GündemMideniz sinirlerinizin yükünü çekmesin

Mideniz sinirlerinizin yükünü çekmesin

02.05.2018 - 19:04 | Son Güncellenme:

Yoğunlaşan ve zorlaşan hayat şartları insanları stresin pençesine almış durumda. Ne yazık ki bu pençeden kurtulmak mümkün bile değilken onunla yaşamaya alışmaya başlıyoruz. Özellikle metropollerde yaşayan insanlar hayatlarının büyük bir bölümünü koşturmaca ile dolayısıyla da stres ile geçirmektedir.

Mideniz sinirlerinizin yükünü çekmesin

Stres birçok şeyden beslenir

Haberin Devamı

Çalışıyorsak toplantı stresi, maaşı ay sonuna nasıl yetireceğim stresi, öğrenciysek sınav stresi, para sıkıntısı, işe ya da okula yetişme, ulaşım araçlarına yetişme derken hayatımız koskoca bir koşturmacadan ibaret hâle geliyor. Bu hep bir şeylere yetişme, hep bir şeyleri yetiştirme çabası sağlığımız başta olmak üzere bizleri belki doğrudan belki de dolaylı olarak etkiliyor.

Beyinde başlıyor sindirim sisteminde bitiyor

Yediklerimiz, günlük aktivitelerimiz, vücudumuzun içinde kendiliğinden gerçekleşen olaylar, duygularımız, metabolizmamız… Bu gibi daha birçok olay beynimizden başlayan komutlar dizisi ile sindirim sistemimizde son buluyor. Psikolojik sıkıntılar, ruhsal bunalımlar, yaptığımız stres de sinir hücrelerimiz aracılığıyla sindirim sistemimizin önemli bir parçası olan midemizi de direkt etkiliyor. Bu kendini bazen mide ağrısı, mide bulantısı; hatta kusma, mide yanması ve ekşimesi şeklinde gösteriyor. Vücudumuzda aksayan herhangi bir sistemimiz de bizi uzun zaman dilimlerinde kötü bir şekilde etkiliyor. Stres stresi doğuruyor ve bu döngü çok karmaşık bir şekilde devam ediyor.

Haberin Devamı

Mide problemi şikayeti ile gelen hastalar çoğaldı

Kimi zaman vücutta sinirsel stres seviyesi yükseldiğinde üretilen hormonlar, kimi zaman da artan asit miktarı mide şikayetlerine sebep olabiliyor. Fark ederseniz reflü, gastrit, ülser, hazımsızlık, şişkinlik gibi problemler genetik yatkınlığın yanı sıra günlük hayatı çok yoğun insanlarda daha sık rastlanıyor.

Sinirsel stres esnasında vücut kendini tehlikede hissediyor ve bunun için bazı sistemlerinin çalışmasını artırırken bazılarını da yavaşlatıyor. Bu sistem kendi içinde dengesini kurmak için işleyen ve bizden bağımsız yürüyen bir sistemdir.

Tedavi edilebilir

En başta bu mide problemlerine yol açan sinirsel duygularınızı dizginlemeniz gerekmektedir. Daha sonra daha az alkol, sigara, kafein tüketimi, hazmı kolay besinlerle az az sık yemek yemek, yemekten sonra iki saat yatmamak, aşırı baharatlı, şekerli, tuzlu yiyecekler tüketmemek gerekmektedir.

Yazarlar