03.07.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
BURCU ÜNAL / SİVAS
FOTOĞRAFLAR: SELİN ARTURAN
İstanbul’dan İzmir’e, Diyarbakır’dan Mersin’e, Türkiye’nin dört bir yanından binlerce kişi dün, 2 Temmuz 1993’te Madımak Otel’inde radikal İslamcıların çıkardığı yangında can veren 33 aydın ile 2 otel çalışanını anmak ve “Hukuki sürecin takipçiyiz” demek için Sivas’taydı. Ethembey Parkı’nda toplanan grup, “Sivas’ı unutma, unutturma”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Her yer Taksim her yer direniş”, “Katil devlet hesap verecek” sloganları eşliğinde Mevlana Caddesi güzergahından eski Madımak Oteli’nin bulunduğu sokağın girişine kadar yürüdü. Kortejin en önünde katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları vardı. Katliamın yaşandığı ve şimdi Sivas Bilim ve Kültür Merkezi’ne dönüştürülen Madımak Oteli’nin önünde korteji polis barikatı karşıladı. Gruptan bazı kişiler polislerin üzerine çok sayıda karanfil atarken, hayatını kaybedenlerin isimlerinin tek tek okunduğu sırada da kalabalıktan “Burada” sesleri yükseldi. Sadece olayda hayatını kaybedenlerin yakınları ile vekillerin Bilim ve Kültür Merkezi’ne girişine izin verildi. Polisin giriş için çok küçük bir alan bırakması nedeniyle bu sırada küçük bir izdiham da yaşandı.
‘Bizim sessiz yasımız’
Polis barikatının diğer tarafına geçen aileler ve milletvekilleri ise, içinde hayatını kaybedenler için bir anma köşesi de bulunan Bilim ve Kültür Merkezi’ne, “Utanç Müzesi” adı verilmediği için girmedi. CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey, “Ölülerimizi anıyoruz, bu bizim sessiz yasımız. 2 Temmuz 1993’te Sivas’ta insanları yakanlar, önce kendi insanlıklarını yaktılar ve ortada yoklar. Ayrıca ‘Alevi değilsin, senin ne işin var, sana ne oluyor’ diyenlere; insan olmadıklarını hatırlatmak için buradayız” dedi. Güvenlik güçleri anmaya katılanların yürüyeceği güzergahta sıkı güvenlik önlemleri alırken, bölgede 2 bin 500 polis görev yaptı. Polisler, alana girenleri didik didik aradı. Bu arada anma törenine Antikapitalist Müslümanlar grubundan bazı isimler de katıldı.
Sivas bir daha böyle bir acı görmesin
Anma töreni öncesinde, sabah saatlerinde Sivas Valisi Zübeyir Kemelek ve Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleriyle, 2 Temmuz 1993’te çıkan olaylarda hayatını kaybeden 37 kişi için, Bilim ve Kültür Merkezi’ne dönüştürülen eski Madımak Oteli binasında oluşturulan anı köşesine karanfil bıraktı. Kemelek burada yaptığı açıklamada, “Sivas halkı, bu olaydan çok üzüntü duymakta. Bizler de Sivas’ın yöneticileri olarak her zaman Sivas halkının yanında olmaya devam ediyoruz. Böyle bir acıyı Sivas bir daha görmesin istiyoruz” diye konuştu. Daha sonra Belediye Başkanlığı, Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf Odaları Birliği ile bazı odalar ve dernek başkanlarının yer aldığı 114 Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri eski Madımak Oteli’nin önüne geldi. Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, “20 yıl önce şehrimizde tezgahlanan insanlık dışı olaylarda halkımızın ayrıştırılması hedef alınmış ve en güzel örneğini yaşattığımız birlik ve beraberlik kültürünün temellerine nifak tohumları atılmak suretiyle kardeşliğimiz yok edilmek istenmiştir”dedi.