14.09.2022 - 10:02 | Son Güncellenme:
MİT'in Kuzey Irak'ta PKK'nın en önemli üslenme merkezlerinden birisi olan Mahmur Kampı'na düzenlediği operasyonda Şahan/Cihan kad adlı Hatip Güney ile Suriye uyruklu Tekoşin Kamışlı/Civan kod adlı Aya Ahmet Süleyman Türkiye'ye getirildi.
PKK/KCK'nın kırsal kadrosuna katılmak üzere Eylül 2019'da illegal yoldan Van'ın Başkale ilçesi üzerinden İran'a geçen Hatip Güney'in, buradan Irak'a geçerek eğitim aldığı belirlendi. Daha sonra Mahmur Kampı'na gönderilen Güney'in, ideolojik ve silahlı eğitimin ardından sözde tim komutanı olarak faaliyet yürüttüğü tespit edildi.
Terörist Aya Ahmet Süleyman'ın ise PKK/KCK-PYD/YPG-YPJ yapılanmasına 2015'te katıldığı, Suriye'den 2017'de Irak'a geçip Gara'da eğitim aldığı, Avaşin-Basyan bölgesinde faaliyet yürüttüğü, ardından 2018'de Mahmur Kampı'na geçtiği öğrenildi.
PKK'DA MİT PANİĞİ
Öte yandan Irak’ın kuzeyi ile Suriye’nin kuzeydoğusunda etkili nokta operasyonları ile büyük bölümü lider kadrosundan onlarca kayıp veren terör örgütü PKK/DSG, tüm faaliyetlerinde elektronik cihazlar ile akıllı telefon kullanmayı yasakladı.
Terör örgütü, MİT’in özel operasyonları ve SİHA’lara karşı önlem amacıyla Suriye’nin kuzey doğusunda örgütün denetimindeki bölgelerde tüm birimlere yönelik “genelge” yayınlandı. 9 Ağustos’ta yayınlanan genelgede, örgütün üst düzey askeri yetkilileri dahil her türlü askeri personelin akıllı cep telefonu ve elektronik cihazlar kullanmasının yasaklandığı belirtildi. Örgütün sözde Savunma Bakanlığı, yasak kararını ihlal edenlerin telefonlarına el konulacağı ve 300 bin Suriye lirası para cezasına çarptırılacağını vurgulandı.
MİT’in özel operasyonları ile SİHA’lara karşı nasıl korunması gerektiğine yönelik talimatları içeren genelgede, madde madde önlemler sıralandı. Bölgede MİT’e istihbarat sağlayan bir bölümü SDG’li olan onlarca kişinin casusluk suçlaması ile yakalandığı ifade edilen yazıda, akıllı telefon ve elektronik cihazların yer tespiti yaparak operasyona zemin hazırladığı aktarıldı. Örgütün tüm sözde askeri birimlerinin yanı sıra siyasi alanlarda önemli görev üstlenen tüm kadroların genelge doğrultusunda hareket etmeleri istendi. Mecbur kalınmadıkça ikinci bir emre kadar akıllı telefonların kullanılmaması, haberleşmenin tuşlu telefonlarla yapılması aktarıldı.
Hava saldırılarından korumak için örgüt kadrolarının küçük yerleşim birimlerinden ayrılmaları ve şehirlerde büyük mahallelerde evlerde barınmaları talimatı verilirken, lider kadrosundan akıllı telefon yerine klasik tuşlu telefon kullanmaları istendi.
PENÇE KİLİT'TE TERÖRE BÜYÜK DARBE
Irak'ın kuzeyinde başlatılan Pençe-Kilit Operasyonu ile teröristlere darbe vurulmaya da devam ediliyor. Operasyon bölgesinde PKK’lı teröristlere ait iki mağara tespit edilirken çok sayıda silah ve mühimmat da ele geçirildi.
Ele geçirilen malzemelerden bazıları şu şekilde:
- 247 adet AK-47 piyade tüfeği,
- 19 adet RPG-7 roketatar,
- 2 adet keskin nişancı tüfeği,
- 4 adet Dragunov keskin nişancı tüfeği,
- 1 adet av tüfeği,
- 1 adet pompalı tüfek,
- 4 adet bombaatar,
- 1 adet MG-3 makinalı tüfek,
- 1 adet RPG-26 roketatar,
- 1 adet 60 mm havan,
- 70 adet el bombası,
- 1 adet Doçka uçaksavar silahı,
- 1 adet Zagros keskin nişancı tüfeği,
- 2 adet 7.62 mm PKMS makinalı tüfek,
- 4 adet M-16 piyade tüfeği,
- 20 adet AK-47 piyade tüfeği şarjörü,
- 1 adet RPG-7 roketatar antitank mühimmatı,
- 1 adet RPG-7 optik nişangâh,
- 3 adet termal silah dürbünü,
- 2 adet 7.62 mm PKMS makinalı tüfek namlusu,
- 300 adet bombaatar mühimmatı,
- Çok ayıda hafif ve ağır silah mühimmatı,
- 1 adet yangın söndürme tüpü,
- 1 adet kaynak makinası,
- 7 adet termal şemsiye,
- 3 adet hedik,
- 5 adet set halinde oksijen tüpü,
- 1 adet switch çoklayıcı,
- 2 adet sabit telefon,
- 1 adet kayıt cihazı,
- 1 adet Yaesu el telsizi,
- 2 adet Yaesu sabit merkez telsiz,
- 1 adet IP kamera,
- 1 adet kulaklık,
- Kimyasal ışık çubukları,
- 1 adet tripod ayaklık,
- 1 adet güç kaynağı,
- 1 adet joystick kumanda,
- 1 adet havalandırma fanı,
- Çok sayıda örgütsel doküman.