10.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
AA-DHA
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kars’ta düzenlenen güvenlik toplantısında yaptığı konuşmada yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele çerçevesinde alınan 17 günlük tam kapanma sürecine ilişkin bilgi verdi. Soylu, tedbirler için tüm denetim mekanizmalarıyla sahada olduklarını vurguladı. Kovid-19 vakası sayısının 63 bin civarından aşağıya doğru inişe geçtiğini anımsatan Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bugün geldiğimiz nokta 18 bin civarında. Milletimizin yapmış olduğu büyük bir fedakarlıkla rakamlar 63 binden 18 bine inmiş durumdadır. Bu sahada da görülüyor zaten. Hastanelerde, yoğun bakım ünitelerinde tüm rakamlar da net ve açık olarak ortadadır. Türkiye’nin her tarafında şehirlerin giriş ve çıkışlarında, ana caddelerde tüm denetimlerimiz büyük bir anlayışla devam etmektedir. Günde ortalama 100 bin kolluk gücümüz, jandarma ve polisimiz, sadece genel asayiş, narkotik, terörle mücadelenin dışında, diğer yaptığı işler dışında, salgın denetimi gerçekleştirmiştir.”
Boşa gitmesin
Bir taraftan salgınla mücadele ederken diğer taraftan da ülkesinin ekonomisini ayakta tutmaya çalışan bir anlayışın sürdürüldüğünü vurgulayan İçişleri Bakanı Soylu, şunları kaydetti:
“Bayrama yaklaşıyoruz ve milletimizden bir fedakarlık daha bekliyoruz. Bu hastalık temasla bulaşıyor. Bayram hepimizin bayramı ve geleceğimizde eksilmeden daha güzel bayramlar geçirebilmemiz için hep birlikte kurallara uymalıyız, tedbirlere uymalıyız. Eğer bayramlaşmalarda kurallara uymazsak karşılaştığımız bu musibetin ağırlığı üzerimizden kalkmaz ve fedakarlığımız boşuna gider. Çocuklarımız artık okula gitmek istiyor, esnaflarımız dükkanlarını açmak istiyor. Milletimizden istirhamımız, onlardan çok şey istediğimizin bilincindeyiz ama ‘önce sabır sonra bayram’ diyoruz. Bayramda da sabretmeliyiz.”
Soylu, Türkiye’de ortalama 500-600 pazar açıldığını ifade ederek, gelecek cumartesi günü de pazar yerleri için aynı kuralları uygulayacaklarını sözlerine ekledi.
Prof. Dr. Tezer: Çocuklar da aşılanmalı
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, mutasyonlu virüsün bütün yaş gruplarında eşit oranda bulaşıcılık gösterdiğini, bulaşıcılık fazla olduğu için çocukların da etkilenen grubu oluşturduğunu söyledi. Tezer, “Bundan önceki dönemlerde evlerde anne baba enfekteyken çocuk enfekte olmuyordu ya da 1 kişi enfekte kalıyordu. Ama artık bütün ev ahalisinin enfekte olduğunu görüyoruz ve çocukların da etkilendiğini söyleyebiliriz. Ama ‘Çocuklarda daha ağır seyrediyor’, ‘Daha ölümcül bir hale geldi’, ‘Yoğun bakım ihtiyacı daha fazla oldu’ demek için bununla ilgili elimizde bilimsel veri yok. Kendi gözlemlerimizde öyle. Ama vakaların artması ile oran da arttığı için çocuk vaka sayıları da artacaktır” dedi.
Çocuklarda denendi
Prof. Dr. Tezer, Pfizer-BioNTech aşısının 12-15 yaş arasındaki 2260 çocukta yapılmış aşı çalışmasının tamamlandığını belirterek, şu bilgileri verdi:
“Genel anlamda baktığımız zaman daha önce yapılmış olan 16-25 yaş grubu çalışma ile kıyaslandığında yan etkilerinin farklı olmadığı, çok ciddi yan etkilerinin olmadığı ifade edildi. Yani çalışmanın sonucunda aşı 12-15 yaş grubunda güvenli ve yüzde 100 etkili olarak açıklandı. Bu sonuçlarla da ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) başvuru yapıldı. Zannedersem haftaya acil kullanım onayı için görüşmeler gerçekleşecek. Bu hafta Kanada’nın bir eyaletinde vaka sayıları fazla olduğu için okullarda bulaş arttığı için okullar kapatılmış durumdaydı ve bu kapatmadan 1 gün sonra Kanada hükümeti dünyada ilk kez 12-15 yaş arasındaki çocuklarda Pfizer-BioNTech aşısının kullanım izni onayını verdi. Yakın zamanda ilk doz aşılar çocuklara yapılacak. Amaç çocukların okullarına aşılı olarak dönmeleri ve öğretmenlerinde aşılamaları sağlanıp güvenli okul ortamı, bulaşın az olduğu bir okul ortamını sağlamak.
Uygunluğu tartışılacak
Toplumsal bağışıklık için toplumun yüzde 70’inin bağışık hale gelmesi gerekiyor. Burada çocuklar da önemli grubu oluşturuyor. Çocuklarda güvenlik çalışmaları çok önemli ve aşıların güvenli olması gerekiyor. Erişkin çalışmalarından projeksiyonları yapılıyor ama çalışmaların kendi dizaynında her ülkenin kendi oluşturmuş olduğu bağımsız bilimsel komisyonlar tarafından değerlendirilmesi gerekiyor. Nitekim Kanada’da Sağlık Bakanlığı’nın oluşturduğu bağımsız bilimsel kurul verileri değerlendirdikten sonra kullanım onayı verdi. Her ülke güvenlik çalışmalarını detayıyla değerlendirecektir, ardından çocuklara uygulanabilirliğini tartışacaktır.”
Türkiye’de 22 milyon çocuk var
Prof. Dr. Hasan Tezer, çocukların neden aşılanması gerektiği konusunda ise şunları söyledi:
“Birincisi, ülkemizde yaklaşık 22 milyon çocuk olduğunu söyleyebiliriz. Bu da tüm nüfusun yüzde 27’sine denk geliyor ve toplumsal bağışıklık sağlanabilmesi için nüfusun yüzde 50-70’inin aşılanması gerektiğini söylüyorduk. Çocuklarda hastalık hafif geçiriliyor şu an bile bunu söyleyebiliriz. Çocukların yoğun bakım ihtiyacı ya da ağır geçirme durumları çok fazla olmuyor bunu biliyoruz ama çok az bir çocuk da olsa Multisistem İnflamatuar Sendromu (MIS-C) dediğimiz tablo gelişebiliyor. Bunun olmaması için aşılanabilirler, çocuklar çok hafif geçiriyor ama bulaşta bir faktör olabilirler. Bu bulaşı engellemek için çocukların aşılanmaları oldukça önemli. Bu yüzden çocukların da belli bir süre sonra erişkin aşılanmalar tamamlandıktan sonra artık aşılanması önemli bir hal alacak.”
‘Temaslılara 3 gün sonra test’ önerisi
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, koronavirüs temaslılarına en erken 3 gün sonra veya ortalama olarak 5’inci gün PCR testi yapılması gerektiğini söyledi. Kovid-19 testlerinde yanıltıcı negatifliğe karşı uyarıda bulunan Dr. Savaşçı, “Son dönemlerde, mutasyonların testten kaçabildiğine, PCR testlerinin negatif çıktığına dair bazı iddialar ortaya atıldı. Aslında böyle bir şey yok, en iyi PCR yöntemi bile yüzde 80 tanı koydurur. İş yerinde mesela birisi ile temas ettiğinizde eğer siz hemen aynı gün veya ertesi gün test verirseniz negatif çıkarsınız; ama daha sonraki günlerde pozitifleşebilir” dedi.
Temas günü yanıltıcı
Doç. Dr. Savaşçı, temastan en erken 3’üncü günden sonra test yaptırılmasının anlamlı olduğunu belirterek şunları söyledi: “İşlemin de doğru şekilde yapılmasına müsaade etmemiz gerekiyor. Eğer kaçış yapıp düzgün örnek vermezsek testimiz negatif çıkacak, bu da ilerleyen dönemlerde hem tedavi almamızı geciktirmeye, hem de hastalığın ilerleyip bizim şu anda özellikle gençlerde gördüğümüz akciğerin ileri evre tutulumu ile sıkıntılara neden olacaktır. Aynı aile içinde bir kişi pozitif çıkıyor, diğer kişiler aynı gün test yaptırdıkları için de negatif gözüküyor. Aslında yanıltıcı bir negatiflik oluyor. O kişi ertesi gün çıkıp dolaşmaya başlıyor, işine gidiyor, toplu taşıma araçlarını kullanıyor, ev içinde de diğerleri ile temas kurmaya başlıyor. Virüsü fark etmeden yayıyor, kendi hastalığı da ilerliyor.”
‘Tatilden dönenler mutlaka izole olsun’
Doç. Dr. Ümit Savaşçı, kapanmanın sona ermesi ile büyükşehirlere dönüşlerin vakaların artmasına neden olup olmayacağına ilişkin yaptığı değerlendirmede ise, “Tatilden döndükten sonra mutlaka kendilerini biraz izole etsinler. Özellikle turizm cenneti olan bazı merkezlerde, Karadeniz’de vaka sayıları kapanmanın bitmesi ile artabilir” dedi. Kapanmanın sona ermesiyle kademeli bir geçişin olacağını ifade eden Doç. Dr. Savaşçı, “Okullar eylül dönemine kadar açılmasın. Öğretmenlerin büyük kısmı aşılanmadı. Çocukların bulaştırma oranları halen çok yüksek. Okulları açmadan bu süreci aşılanma ile tamamlayabilirsek istenmeyen vaka artışı da yaşanmayacaktır” uyarısında bulundu.
Oturma izni olup sokağa çıkana ceza
İstanbul Beyoğlu’nda tam kapanma kapsamında turistlere yönelik denetim yapıldı. Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü ve turizm polisi ekiplerinin denetimleri kapsamında İstiklal Caddesi’ne giren turistler tek tek durdurularak belgeleri kontrol edildi. Türkiye’de oturma izni olduğu için dışarı çıkmamaları gereken yabancı uyruklu kişilere ise cezai işlem uygulandı. Atlı Polis Birliği’ne bağlı ekiplerin İstiklal Caddesi ve çevresinde devriye görevi yaptı. İçişleri Bakanlığı, koronavirüs salgınıyla mücadelede 29 Nisan Perşembe günü saat 19.00’da başlayıp, 17 Mayıs Pazartesi saat 05.00’e kadar sürecek tam kapanma genelgesine göre, oturma izinleri olup, ikametleri Türkiye’de kayıtlı olan yabancı uyruklu kişiler yasaklardan muaf tutulmamıştı.
Günlük vaka 15 bine düştü
Türkiye’de dün 197 bin 468 Kovid-19 testi yapıldı, 15 bin 191 kişinin testi pozitif çıktı, 283 kişi hayatını kaybetti. Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu’na göre; hasta sayısı 2 bin 102 oldu, 25 bin 694 kişinin tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 4 milyon 716 bin 918’e yükseldi. Test sayısı 49 milyon 390 bin 141’e ulaştı, vaka sayısı 5 milyon 31 bin 332, vefat sayısı 43 bin 29, ağır hasta sayısı 3 bin 81 oldu.