GündemMeral Akşener'den muhalefete HDP resti

Meral Akşener'den muhalefete HDP resti

13.09.2022 - 12:39 | Son Güncellenme:

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener katıldığı bir televizyon programında merak edilen soruları yanıtladı. "Yan yana gelmeyeceğini çok net ifade eden iki partiyiz" dedi. "Muhalefetin içinde HDP ile bizim yan yana gelmemiz gerektiğini iddia eden bir grup var" dedi Akşener ve "Tutumumuza saygı duymalarını da bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Akşener'in açıklamaları şöyle; Şeffaf, açık olan iki siyasi parti var. Biri İYİ Parti, biri HDP. HDP de bizim olduğumuz yerde olmayacağını ilan ediyor.

Haberin Devamı

Bir grup parmağını bize sallayarak şunu yapıyorlar. (Hangi grup?) Muhalefetin içinde HDP ile bizim yan yana gelmemiz gerektiğini iddia eden yapı ya da biz HDP'li olmuyorsak bize 'Kalkın gidin' diyen bir yapı var.

Kavramsal olarak son derece aşağılayan, bizlere çok çirkin tavırlar koyan, çok üst perdeden gerçekten kötü bir dille davranan bir kesim var. Muhalefeti de tanzim ettiğini düşünen tırnak içi 'kanaat önderleri' diyelim adına. Bunlar da HDP'nin bütün Kürtlerin temsilcisi olduğunu iddia ediyorlar.

Yani Kürtleri HDP'nin tümünü Kürtlerin HDP'nin seçmeni olduğunu bir çuvala dolduruyorlar.

Biz açık, şeffaf, tutumu belli olan bir siyasi partiyiz. Bu tutumumuzun karşılığı olarak başka siyasi partilerin birbirleriyle olan ilişkilerine en küçük saygısız sözümüz yok. Onların ilişkilerine saygı duyuyoruz. Bizim de tutumumuza herkesin saygı durmasını bekliyoruz.

Haberin Devamı

TUNÇ SOYER'İN SÖZLERİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in, İzmir'in kurtuluşunun 100. yıl dönümünde söylediği sözlerle ilgili de konuşan Akşener, "Aslında Atatürk'ün sözlerin, 'olabilirler' sözünü hüküm cümlesi olarak kurmuş. Orada sorun var. Hüküm cümlesi olarak kurduğu için. Bu dönemde, bu iktidarın, bu Cumhur İttifakı'nın bizimle ilgili yaratmaya çalıştığı atmosfere, ekonomideki ağırlığın, kötülüğün, işsizliğin kapatılması için ortaya koyabilecekleri her bir hatamızı, onlar üstünde tepiniyor. Bunlardan kaçınmamız gerektiğine inanıyorum ben." ifadelerini kullandı.

AKŞENER KİMLERİ HEDEF ALDI?

Meral Akşener'in sözlerini CNN Türk canlı yayınında gazeteci Abdulkadir Selvi ve DSP 21. ve 23. dönem milletvekili Hasan Erçelebi değerlendirdi.

21. ve 23. dönem DSP Milletvekili Hasan Erçelebi: Ben şöyle düşünüyorum. Bu altılı masa denilen masa altı toplantısını yaptı. Ama kamuoyuna açıklanan sonuçlar hiç de kamuoyunu tatmin etmedi. Dolayısıyla biz altılı masada yokuz, ne konuşulduğunu bilmiyoruz ancak Orada önemli şeyler konuşulduğunu düşünüyoruz, siyasi tecrübemizle bunu okuyoruz. Muhtemelen sayın Akşener, öyle "kanaat önderi" filan değil burada kast ettiği direkt altılı masa içerisinde kast ettiği liderlerden bahsettiğini düşünüyorum. Çünkü bir siyasi parti lideri kanaat önderlerini kesinlikle dikkate alır. Ama hiç bir zaman "Muhalefeti temsil ediyorlar" demez. 

Haberin Devamı

Altılı masada kamuoyuna açıklanmayan çok önemli şeyler konuşuluyor. Altılı masada ortak bir çatı adayı çıkacağını da düşünmüyorum. Zaten şöyle diyecekler; "Biz altılı masayı güçlendirmiş parlamenter sistem için kurmuştuk. Bu bir ittifak değil, birlikteliktir. Bu birlikteliğimiz hala devam etmektedir. Cumhurbaşkanı adaylarımızı ayrı ayrı göstereceğiz" diyeceklerdir. Sonuçta Akşener bu girdiği kıskaçtan çıkmak için çareler aramaktadır diye düşünüyorum.

"CHP, HDP'LİLEŞİYOR" İDDİASI

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi: CHP uzun süredir Kürt seçmenle ilişkilerini HDP üzerinden kurmaya HDP'yi ürkütmemeye çalıştı ancak Oğuz Kaan Salıcı'nın başkanlığında özellikleGüneydoğu'da CHP teşkilatlarının olmadığı ya da çok sayıda olduğu yerlerde bir açılım yapıldı, çalışma yapıldı. Orada CHP'nin oyları yüzde 1 seviyesindeyken şimdi yüzde 2, yüzde 3 seviyesine çıkıyor. Burada da çok şaşırtıcı bir şey yok.

Haberin Devamı

Ancak CHP'nin politikasında HDP'ye benzemeye başladı. İşte tehlikeli nokta olan orası. İşte Suriye-Irak tezkeresinde CHP ilk kez "hayır" oyu kullandı. Libya tezkeresinde yine HDP ile birlikte hareket etti. Bunlar yine CHP politikasını HDP'ye doğru çevirdi.

Bu son tartışmada da özellikle şunu ifade etmek isterim. Bir grup entellektüel tüm siyasi gelişmeleri HDP üzerinden değerlendirmeyi ve HDP üzerinden okumayı kendine ilke edinmiş durumda. Bunlar özellikle CHP ile HDP'yi kendilerine yakınlaştırmayı bir proje olarak benimsemişlerdir. Bunda büyük mesafe aldılar. Şimdi İYİ Parti ile HDP'yi yakınlaştırmaya çalışıyorlar. Meral Akşener'in rahatsız olduğu nokta burası. Meral Akşener'in "kanaat önderi" dediği kesim operasyon yürüttüğünü söylüyor. Bu anlaşılabilir.