17.10.2022 - 15:40 | Son Güncellenme:
İHA- DHA
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesi'ne ait maden ocağındaki patlamada hayatını kaybedenlerden Yener Saygın’ın babası Faik Saygın, oğlunun, arkadaşlarının ‘bizi kurtarın’ diye bağırmalarına dayanamadığı için geri döndüğünü söyledi.
Bartın’ın Amasra ilçesindeki maden ocağı patlamasından kurtulduktan sonra arkadaşlarını kurtarmaya çalıştığı sırada hayatını kaybeden Yener Saygın’ın ailesi, çocuklarını kaybetmenin acısını yaşıyor. Maden şehidi Yener’in babası Faik Saygın, yaptığı konuşmada, evladının çok hareketli ve cevval bir delikanlı olduğunu belirtti.
ARKADAŞLARI 'BİZİ KURTARIN' DİYE BAĞIRDI
Oğlu Yener’in işi olduğu için gündüz vardiyası yerine 4-12 vardiyasına gittiğini ifade eden Saygın, “Arkadaşları 'bizi kurtarın' diye bağırınca dayanamayıp geri dönüyor. Geri dönünce daha fazla gazı almış oluyor. Madende oyalanma olmaz. Bir an önce dışarı çıkabilirsen kurtulursun. Arkadaşlarını kurtarırken bayılmış, düşmüş ve sendelemiş. Maske ağzından düşmüş ve o şekilde bayılmış. Onu da kurtarıcılar dışarı çıkartıyor. Oğlumun kurtardığı adamlar dışarı çıkıyor, kendisi çıkamıyor” diye konuştu.
"KIZINA AŞIKTI"
Saygın, evli olan oğlunun bir kız çocuğunun olduğunu kaydederek, “Kızına aşıktı. Baba-kız birbirini çok seviyordu. Birbirinin istediklerini ikiletmiyorlardı” ifadelerini kullandı.
Baba Saygın, “Karnımın içine ateş düştü derler ya, harbiden düşüyor yani. Hanım felçli, ben onun yanında ağlamak istemiyorum ama bazen onun yanında da patlıyorum, ağlıyorum” şeklinde konuştu.
"İSTEMEMİZE RAĞMEN RİSKİ ALDI"
Kardeşinin madene girmesini istemediklerini aktaran ağabey Ömer Saygın, şu ifadeleri kullandı:
“Hep endişeliydik hep korktuk maden işinden. Daha sonra kardeşim girdiği işlerde ekonomik durumu iyi olmadığı için evlenip çocuğu doğduktan sonra istemememize rağmen o riski aldı.”
YARALI MADENCİLERİN YAKINLARI KONUŞTU
Bartın’da madendeki patlamada yaralanan madencilerin Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde tedavileri sürerken, yakınlarının bekleyişi de devam ediyor. Yaralılardan Ayhan Akgün’ün ağabeyi Kenan Akgül, “İbrahim Çeliktaş, kendisi olaya maruz kaldığı halde dışarı çıkıp tekrardan arkadaşlarına yardım etmek için içeri giriyor. Böyle bir kardeşlik ruhuna hiç rastlamadık. Birbirine öyle bir bağlanmışlar ki, ölümü göze alıp ocağın içerisine girdiler. İbrahim Çeliktaş çıkarken karbonmonoksite maruz kalıyor ama tekrar girince içeride kalıyor. Arkadaşlarını kurtarmak için zehirleniyor. Sonra kendisi de zehirlenince diğer madenci arkadaşları kurtarıyor” diye konuştu.
Bartın’ın Amasra ilçesinde meydana gelen patlamanın üçüncü gününde işçilerin yakınlarının umutlu bekleyişi devam ediyor. 6 işçi patlamanın hemen ardından İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi yanık merkezine getirilerek tedavi altına alınmıştı. Hastanede yaralı yakınlarının umutlu bekleyişi devam ediyor.
Aynı maden ocağında 14 yıldır çalışan Taner Şen’in dayısı Tayfun Kayhan, “Bartın Amasra TTK işletmesinde barutçu olarak çalışmaktayım. Ben de gündüz vardiyasında aynı bölgede çalıştım ve mesaim bitti eve gittim. Haberi aldım, arkadaşlarımıza yardımcı olmak için tekrar ocağa gittik. Şu anda hastanede yatmakta olan Taner Şen’i gördüm, tanıyamadım. Tanıdım ve onu ocaktan çıkardım. Onu ambulansa bindirdik, ben durumu hafif sandığım için tekrar ocağa diğer arkadaşlarımızı kurtarmaya gittik. Ocağa tekrar girdiğimde arkadaşlarımızın vefat ettiğini gördük. Dün Bartın’da cenazelere katıldık. Kendi eşimin amcası da madende vefat etti, onun cenazesine de katıldım. Dün de yeğenime destek için buraya geldim. Ben yeğenimle ocaktan çıktığında bire bir konuştum, bilinci açıktı. Şu anda yoğun bakımda entübe halde. Yeğenimi ocaktan çıkardığımızda su istedi, su verdik” dedi.
"KEŞKE TEKRAR İÇERİYE GİRSEYDİ"
Ayhan Akgül’ün ağabeyi Kenan Akgül ise, “Taner Şen’in buraya geldiğinde kalbi durmuştu. Kalp masajıyla tekrardan hayata döndü. Benim maden ocağında iki kardeşim çalışıyor. Ayhan Akgül ve Umut Akgül. Umut Akgül kardeşimizi kurtarmak için aşağı iniyor. Kardeşimizi kurtarıyor, onun durumuna daha bakmadan aşağıya diğer arkadaşlarına gidiyor. Aynı bölgede çalışan İbrahim Çeliktaş, kendisi olaya maruz kaldığı halde dışarı çıkıp tekrardan arkadaşlarına yardım etmek için içeri giriyor. Böyle bir kardeşlik ruhuna hiç rastlamadık. Birbirine öyle bir bağlanmışlar ki, ölümü göze alıp ocağın içerisine girdiler. İbrahim Çeliktaş, çıkarken karbonmonoksite maruz kalıyor ama tekrar girince içeride kalıyor. Arkadaşlarını kurtarmak için zehirleniyor. Sonra kendisi de zehirlenince diğer madenci arkadaşları kurtarıyor” diye konuştu.
Bartın Dernekler Federasyonu Başkanı Mehmet Yılmaz, “Başhekimimizden bilgi aldık, 4 kişinin olabildiğince iyi olduğu söylendi. 2’sinin biraz daha durumlarının ağır olduğu söylendi. 14 gibi komisyon toplanıp, daha ne yapabiliriz noktasında bir çalışma yapılacağını söylediler” dedi.
"ÖLÜMÜ GÖZE ALIP İÇERİ GİRDİLER"
Hastane önünde konuşan yaralı madenci Ayhan Akgün'ün ağabeyi Kenan Akgül, kardeşinin arkadaşı İbrahim Çeliktaş için "Kendisi olaya maruz kaldığı halde dışarı çıktıktan sonra tekrar arkadaşlarına yardım etmek için içeri giriyor. Böyle bir kardeşlik ruhuna hiç rastlamadık. Birbirine öyle bir bağlanmışlar ki, ölümü göze alıp ocağın içerisine girdiler. İbrahim Çeliktaş, çıkarken karbonmonoksite maruz kalıyor ama tekrar girince içeride kalıyor. Arkadaşlarını kurtarmak için zehirleniyor. Sonra kendisi de zehirlenince diğer madenci arkadaşları onu kurtarıyor" dedi.
"MADENDEN ÇIKARTTIĞIMIZDA SU İSTEDİ SU VERDİK"
Taner Şen'in dayısı Tayfun Kayhan "Bartın Amasra TTK işletmesinde barutçu olarak çalışmaktayım. Ben de gündüz vardiyasında aynı bölgede çalıştım ve mesaim bitti eve gittim. Haberi aldım, arkadaşlarımıza yardımcı olmak için tekrar ocağa gittik. Şu anda hastanede yatmakta olan Taner Şen'i gördüm. Tanıdım ve onu ocaktan çıkardım. Onu ambulansa bindirdik, ben durumu hafif sandığım için tekrar ocağa diğer arkadaşlarımızı kurtarmaya gittik. Ocağa tekrar girdiğimde arkadaşlarımızın vefat ettiğini gördük. Dün Bartın'da cenazelere katıldık. Kendi eşimin amcası da madende vefat etti, onun cenazesine de katıldım. Dün de yeğenime destek için buraya geldim. Ben yeğenimle ocaktan çıktığında bire bir konuştum, bilinci açıktı. Şu anda yoğun bakımda entübe halde. Yeğenimi ocaktan çıkardığımızda su istedi su verdik" dedi.
"ARKADAŞLARINI KURTARMAK İÇİN ZEHİRLENİYOR"
Ayhan Akgül'ün ağabeyi Kenan Akgül "Taner Şen'in buraya geldiğinde kalbi durmuştu. Kalp masajıyla tekrardan hayata döndü. Benim maden ocağında iki kardeşim çalışıyor. Ayhan Akgül ve Umut Akgül, Umut Akgül kardeşimizi kurtarmak için aşağı iniyor. Kardeşimizi kurtarıyor, onun durumuna daha bakmadan aşağıya diğer arkadaşlarına gidiyor. Aynı bölgede çalışan İbrahim Çeliktaş, kendisi olaya maruz kaldığı halde dışarı çıkıp tekrardan arkadaşlarına yardım etmek için içeri giriyor. Böyle bir kardeşlik ruhuna hiç rastlamadık. Birbirine öyle bir bağlanmışlar ki, ölümü göze alıp ocağın içerisine girdiler. İbrahim Çeliktaş, çıkarken karbon monoksite maruz kalıyor ama tekrar girince içeride kalıyor. Arkadaşlarını kurtarmak için zehirleniyor. Sonra kendisi de zehirlenince, diğer madenci arkadaşları kurtarıyor" diye konuştu.
"4 KİŞİNİN OLABİLDİĞİNCE İYİ DURUMDA OLDUĞU SÖYLENDİ"
Bartın Dernekler Federasyonu Başkanı Mehmet Yılmaz "Başhekimimizden bilgi aldık, 4 kişinin olabildiğince iyi olduğu söylendi. 2'sinin biraz daha durumlarının ağır olduğu söylendi. 14 gibi komisyon toplanıp daha ne yapabiliriz noktasında bir çalışma yapılacağını söylediler" dedi.