GündemMüftüler nikâh kıyabilecek, doğuma sözlü beyan yeterli

Müftüler nikâh kıyabilecek, doğuma sözlü beyan yeterli

21.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Müftülere nikâh yetkisi veren Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarı, Genel Kurul’da önceki gece kabul edilerek kanunlaştı. Muhalefet ve Ak Parti’nin ortak verdiği önergelerle kanun değiştirildi.

Müftüler nikâh kıyabilecek, doğuma sözlü beyan yeterli

Evlilik yoluyla Türkiye vatandaşlığına geçme kriterleri arasına, “genel ahlakı” getiren madde kanundan çıkarıldı.
Sağlık personelinin takibi dışında doğan çocukların doğum bildirimi nüfus müdürlüklerine sözlü beyanla yapılabilecek. Her sözlü beyanda, mülki idare amirinin emri ile aile hekimlerince beyanların doğruluğunun araştırılması “zorunlu” olacak.
30 gün içinde bildirim
Elektronik ortamda tutulan aile kütüklerinde kişiye ait tek bir kayıt tutulacak, kişi ve olay kayıtları, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ile ilişkilendirilecek. İçişleri Bakanlığı yetkili olacak.
Uluslararası Koruma ve Yabancılar Kanunu kapsamındaki yabancılara kimlik numarası vermeye ve yabancılar kütüğüne kaydetmeye İçişleri Bakanlığı yetkili olacak ancak diplomatik misyon mensupları bu hükmün kapsamı dışında olacak.
Sağ olarak dünyaya gelen her çocuğun, doğumdan itibaren Türkiye’de 30 gün içinde nüfus müdürlüğüne, yurt dışında ise 60 gün içinde dış temsilciliğe bildirilmesi zorunlu olacak. Doğum bildirimleri, doğumu gerçekleştiren sağlık kuruluşlarına da yapılabilecek.
Doğuma sözlü beyan
Sağlık kuruluşları ve sağlık kuruluşları dışında sağlık personeli nezaretinde gerçekleşen doğumlar, ilgili sağlık birimince bulunulan yer, nüfus müdürlüğüne 5 iş günü içinde bildirilecek.
Sağlık personelinin takibi dışında doğan çocukların doğum bildirimi nüfus müdürlüklerine sözlü beyanla yapılacak. Her sözlü beyanda mülki idare amirinin emri ile aile hekimlerince beyanların doğruluğunun araştırılması zorunlu olacak. Doğum bildirimi, veli, vasi, kayyum, bunların bulunmaması halinde çocuğun büyükanne, büyükbaba veya ergin kardeşleri ya da çocuğu yanında bulunduranlar tarafından yapılacak.
Müftülere yetki
Çocuğa konulan isim, üç adı geçmemek üzere ve kısaltma yapılmadan yazılacak.
Ölü doğan çocuklar aile kütüğüne yazılmayacak. Bir doğumda birden ziyade doğan çocuklar doğuş sırasıyla yazılacak.
İl ve ilçe müftülüklerine de nikah kıyma yetkisi verilecek.
Tanınan veya babalığa hükümle soybağı kurulan çocuklar, babalarının hanesine baba adı ve soyadı ile nakledilecek.
İkametsiz vatandaşlık
Türk vatandaşlığını kazanma talebinde bulunan bir yabancı, başvuru için aranan ikamet süresi içinde 12 ayı geçmemek üzere Türkiye dışında bulunabilecek.
Türk vatandaşlığını kaybetmiş kişiler, başvurmaları halinde, milli güvenlik bakımından engel teşkil edecek hali bulunmamak kaydıyla Türkiye’de ikamet etme şartı aranmaksızın Bakanlık kararı ile yeniden vatandaşlığa alınabilecek.
İstanbul’un Eyüp ilçesinin adı, “Eyüpsultan” olarak değiştirilecek.