GündemMarmara Denizi'ne dökülen Ayamama deresi mavi ve siyah akıyor

Marmara Denizi'ne dökülen Ayamama deresi mavi ve siyah akıyor

14.04.2022 - 10:49 | Son Güncellenme:

Marmara Denizi'ne dökülen Ayamama Deresi, mavi ve siyah renklerde akmaya başladı. Birçok fabrikanın ve yerleşim yerinin bulunduğu bölgede, kimyasal atıklar nedeniyle rengi değiştiği iddia edilen derenin çevresi de çocukların oyun alanı oldu. Derenin renginin zaman zaman yeşil ve kırmızıya da döndüğünü söyleyen çevre sakini Göktuğ Aktan, "Bu durumdan rahatsızlık duyuyorum. Böceklenme, sineklenme gibi bir durumla henüz karşılaşmadık ama karşılaşmayacağımız anlamına gelmiyor. Bizi de doğal olarak tedirgin ediyor" dedi.

Marmara Denizine dökülen Ayamama deresi mavi ve siyah akıyor

Küçükçekmece, Bağcılar ve Bahçelievler ilçelerinden geçerek, Bakırköy sınırları içinde suları Marmara Denizi'ne dökülen Ayamama Deresi, mavi ve siyah tonlarda akıyor. Çevresinde fabrikaların ve yerleşim yerlerinin bulunduğu derenin renk değişiminin tekstil atölyelerinden kaynaklandığı iddia ediliyor. Dere çevresinde İSKİ'nin ıslah çalışmaları da devam ediyor.

Haberin Devamı

YEŞİL VE KIRMIZI AKTIĞI DA OLUYOR

1,5 yıldır derenin yakınında bulunan iş merkezinde çalıştığını belirten çevre sakinlerinden Göktuğ Aktan, "Özellikle son zamanlarda havaların ısınmasıyla birlikte Ayamama Deresi üzerinde farklı renk değişiklikleri tespit ettik. Bölgede bulunan tekstil firmaları kaynaklı olduğunu düşündüğüm bir renk değişiklikleri yaşanıyor. Yeri geliyor mavi, lacivert, yeşil, kırmızı gibi gün içinde değişiklikler oluyor. Sonuçta bu dere Marmara Denizi'ne akan bir dere. Bölgede birçok iş yeri bulunuyor. Yakın bölgesinde de yerleşim yerleri bulunuyor. Bu konuda bir rahatsızlık hissettim" ifadelerini kullandı.

Marmara Denizine dökülen Ayamama deresi mavi ve siyah akıyor

PARTİKÜL SOLUYORUZ

Derenin renklerinin değişmesinin yanı sıra bölgedeki tekstil taşlama atölyelerinden çevreye çok fazla duman yayıldığını belirten Aktan, "Bölgedeki tekstil taşlama atölyelerinden çok fazla duman yayılımıyla da karşılaşıyoruz. Açık havada çok fazla partikül soluduğumuzu düşünüyorum. Burada dumandan karşı taraftaki yolu bile göremeyecek vaziyete geldiğimiz oluyor" dedi.

Haberin Devamı

ISLAH ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Ayamama Deresi'nin ıslah çalışmalarına da devam edildiğini belirten Aktan, "Çalışma derenin ıslah çalışması. Dereyi bulunduğu konumdan alıp diğer tarafa daha uygun bir vaziyette akmasını sağlamak için yaptıklarını düşünüyorum. Bu çalışma yaklaşık 6-7 aydır var" diye konuştu.

Marmara Denizine dökülen Ayamama deresi mavi ve siyah akıyor

TEDİRGİN EDİYOR

Dereden kaynaklı bir kokuya henüz maruz kalmadıklarını söyleyen Aktan, "Dereden kaynaklı bir kokuyla henüz karşılaşmadık. Bacalardan salınan dumanlar çok koku yapıyor. Bundan dolayı ağır bir kimyasal kokuya maruz kalıyoruz. Böceklenme, sineklenme gibi bir durumla henüz karşılaşmadık ama karşılaşmayacağımız anlamına gelmiyor. Bizi de doğal olarak tedirgin ediyor" dedi.

Marmara Denizine dökülen Ayamama deresi mavi ve siyah akıyor

KÜÇÜKÇEKMECE'DE MENEKŞE DERESİ KIRMIZIYA BÜRÜNDÜ

Küçükçekmece’de, Göl ile Marmara Denizini birbirine bağlayan Menekşe Deresinin rengi kırmızıya büründü. Geçtiğimiz yıllarda da rengi değişen dere, Marmara Denizi ile Küçükçekmece Gölü arasındaki bağlantıyı oluşturuyor. Çevrede oturan vatandaşlar ve balıkçılar her sene rengi değişen dereye çözüm bulunmasını istiyor. Yaklaşık 3 hafta önce gölde suyun çekildiği görülürken, derede oluşan kırmızı rengi de endişeye neden oldu. Rengi değişen dere dronla havadan görüntülendi.

Haberin Devamı

"YILLARDIR BİRİKEN PİSLİĞİN SONUCU"

Dere ve gölde oluşan kirlilikle ilgili konuşan balıkçı Ertan Turan, “Yılların birikimi, pisliklerin birikimi, 1978-1980’lere kadar biz yüzüyorduk. Dere burası, göl daha arkada esas pisliğin kaynağı orada. Lodos geldiği zaman temizleniyor biraz ama poyraz geldiği zaman göldeki yılların birikimi pisliğini, kot fabrikalarının renkliliği sağdan soldan gelen akıntılar, pislikler bu hale getirdi. 40-45 senede bu hale geldi. Büyükşehir herhangi bir çalışma yapmıyor. Boğaz yapılacak diye de böyle kaldı. Koku şimdilik yok ama yazın çok yoğunlaştığı zaman oluyor. Bunun üzerinde bitki gibi bir şey oluşuyor o zaman koku yapıyor” diye konuştu.

"ESKİDEN BALIK TUTARDIK AMA ŞİMDİ CANLI YOK"

Derede eskiden çok balık olduğunu ama şimdi bazı zamanlar dışında canlı yaşamadığını anlatan Turan, “1980’lere kadar turna balıklarını tutardık. Şimdi çok nadir, deniz basarsa kefal gelebiliyor, başka canlı yok. Eskiden burada Mersin Balığını bile yakalamışlar. Ama şimdi çevremizi temiz tutmuyoruz. Elimizdeki değerlere sahip çıkmıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Yazarlar