15.07.2016 - 14:40 | Son Güncellenme:
Merakla beklenen LYS sonuçları haftaya açıklanacak. Heyecanın dorukta olduğu 2016 LYS sonuçları için kesin tarih belli oldu. İşte LYS sonuçları için o tarih...
Üniversite sınavı günümüzde ülkemiz sınırları içerisinde iki aşamalı olarak yapılmakta olan bir sınavdır. Bu sınavların ilk aşaması YGS’dir. YGS yani açılımı ile Yükseköğretime Geçiş Sınavı’dır. Bu sınav ülke genelinde ortak olarak değerlendirilmektedir. Ve bir baraj puanı bulunmaktadır. Bu baraj puanını geçemeyen adaylar için ikinci aşama sınavına girilmeye hak verilmez. Barajı geçen öğrenciler ise ikinci aşama sınavına girmeye hak kazanmış olan adaylardır. İkinci sınav ise sizler için bu yazımızda detaylı olarak anlatacak olduğumuz LYS sınavıdır.
LYS SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ!
Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.
LYS Nedir?
Lisans Yerleştirme Sınavı (kısaca LYS), Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 2010 yılından itibaren uygulamaya başlanan test türü bir sınavdır.
Her yıl haziran ayı içerisinde gerçekleştirilen sınav, Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında bulunan ilköğretim, lise ve üniversite binalarında uygulanır. Sınav Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan, Bosna Hersek, Kırgızistan, Gürcistan veya Kazakistan'da üniversiteye girmek isteyen (YGS'yi geçmiş olan) adayların girdiği bir sınavdır. Sınav soruları her sene ÖSYM tarafından hazırlanır. LYS, 5 farklı gruptan oluşmaktadır. Bu gruplar aşağıdaki gibidir.
LYS 1: Sınav süresi 120 dakikadır. Soru adedi 80 tanedir. Dersler: Matematik, Geometri.
LYS 2: Sınav süresi 135 dakikadır. Soru adedi 90 tanedir. Dersler: Fizik, Kimya, Biyoloji
LYS 3: Sınav süresi 120 dakikadır. Soru adedi 80 tanedir. Dersler: Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya(I).
LYS 4: Sınav süresi 135 dakikadır. Soru adedi 90 tanedir. Dersler: Tarih, Coğrafya(II), Felsefe
LYS 5: Sınav süresi 120 dakikadır. Soru adedi 80 tanedir. Dersler: Yabancı Dil
LYS puanlamaları şu şekilde yapılmaktadır:
Puanlama sistemi olarak ÖSYM 4 adet puanlama türü belirlemiştir. Bunlar sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil puanlarıdır. Üniversiteler ilgili bölüme kendi kararları ile puan türlerinden birini atayarak öğrenci seçimi yaparlar. Sayısal puanı için temel alanlar matematik ve fendir. Eşit ağırlık puanı için temel alanlar matematik ve sözel bilimlerdir. Sözel puanı için temel alan sözel bilimlerdir. Yabancı dil puanı için temel alan yabancı dildir.
Alan içi tercihlerde ana puan 0.15 katsayısı ile çarpılırken, alan dışı tercihler için bu katsayı 0.12' dir. Ancak YÖK yani Yüksek Öğretim Kurulu tarafından yeni alınan bir kararla birlikte 2012 yılındaki sınavlarda bu uygulamaya yer verilmeyeceği belirtilmiştir.
YGS ve LYS sonuçlarını başvurunuzu yapmış olduğunuz ÖSYM AİS yani ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi üzerinden öğrenebilirsiniz. Sonuçların açıklandığı gün ÖSYM AİS sayfası ile birlikte ÖSYM sonuç sayfası da işleme girmektedir. Sisteme girdiğinizde T.C. kimlik numaranızı yazarak sorgulamanızı yapabilirsiniz. Veya aday işlemleri sistemi üzerinden sonucunuzu öğrenmek isterseniz sistem girişinizi yapmanız gerekecektir. Yani T.C. kimlik numaranız ve sisteme kayıtlı olduğunuz şifre ile birlikte sisteme giriş yapıp, öğrenci menüsünden LYS sonucunuza ulaşabilirsiniz.