi, Yamaç Evler, Tiyatro, Meryem Ana Evi, dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı, Hz. İsa’nın havarilerinden St Jean adına yapılan kilise ve mezar, Yedi Uyuyanlar ziyaret edilebiliyor. 2017’da 996 bin 800 kişinin gezdiği Efes’e giriş ücreti, 40 TL.
Zeugma Mozaik Müzesi: Gaziantep’teki müzede Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan buluntular sergileniyor. Ziyaretçiler, antik kentte yaşayan insanların inançları kültürü ve günlük yaşantısını geçirdiği ortamları gerçek ölçüsünde görebiliyor. Müzeye giriş ücreti 15 TL.
Dünyadaki en ünlü müzeler
UNESCO verilerine göre dünyada 55 bin civarında müze var. Çin tarihinden Buda heykellerine kadar birçok önemli eserin yer aldığı Çin Ulusal Müzesi; havacılık ve uzay keşifleri konularıyla ilgili sergilerin bulunduğu ABD Ulusal Hava ve Uzay Müzesi; Da Vinci’nin Mona Lisa tablosu başta olmak üzere birçok eserin sergilendiği Fransa’daki Louvre Müzesi en çok ziyaret edilenler. Onları ABD’de bulunan ve yaşamın keşfiyle ilgili araştırmaların sergilendiği The National Museum of Natural History, dünyanın önde gelen ressamları ve heykeltıraşlarına ait eserlerin bulunduğu Metropolitan Sanat Müzesi takip ediyor. Bunların yanı sıra İngiltere’deki British Museum, Ulusal Galeri, Tate Modern Müzesi, İtalya’daki Vatikan Müzeleri en çok ilgi gösterilen müzelerden.