14.03.2011 - 00:36 | Son Güncellenme:
Dalgaların sürüklediği evinin çatısına tutunarak açıkta kurtarılmayı bekleyen Hiromitsu Şinkava, Fukuşima bölgesinde tümüyle yerle bir olan Minamisoma’nın açıklarında. Askeri bir kurtarma ekibi tarafından kırmızı renkli bir kumaş sallarken fark edildi. Tsunaminin geleceğini öğrendiklerinde eşiyle birlikte kaçmaya başladıklarını, ancak bir şey almak için eve geri döndüklerini ve eşinin sulara kapılıp gittiğini söyleyen Şinkava, “Ben evimin çatısına tutunurken kurtarıldım. Bugünün hayatımın son günü olacağını düşünüyordum” dedi.
Depremin şiddeti 9.0’a çıkarıldı
Japonya Meteoroloji Ajansı, daha önceki açıklamalarında 8.4 ile 8.9 arasında ölçümlerde bulunduğu depremin kesin şiddetinin 9.0 olduğunu belirledi. Japonya’daki en, dünyanın da beşinci şiddetli depremi olan felaketin ciddiyeti bu açıklama ile bir kez daha gözler önüne serildi.
Ajanstan ayrıca 3 gün içerisinde 7.0 şiddetinde bir artçı şok ihtimalinin yüzde 70 olduğu duyuruldu.
Üç ülkeden uyarı var: Japonya’ya gitmeyin
Fransa, ABD ve İngiltere, Japonya’da yaşanan insani felaket üzerine vatandaşlarına seyahat uyarısında bulundu. Fransa, Japonya’daki elçiliğinin internet sitesinde yayımladığı uyarıda, Tokyo ve civarında yaşayan Fransızlara bölgeden ayrılmalarını tavsiye ederken, Japonya’ya seyahat etmeyi planlayan vatandaşlarına da bu ziyaretlerin ertelenmesi uyarısında bulundu. İngiltere Dışişleri Bakanlığı bölgedeki İngilizler için irtibat numaraları oluşturdu ve zorunlu haller dışında Japonya’ya seyahat edilmemesini istedi. ABD Dışişleri Bakanlığı da benzer bir uyarı yayımlayarak Amerikalıların Japonya’ya seyahatten kaçınmalarını önerdi. Uyarının devlet görevlileri için de geçerli olduğu belirtildi.
Deprem volkanı da harekete geçirdi
Japonya’da deprem, tsunami ve nükleer sızıntı alarmına, şimdi de bir volkanın yarattığı panik eklendi. Ülkenin güneybatısındaki Kyushu adasında bulunan ve 52 yıl sonra ilk kez ocakta uyanan Shinmoedake volkanı dün gaz, kül ve taş püskürttü. Depremden sonra yeniden hareketlenen 1420 metredeki volkanın bulunduğu bölgeye ulaşım kısıtlandı. Japonya, deprem ve volkan patlamalarının sık görüldüğü “Ateş Çemberi” bölgesinde yer alıyor.
Duvar tartışması
Felaketin ardından, ülkenin 34 bin km’lik sahil şeridinin yarısını kaplayan dalgakıranların yüksekliği tartışma yarattı. Mimar Peter Yanev, “Duvarlar daha yüksek olmalıydı. Şimdi yaşanan maddi hasara bakılırsa, bu çok daha ucuza mal olacaktı” dedi.
(VİDEO)
(VİDEO)
(VİDEO)
İŞTE FELAKETİN YENİ GÖRÜNTÜLERİ
KIYAMET GÖRÜNTÜSÜ GİBİ
TSUNAMİNİN GELİŞİ KAMERALARDA
JAPONYA'DAKİ TSUNAMİDEN İLK GÖRÜNTÜLER: