12.08.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:
ALEYNA SEVİM-İSTANBUL
ALEYNA SEVİM/İSTANBUL- Tabiat kaynaklı doğal, güzel kokuların beynimize de ne denli iyi geldiği ortaya çıktı. ABD’deki California Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırmada, gül, portakal, limon, nane, okaliptüs, biberiye ve lavanta kokularının kişilerin zihinlerinde ferahlamayı ve bilinç açılmasını sağladığı belirlendi. Araştırmada yer alan kişilere, bahsi geçen kokulardan birisinin altı ay boyunca haftada bir değiştirilerek her gece iki saat koklatılması sonucunda kişilerin beyin fonksiyonlarında yüzde 226 düzelme olduğu gözlemlendi.
Dramatik bir fark
Üsküdar Üniversitesi TRD Baş Boyun Grubu ve Abdomen Çalışma Grubu’ndan Prof. Dr. Güner Sönmez, söz konusu sonuçlarla ilgili şunları söyledi: “Yaş grubu ikiye ayrılarak yapılan çalışma, kokuların koklatılanlarla koklatılmayanlar arasında çok dramatik bir fark yarattığını ortaya çıkarmış. Sonuçta hafızanın yüzde 226 civarında iyileştiği tespit edilmiş. Bu aynı zamanda fonksiyonel MR ile de doğrulanmış. Hem hafıza hem bilişsel fonksiyonlarla ilgili beyin kısmında MR’da objektif olarak düzelme saptanmış. MR’da, uncinate fasciculus (beyinde bulunan bir sinir yolu) diye bir yer var, onun fonksiyonunda bariz bir düzelme belirlenmiş. Hem hafıza hem bilişsel fonksiyonlarla ilgili beyin kısmında MR’da objektif olarak düzelme görülmüş.”
6 ay boyunca günde 2 saat kokladılar
Prof. Dr. Güner Sönmez, ABD’deki koku çalışmasıyla ilgili şu bilgileri de paylaştı: “7 kokudan her biri difüzör içerisine konularak deneklere 6 ay boyunca geceleri 2 saat koklatılmış. Örneğin bir hafta portakal, bir hafta gül koklamışlar. Ardından test yapılmış. Kokuyla ilgili daha önce yapılmış hayvan deneyleri var. Yine bu uçucu yağlardan 3 ay boyunca her gün 30 dakika koklatılmış. Burnumuzdan beynimize giden ve hem kokuyu taşıyan hem hafıza açısından önemli ‘olfactor bulb’ sistemi var. Burada iyileşme tespit edilmiş. Buradaki koku direkt esansiyel yağ, uçucu yağ diye geçiyor. Genel olarak koklanılan şeylerin içinde kimyasalların olmaması gerekiyor. Araştırmacılar arasında bulunan California Üniversitesi’nden Prof. Micheal Leon, ‘Hafızayla ilgili düzelme konusunda en anlamlı çalışma’ diyor. Sonuçlar daha önceki araştırmaları destekliyor.”
Düşünme testinden başarıyla geçtiler
Prof. Dr. Güner Sönmez, etkileyici olduğunu belirttiği ABD’deki çalışmanın nasıl gerçekleştirildiğine dair şunları söyledi:
*Çalışma 60 ile 85 yaş arası 43 insan üzerinde değerlendirilmiş.
*İnsanlara bu testler başlamadan önce ve altı ay sonra fonksiyonel MR dediğimiz beyin MR’ı görüntüleme metodu uygulanmış.
*Beyinde özellikle zihinsel fonksiyonlar ve hafızayla ilgili kısmın fonksiyonu değerlendirilmiş.
*Bunun yanı sıra hem çalışmaya başlamadan önce hem de altı ay sonra bu kişilere MMSE testinin (mini mental test) de olduğu bazı bilişsel fonksiyonları değerlendiren karar verme, düşünme testleri de yapılmış.
*Sonuçlar, skorlama sistemine göre değerlendirilmiş.