19.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
Çiğdem Yılmaz - Antalya
ABD Başkanı Barack Obama’nın çağrısıyla oluşturulan ‘Brain Initiative’ (Beyin İnisiyatifi) projesinin Türkiye çalışma grubu Üsküdar Üniversitesi, Antalya’da uluslararası bir zirveye ev sahipliği yaptı. 2. G20 Dünya Beyin Haritalaması ve Tedavileri Bilimsel Zirvesi’nde Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile Beyin Haritalama ve Tedavi Derneği Başkanı Dr. Babak Kateb’in yanı sıra uluslararası heyetin hazırladığı sonuç bildirisi de açıklandı. Öngörülerin yer aldığı rapordan başlıklar şöyle:
Mavi beyin projesi
-BCI (Beyin Bilgisayar Arayüzü) ile aspirin büyüklüğünde yapay zekâ tabletleri beyin dokusuna yerleştirilecek ve çalışmayan organlar çalıştırılmaya başlanacak. Protez kol ve bacaklarınız BCI tarafından yönlendirilip hareket ettirilecek. BCI beyin ile organlar arasındaki beğlantıyı kurarak köprü görevini üstlenecek.
-Genetik Bilgi, Sinir Ağları (network) ve silikon şebekeler oluşturulacak. Süper yarı insan, yarı robot bilgisayarlar yapılacak. Yani Matrix filmi gerçek oluyor. Bu projeye “mavi beyin projesi” deniliyor.
-Nanoteknoloji kullanılarak “Nanoprobdrug” olarak tanımlanan robotik ilaçlarla hasta organı doğrudan tedavi edilebilecek.
-DNA’ya mühendislik yöntemleri ile müdahale edilerek yapay sinir ağları ile birleştirilerek yeni ve kişiye özel tedavi yöntemleri uygulanacak.
-Elektromanyetik dalgalar kullanılarak zihin okuması yapılabilecek. Koltuklara gizli sensörler konularak, vücut sinyallerini kaydeden alıcılarla kişilerin özel bilgileri kaydedilebilecek. Oval ofis gibi özel alanlardaki toplantılarda kişilerin dışa vurmayan tepkileri okunabilecek.
-Genetik risk faktörleri ve beyin fonksiyonu ilişkisinde genetik bilgiyi bozan mutasyonlarla mücadelede şizofreni, otizm, bipolar bozukluk, zekâ geriliğinde genetik kod bölgelerinin beyin implantları uygulanarak tedavisi gerçekleşecek.