02.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
KÜLTÜR SANAT SERVİSİ
Türkiye’nin şöhreti uluslararası bir düzeye ulaşan ilk seramik sanatçısı Füreya, bu ay Milliyet Sanat’ın kapak dosyasında sanatı ve yaşamıyla inceleniyor. Aliye Berger, Halikarnas Balıkçısı yani Cevat Şakir Kabaağaçlı ve Fahrelnisa Zeid’in aralarında bulunduğu yaratıcı isimlerle dolu Şakir Paşa Ailesi’nin mütevazı üyesi Füreya’nın bu yıl 20. ölüm yılı. Bu vesileyle Kale Grubu tarafından ‘Füreya’ adlı kapsamlı bir sergi açılıyor. Dergide sanatçının bir portresi ve sergi küratörleriyle yapılan bir röportaj yer alıyor. Plastik sanatlar bölümünde ayrıca Borusan Contemporary’de yer alan Diana Thater’in sergisine dair bir yazı, Galer Nev İstanbul’da sergisi açılan Seyhun Topuz’la yapılan bir röportaj ve Galeri Apel’in 20. yılı üzerine bir röportajın yer aldığı farklı konular okurları bekliyor.
Asu Maro, bu Ayın Söyleşisi’nde Yavuz Turgul’un yeni filmi ‘Yol Ayrımı’nda rol alan oyuncu Nihal Yalçın ile bir araya geliyor. “Ben artık başka kadınlar oynamak istiyorum” diyen Yalçın, ‘Yol Ayrımı’nda Turgul ve Şener Şen ile çalışma deneyiminin üçüncü senesinde devam ettiği ödüllü oyun ‘Antabus’a dair anılarını ve daha çok komedi rollerini tercih etmesinin sebeplerini paylaşıyor. Milliyet Sanat’ın sinema sayfalarının konuklarından biri gişe rekorları kırıp kadın bir süperkahramanın gücünü gösteren ‘Wonder Woman’la çıkış yakalayan İsrailli oyuncu Gal Gadot. Kuzey Avrupa polisiyesinin popüler kalemlerinden Jo Nesbø’nun romanlarından ilk kez sinemaya uyarlanan ‘Snowman’e (Kardan Adam) dair bilgiler Sevin Okyay’ın kaleminden dergide okuyucuyla buluşuyor. Bu ay yeni filmi ‘Umudun Öteki Yüzü’ gösterime giren Finlandiyalı yaratıcı sinemacı Aki Kaurismaki’nin filmlerde kurduğu dünyayı mercek altına alan bir yazı da dergide kendisine yer buluyor. Sinema sayfalarının diğer bir konuğu 50’li yaşlarında kariyerinin en verimli dönemlerinden birine giren Nicole Kidman olarak dikkat çekiyor.
Sahne sanatları bölümü, bu yıl itibariyle artık her sene düzenlenecek İstanbul Tiyatro Festivali’ne odaklanıyor. 13-26 Kasım tarihleri arasında 21. kez düzenlenecek festivalde yer alan, Alman tiyatrosunun yıldızı, Schaubühne Berlin’in kurucusu Thomas Ostermeier’in yönettiği ‘III. Richard’a dair bir değerlendirme, DasDas Tiyatro’nun sahnelediği Dürrenmatt oyunu ‘Uyarca’ya dair oyunun yönetmeni Ahmet Mümtaz Taylan’la bir röportaj, Çehov klasiği ‘Martı’yı sahneye koyan Pürtelaş Tiyatro kadrosuyla bir söyleşi ve iki kişilik oyun ‘Bir Daha’ ile festivale dönen usta Yunan yönetmen Theodoros Terzopoulos’a dair Dikmen Gürün imzalı bir portre, oyun seçkisiyle birlikte festival dosyasında.
Derginin edebiyat sayfalarında bu ay 36. İstanbul Kitap Fuarı’nın programı, anlattığı masallarla sadece küçüklere değil büyüklere de rehberlik eden Judith Malika Liberman ile bir söyleşi ve iki yıl önce yaşamını yitiren hem yazar hem hekim Oliver Sacks’ın yakında Türkçede de yayımlanacak kitabı ‘The River of Consciousness’ kitabı hakkında bir değerlendirme yer alıyor.
Lisa 23 Kasım’da İş Sanat sahnesinde
Müzik sayfaları, 23 Kasım’da İş Sanat sahnesine çıkacak İsveçli şarkıcı Lisa Ekdahl ile yapılmış bir söyleşiyle açılıyor. 30 yıla uzanan müzik kariyeri ve Sezen Aksu’nun yanında sürdürdüğü vokalliğin sonunda ilk solo albümü ‘Tin’i çıkaran Nurcan Eren, macerasını Yavuz Hakan Tok’la paylaşıyor. Elektronik müzik alanında bu yıl hem yurt içinde hem de yurt dışında sesini duyuran Akın Sevgör, 27. yılında caza dair ‘elit ve elitist’ algıyı kırmayı hedefleyen bir programa sahip Akbank Caz Festivali, R.E.M.’in çeyrek asırı devirmiş klasik albümü ‘Automatic for the People’, müzik bölümünde yer alan diğer konular.