29.06.2021 - 10:33 | Son Güncellenme:
Mukormikoz, bir mantar enfeksiyonudur ve hızla yayılır. İnsan vücuduna ise kesik, çizik veya solunum yolu ile yerleşir. Hindistan'da görülen kara mantar salgını Mısır, Irak, Brezilya, Pakistan, Rusya gibi ülkelerde de tespit edilmişti.
Mukormikoz, bir mantar enfeksiyonu. Toprak, bitki, dışkı veya çürüyen meyve ve sebzelerde bulunan mukor küfüne yol açan mantar ile temas sonucu oluşur. Mukormikoz sinüsler, beyin, akciğerler ve nadiren de olsa cildi etkileyen mantar hastalığıdır.
Özellikle toprakta bulunan mantarlar nedeniyle ortaya çıkar. Mukor cinsi mantarlar çürüyen kütük ve ağaçlarda, toprakta, gübrede, çöp alanlarında bulunur. Vücuda kesik, çizik yada solunum ile bulaşır, mukozalardan göze bulaşabilir. Vücuda bir kez yerleştikten sonra hızla çoğalır. Bağışıklık sistemlerinin zayıf olduğu veya çöktüğü durumlarda ölüme dahi yol açabilir.
Ateş,Öksürük,Yüz ağrısı,Gözde şişme ve göz yuvarlağının dışarı doğru itilmesi,Sinüsler üzerinde kızarıklık,Kanlı öksürük,Nefes darlığı,Kanlı kusma,Karın ve göğüs ağrısı,Fenalık hissi, şuur bulanıklığı,Uykuya meyil ve genel durumda hızla bozulma.Cilt enfeksiyonlarında ise hızla gelişen kızarıklık, enfeksiyon yerinde sıvı birikimi ve akıntı, şiddetli ağrı, sertlik, şişlik ve siyahlaşma olur.
Bu salgında da diğerlerinde olduğu gibi erken tanı önemlidir. Geç kalınması durumunda enfeksiyonun beyne ulaşmaması için gözün alınması durumu söz konusu olabilir. Hastalığın tedavisinde kullanılan yalnızca bir ilacı olduğu biliniyor.