GündemMeclis Başkanı Kurtulmuş AK Parti Grubu'nu ziyaret etti

Meclis Başkanı Kurtulmuş AK Parti Grubu'nu ziyaret etti

16.11.2023 - 18:03 | Son Güncellenme:

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, AK Parti Meclis Grubu'nu ziyaret ederek Grup Başkanı Abdullah Güler ve grup başkanvekilleri ile görüştü.

Meclis Başkanı Kurtulmuş AK Parti Grubunu ziyaret etti

Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Kurtulmuş, siyasi parti gruplarına iadeiziyaret bulunduğunu belirterek, "HEDEP Grubu, bugün müsait olmadığı için onlarla görüşmemiz daha sonraki haftada olacak. Öncelikle bütün bu ziyaretlerin bir iadeiziyaret kapsamında değerlendirilmesi gerekir. Meclis'teki siyasi partilerimiz arasındaki ortamın yumuşatılması, müzakere ortamının güçlendirilmesi ve karşılıklı fikir alışverişi mekanizmalarının sağlam bir şekilde kurulabilmesi için bu tür irtibatların son derece önemli olduğunu ifade etmek isterim" dedi.

Haberin Devamı

'ÜZERİMİZDE BÜYÜK SORUMLULUKLAR OLDUĞUNUN FARKINDAYIZ'

28'inci Dönem'de Meclis'e büyük sorumluluklar düştüğünü kaydeden Kurtulmuş, bu dönemin Cumhuriyet'in ikinci asrına geçişin başlangıcı olduğunu hatırlatarak, "Meclis'te Türkiye'nin temel meseleleri üzerinde yoğun çalışma imkanımız olacak. Bunların en başında İçtüzük ve yeni anayasa tartışmalarının doğru zemini ve doğru yöntemi, bunun TBMM'nin öncülüğünde, TBMM'deki siyasi partilerle en yüksek düzeyde bir ittifakın oluşmasını sağlayacak şekilde müzakere edilerek gündeme getirilmesidir. Bütün bu konuları, bütün parti grupları ile yaptığımız görüşmelerde ele alma imkanımız oldu. Üzerimizde büyük sorumluluklar olduğunun farkındayız. Özellikle bu süreç içerisinde yaşadığımız dünyadaki gündemin de son derece ağır bir gündem olduğunu, Türkiye üzerinde de yaşananların büyük bir tarihi sorumluluk getirdiğini biliyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

'SİYASİ PARTİLER, ORTAK HAREKET EDEBİLME BECERİSİ KAZANMALI'

İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına da değinen Kurtulmuş, Türkiye'nin bu ağır katliamlara karşı her alanda, her platformda büyük bir mücadele verdiğini işaret ederek, "Bu kadar ağır sorumlulukların yaşandığı, bu kadar zor sorunlarla hem bizim hem bölge ülkelerinin hem de bütün dünyanın karşı karşıya kaldığı bir dönemde, Türkiye'nin iç siyaset bakımından yakın diyalogla çalışmasının zaruri bir durum olduğunun altını çizmek isterim. Her alanda, her fikirde uyuşmayabiliriz ama parlamentoda bulunan siyasi partilerin farklı fikirlerine rağmen ortak hareket edebilme becerisini kazanmalarının gerekli olduğu kanaatindeyim. Bunun için önümüzdeki dönemde çeşitli vesilelerle temas trafiğinin oluşmasının zorunlu olduğu kanaatindeyim" dedi.

'ANAYASANIN SEÇİM SONRASINDAKİ DÖNEME KALACAĞI AŞİKAR'

Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kurtulmuş, 'Anayasa ve İçtüzük ile ilgili yol haritası var mı?' şeklindeki soruya, "Önümüzdeki temel meselelerden biri; bütçe meselesi. Bütçe çok yoğun bir şekilde parlamentomuzu meşgul ediyor. Şu anda Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen bu bütçe trafiği, 11 Aralık'tan itibaren Genel Kurul'a gelecek. Orada yoğun bir mesai harcanacak. Ondan sonraki süreçte büyük oranda yerel seçim hazırlıkları partiler için başlayacaktır. Özellikle anayasa ve İçtüzükle ilgili meselelerin çok büyük ihtimalle yerel seçim sonrasındaki döneme kalacağı aşikardır. Bu dönem içerisinde bize düşen, bu müzakere ortamının sağlıklı bir şekilde yürümesini temin etmek için diyalogları artırmak, partilerin arasındaki bu temasların güçlü şekilde sürdürülmesini temin etmektir" diyerek yanıt verdi.

Haberin Devamı

'YENİ ANAYASA ÇALIŞMASININ ZARURİ OLDUĞUNU GÖSTERİYOR'

Kurtulmuş, tutuklu milletvekili Can Atalay'la ilgili Meclis süreci ve Anayasa Mahkemesi ile Yargıtay arasındaki tartışmalara ilişkin soruya da şöyle yanıt verdi:

"Önümüzdeki mesele, iki yüksek yargı arasında bir içtihat farklılığı ve tutum farklılığından kaynaklanan bir meseledir. Herkes şundan emin olsun; Türkiye, anayasal bir hukuk devletidir. Bütün kurumların görev, yetki ve sorumlulukları bellidir. Bu çerçevede de özellikle milli iradenin tecelligahı olarak TBMM, herhangi bir şekilde başka bir kurum tarafından görevlendirilecek bir yer değildir. TBMM kendi gündemine hakimdir, bu kendi gündemi ve öncelikleri içerisinde bu mesele başta olmak üzere bütün meseleleri çözebilecek kararın uygulanmasını yapacak olan yer; TBMM'dir. Dolayısıyla herkes rahat olsun. Ortada 12 Eylül darbe anayasasının getirmiş olduğu bir sorunla karşı karşıyayız. Kurumlar arasında çelişkileri, içtihat farklılıklarını, çatışmaları ortadan kaldıracak şekilde yeni bir anayasa çalışmasının da ne kadar zaruri olduğunu gösteren bireysel bir örnektir; bu örnek. Bu örnek üzerinden, umut ederim ki hiçbir ön yargı içerisinde olmaksızın anayasa çalışmalarında, Türkiye'de bu anlamda yeni bir düzenlemenin, yeni bir anayasal değişikliğin yapılması mümkün olur."

Haberin Devamı

'KAMU VİCDANI DA DİKKATE ALINARAK YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ'

Kurtulmuş, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinin hükümlüsü Ogün Samast'ın tahliyesiyle ilgili de "Nihayetinde mahkemenin verdiği bir karar var. Şartlı tahliye ile ilgili daha önce reddedilmiş olan bir durumla karşı karşıyayız. Burada belki infaz sistemimizle ilgili yeni düzenlemeler yapılması lazım. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan birisi; yaştan dolayı bu cezası belli bir süreye indirilmiş ve ondan sonra da maalesef iyi hal uygulaması dolayısıyla dışarıya çıkarılmış. Bütün bunlar, bizim yargı sistemimizde de yeniden gözden geçirilmesi gereken hususların olduğunu ortaya koyuyor. Bunların kamu vicdanını da dikkate alarak yeniden gözden geçirilmesi kanaatindeyim" dedi.