GündemMadımak ‘Utanç Müzesi’ olsun

Madımak ‘Utanç Müzesi’ olsun

03.07.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Madımak katliamının 20. yıldönümünde Sivas’taki törene binlerce kişi katıldı. Katliamda yakınlarını yitirenler, Madımak Oteli’nden ‘Bilim ve Kültür Merkezi’ne çevrilen binaya ‘Utanç Müzesi’ adı verilmediği için girmedi

Madımak ‘Utanç Müzesi’ olsun

İstanbul’dan İzmir’e, Diyarbakır’dan Mersin’e, Türkiye’nin dört bir yanından binlerce kişi dün, 2 Temmuz 1993’te Madımak Otel’inde radikal İslamcıların çıkardığı yangında can veren 33 aydın ile 2 otel çalışanını anmak ve “Hukuki sürecin takipçiyiz” demek için Sivas’taydı. Ethembey Parkı’nda toplanan grup, “Sivas’ı unutma, unutturma”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Her yer Taksim her yer direniş”, “Katil devlet hesap verecek” sloganları eşliğinde Mevlana Caddesi güzergahından eski Madımak Oteli’nin bulunduğu sokağın girişine kadar yürüdü. Kortejin en önünde katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları vardı. Katliamın yaşandığı ve şimdi Sivas Bilim ve Kültür Merkezi’ne dönüştürülen Madımak Oteli’nin önünde korteji polis barikatı karşıladı. Gruptan bazı kişiler polislerin üzerine çok sayıda karanfil atarken, hayatını kaybedenlerin isimlerinin tek tek okunduğu sırada da kalabalıktan “Burada” sesleri yükseldi. Sadece olayda hayatını kaybedenlerin yakınları ile vekillerin Bilim ve Kültür Merkezi’ne girişine izin verildi. Polisin giriş için çok küçük bir alan bırakması nedeniyle bu sırada küçük bir izdiham da yaşandı.

‘Bizim sessiz yasımız’
Polis barikatının diğer tarafına geçen aileler ve milletvekilleri ise, içinde hayatını kaybedenler için bir anma köşesi de bulunan Bilim ve Kültür Merkezi’ne, “Utanç Müzesi” adı verilmediği için girmedi. CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey, “Ölülerimizi anıyoruz, bu bizim sessiz yasımız. 2 Temmuz 1993’te Sivas’ta insanları yakanlar, önce kendi insanlıklarını yaktılar ve ortada yoklar. Ayrıca ‘Alevi değilsin, senin ne işin var, sana ne oluyor’ diyenlere; insan olmadıklarını hatırlatmak için buradayız” dedi. Güvenlik güçleri anmaya katılanların yürüyeceği güzergahta sıkı güvenlik önlemleri alırken, bölgede 2 bin 500 polis görev yaptı. Polisler, alana girenleri didik didik aradı. Bu arada anma törenine Antikapitalist Müslümanlar grubundan bazı isimler de katıldı.

Haberin Devamı

Sivas bir daha böyle bir acı görmesin

An­ma tö­re­ni ön­ce­sin­de, sa­bah sa­at­le­rin­de Si­vas Va­li­si Zü­be­yir Ke­me­lek ve Be­le­di­ye Baş­ka­nı Do­ğan Ür­güp, ka­mu ku­rum ve ku­ru­luş­la­rı­nın mü­dür­le­riy­le, 2 Tem­muz 1993’te çı­kan olay­lar­da ha­ya­tı­nı kay­be­den 37 ki­şi için, Bi­lim ve Kül­tür Mer­ke­zi­’ne dö­nüş­tü­rü­len es­ki Ma­dı­mak Ote­li bi­na­sın­da oluş­tu­ru­lan anı kö­şe­si­ne ka­ran­fil bı­rak­tı. Ke­me­lek bu­ra­da yap­tı­ğı açık­la­ma­da, “Si­vas hal­kı, bu olay­dan çok üzün­tü duy­mak­ta. Biz­ler de Si­va­s’­ın yö­ne­ti­ci­le­ri ola­rak her za­man Si­vas hal­kı­nın ya­nın­da ol­ma­ya de­vam edi­yo­ruz. Böy­le bir acı­yı Si­vas bir da­ha gör­me­sin is­ti­yo­ru­z” di­ye ko­nuş­tu. Da­ha son­ra Be­le­di­ye Baş­kan­lı­ğı, Ti­ca­ret ve Sa­na­yi Oda­sı, Es­naf Oda­la­rı Bir­li­ği ile ba­zı oda­lar ve der­nek baş­kan­la­rı­nın yer al­dı­ğı 114 Si­vil Top­lum Ku­ru­luş­la­rı tem­sil­ci­le­ri es­ki Ma­dı­mak Ote­li­’nin önü­ne gel­di. Be­le­di­ye Baş­ka­nı Do­ğan Ür­güp, “20 yıl ön­ce şeh­ri­miz­de tez­gah­la­nan in­san­lık dı­şı olay­lar­da hal­kı­mı­zın ay­rış­tı­rıl­ma­sı he­def alın­mış ve en gü­zel ör­ne­ği­ni ya­şat­tı­ğı­mız bir­lik ve be­ra­ber­lik kül­tü­rü­nün te­mel­le­ri­ne ni­fak to­hum­la­rı atıl­mak su­re­tiy­le kar­deş­li­ği­miz yok edil­mek is­ten­miş­ti­r”­de­di.