Gündem‘Marmara için zaman daralıyor’

‘Marmara için zaman daralıyor’

17.08.2023 - 06:48 | Son Güncellenme:

17 Ağustos 1999’da meydana gelen ve 17 binden fazla vatandaşın yaşamını yitirdiği Gölcük merkezli deprem felaketinin ardından yaklaşık çeyrek asır geçti... Hafızalara kazınan acı 6 Şubat depremleriyle katlandı. 99 depreminin yıl dönümünde Prof. Dr. Görür, Marmara’daki 30 yıllık deprem periyodunun sonuna geldiğimizi hatırlattı...

‘Marmara için zaman daralıyor’

Önder Yılmaz - Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminin yaralarını sarmaya çalışan Türkiye, 24 yıl önce bugün benzer bir felaket yaşamıştı. 17 Ağustos 1999’da merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesi olan ve 03.02’de gerçekleşen Marmara Depremi’nde binlerce canımız gitti, on binlerce insan da yaralandı veya sakat kaldı. Türkiye’nin pek çok sanayi ve üretim tesisinin de yer aldığı bölgede meydana gelen felaket, ülke ekonomisine de büyük darbe vurdu. 

Haberin Devamı

6 Şubat’ta aynı acı 

17 Ağustos’un izleri silinmeye çalışılırken Türkiye 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler sonucunda yeni bir fekalet yaşadı. Ülkeyi yasa boğan ve 11 kenti etkiyen depremlerde 50 binden fazla insan yaşamını yitirdi, onbinlerce insan yaralandı, uzuvlarını yitirdi. Geride tarifsiz acılar, milyonlarca ton enkaz, 1.5 milyon evsiz vatandaş kaldı. 4 milyondan fazla insan yaşadığı bölgeden ayrıldı. 

‘Marmara için zaman daralıyor’

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra, uzmanlar beklenen Marmara depremine uyarıları artırdı. Daha büyük bir felaket yaşanacığı konusunda kamuoyunu ve yetkilileri uyaran uzmanlar, acil dönüşüm ve depreme hazırlık çağrıları yaptı. 

‘Marmara için zaman daralıyor’

7 ve üzeri olabilir 

Haberin Devamı

Yaptığı uyarılarla konuyu gündemde tutan isimlerden Bilim Akademisi Kurucu Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 17 Ağustos depreminin yıl dönümünde ‘olası Marmara depremini’ DHA’ya değerlendirdi. 17 Ağustos depreminin ardından yapılan araştırmaya dikkati çeken ve zamanın daraldığını hatırlatan Görür, minimum 7 üzerinde bir depremin olacağını ve afet yönetiminin İstanbul’daki ekip ile mümkün olamayacağını söyledi. Depreme karşı hazırlıklı olunması uyarılarında bulunan Görür, “Bilim insanları 99 depremlerinden sonra her an olmak kaydıyla Marmara’da 7 ve üzerinde bir depremin olma olasılığının yüzde 64 olduğunu buldular, yazdılar. Bütün dünyada büyük ölçüde bunu kabul etti. Dolayısıyla 30 yıl dediğin zaman işte sonu 2029 gelir. 24 seneyi geçirdik. Depremin olma periyodunun sonlarına doğru geliyoruz” dedi. 

‘Riskli olan tüm okullar boşaltıldı’

İstanbul Valisi Davut Gül, Beyoğlu’nda bulunan ve 20 Şubat tarihinde güçlendirme kararı alınan Hasköy Ortaokulu’nda incelemelerde bulundu. Kent genelindeki okulların güçlendirme ve yıkılarak yeniden yapım sürecin ilişkin bilgi veren Vali Gül, riskli olduğu için boşaltılan okullara değinerek “143 okulun 50 tanesi bu dönem içerisine, 90 civarında okul da 2024 eğitim-öğretim dönemine yetişmiş olacak. Riskli olduğunu bildiğimiz ve eğitim öğretime devam eden hiçbir okulumuz yok. Özel okullarla ilgili ayrı bir çalışma yapılıyor” dedi. ● İSTANBUL İHA

Haberin Devamı

Acıyı birlikte omuzluyorlar

Kocaeli’de 17 Ağustos depreminin enkazında 5 saat yaşam mücadelesi veren Bulent Şentürk, depremde birçok yakınını kaybetti. AKUT Arama Kurtarma Derneği ekipleri tarafından enkazdan çıkarılan Şentürk, 2009 yılında AKUT gönüllüsü oldu. Şentürk, dernekte 2011 yılında kendisi gibi enkaz altında kalan ve AKUT’a katılan Elif ile tanıştı. 2012 yılında evlenen ve 8 yaşında bir çocukları olan çift, afet bölgelerine birlikte koşuyor.

‘Marmara için zaman daralıyor’

Bülent Şentürk, “Aynı acıyı yaşadık. Başkalarının da bu acıyı yaşamaması için, onlara el uzatmak için görev yapıyoruz” dedi. Elif Şentürk de eşine çok güvendiğini vurgulayarak “Güvendiğim için rahat giriyorum enkaza. Bazen de birbirimizi koruma içgüdüsü ile biraz bazı şeyler zorlaşabiliyor. O zaman bazen uzaklaşıyoruz” diye konuştu. ● KOCAELİ İHA

250 bin yapıya detaylı tarama

1999 Gölcük Depremi’ni geçiren ve “Sismik Tehlike Bölgeleri Haritası”nda 1. derece tehlikeli alanda kalan 250 bin yapı detaylı olarak taranacak.1999 Gölcük Depremi’ni geçiren ve “Sismik Tehlike Bölgeleri Haritası”nda 1. derece tehlikeli alanda kalan 250 bin yapı detaylı olarak taranacak.Projenin ilk altı aylık dilimde 160 bini aşkın yapı stokunun tararanacak. Sonraki üç ay içinde 90 bin yapının daha incelenmesi hedefleniyor. ● KOCAELİ İHA

Haberin Devamı

Adana’da 4.5’lik panik

Adana’nın Aladağ ilçesinde Richter ölçeğine göre dün 4.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.  Saat 17.36’da , yerin 7.3 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem, Kısa süreli panige yol açan depremde, herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.

‘Marmara için zaman daralıyor’

AKUT: ‘Ulusal afet kültürü’ şart

AKUT Arama Kurtarma Derneği, büyük Marmara Depremi’nin 24. yılında da kamuoyunu bilinçlendirmeye devam ediyor. AKUT Arama Kurtarma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Yosun Akverdi, her geçen gün gönüllü sayılarının arttığını söyledi. Yıl boyunca afet seminerleri düzenlediklerini vurgulayan AKUT Arama Kurtarma Derneği Operasyon ve Acil Durum Yöneticisi Serhat Akbel de “Ülkemizin deprem bölgesinde olduğunu unutma-mamız gerekiyor. Asıl hayat kurtaran, “afete hazırlık”, “afet kültürü” ve ulusal bir “risk yönetimi” stratejisidir” dedi.