GündemYangınlarda son durum ne? Açıklamalar peş peşe geliyor

Yangınlarda son durum ne? Açıklamalar peş peşe geliyor

19.08.2024 - 11:12 | Son Güncellenme:

İzmir Valisi Süleyman Elban ve AFAD Başkanı Okay Memiş yangınlarla ilgili son durumu paylaştı. 3 ilde 142 yapının etkilendiği bildirilirken İzmir'deki yangınlarla ilgili 7 kişinin gözaltına alındığı açıklandı. Manisa'nın Gördes ilçesinde başlayan ve Salihli ilçesinde kontrol altına alınan orman yangınında tamamen yanan Karayakup köyünün sakinleri yaşadıkları dehşet anlarını anlattı. Bir anda alevlerin sardığı ve 60 kişinin yaşadığı köyde vatandaşlar son anda kurtuldu. Öte yandan Çankırı'da orman yangını çıktı. İşte dakika dakika yaşananlar...

ÇANKIRI'DA YANGIN KONTROL ALTINDA


Orman Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, 'Çankırı Ilgaz'da meydana gelen orman yangını kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmalarımız devam ediyor.' denildi.

 

ÇANKIRI'DA MÜDAHALE SÜRÜYOR

Çankırı'nın Ilgaz ilçesinde dün çıkan orman yangını söndürülmeye çalışılıyor.

Yukarımeydan köyündeki ormanlık alanda çıkan ve tedbir amaçlı Yukarımeydan, Aşağımeydan, Aşağıdere ve Yukarıdere köylerindeki evlerin tahliye edildiği yangına Çankırı ve çevre illerden gelen Orman İşletme Müdürlüğü arazözleri ile itfaiye ekiplerince müdahale ediliyor.

Rüzgarın etkisini yitirmesiyle ilerlemesi duran yangını kontrol altına almak için ekiplerin çalışmaları sürüyor. Etkisini büyük ölçüde kaybeden yangına günün ağarmasıyla birlikte ekiplerin müdahalesi arttı.

Yangında 44 hektar ormanlık alanın zarar gördüğü tespit edildi.

Çankırı Valisi Mustafa Fırat Taşolar, gazetecilere yaptığı açıklamada, yangının dün 17.30 sularında başladığını söyledi.

Yangının çıkış nedeninin henüz belirlenemediğini ifade eden Taşolar, "Yangın dört cepheden devam etti. Şu an itibarıyla 3 cephede kontrol altına aldık. Fakat bir cephede çalışmalarımız ciddi bir şekilde devam ediyor. Ama onda da umutluyuz. Çalışmalarımız çok iyi gidiyor. Şu an itibarıyla 2 helikopter, 102 araç ve 267 personelle, orman bölge müdürlüğüne bağlı ekipler, çevre belediyelerimizin itfaiye ekipleri, AFAD, Kızılay, jandarma, tabiri caizse bütün kamu kurum ve kuruluşları olarak müdahalemize devam ediyoruz." dedi.

Köylerle ilgili herhangi bir sıkıntının yaşanmadığını anlatan Taşolar, şunları kaydetti:

"4 köyü tedbiren boşalttık. Burada herhangi bir sıkıntı yaşanmadı. Zaten bize teselli veren husus da şu ana kadar herhangi bir can ve mal kaybının olmaması. Ancak biz tedbiren rüzgarlı havadan dolayı bu köyleri boşalttık. Burada 4 köyümüzde 125 vatandaşımız için zaten kaymakamlığımız ve belediyemiz tarafından gerekli tedbirler alındı ve yerleştirme yapıldı. Bunlarla ilgili bir sıkıntı da yok. Çalışmalarımız devam ediyor. Şu an çıkış nedenine dair herhangi bir net bir şey söylemem yanıltıcı olabilir. Ama bununla ilgili olarak araştırmalar ve idari ve adli anlamda soruşturmalar yapılacaktır."

Ilgaz Belediye Başkanı Mehmed Öztürk ise devletin tüm birimlerinin Ilgaz'da olduğunu, durumun her geçen saat iyiye gittiğini ifade etti.

Büyük bir alanın yandığını belirten Öztürk, şöyle devam etti:

"Neden çıktığı ile ilgili kesin bir bilgi yok. Ama jandarma ekiplerimiz araştırıyor. Elektrik direklerinin şase yaptığı söyleniyor. Başka bilgiler de var ama yarın hepsi belli olur. Vatandaşlarımızı otellere yerleştirdik. Her türlü ihtiyaçları karşılandı. Hayvanları güvenli noktalara alındı. Şu anda her şey yolunda, çalışmalar devam ediyor. Kastamonu Bölge Müdürlüğü, Ankara Bölge Müdürlüğünden, Ankara Büyükşehir itfaiye ekiplerine kadar Çankırı'nın tüm ekipleri ile müdahale ediliyor. Karayolları ekiplerimiz dozerleriyle, İl Özel İdaresine ait iş makineleri ile herkes Ilgaz'da. Şu anda yangın baskılandı ama tamamen kontrol altına alındı diyemiyoruz. Ama şu anda iyiye doğru gidiş var. 'Dua edelim ki rüzgar devam etmesin' demiştim. Allah'a şükür rüzgar kesildi. Toparlanmaya başladı."

ÇANKIRI VALİSİ: 4 KÖYDEN 125 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Çankırı Valisi Mustafa Fırat Taşolar, Ilgaz'daki orman yangının çıkış sebebinin henüz belirlenemediğini ifade ederek, Orman Bölge Müdürlüğü, çevre belediyelerin itfaiye ekipleri, AFAD, Kızılay ve jandarma gibi birçok kurumun yangına müdahale ettiğini söyledi. Toplamda 102 araç ve 267 personelin sahada aktif olarak çalıştığını aktaran Taşolar, son cephede de olumlu gelişmeler yaşandığını ve yangının tamamen kontrol altına alınması için çalışmaların aralıksız sürdüğünü kaydetti.

Yangının etkisini artırması ve rüzgarın yön değiştirmesi nedeniyle Ilgaz ilçesine bağlı 4 köyde toplam 125 kişinin tedbir amaçlı tahliye edildiğini duyuran Vali Taşolar, tahliye edilen vatandaşların kaymakamlık ve belediye tarafından güvenli bölgelere yerleştirildiğini belirtti.

Taşolar, "Şu ana kadar herhangi bir can veya mal kaybı yaşanmadı. Yangının çıkış sebebine ilişkin araştırmalar ise devam ediyor. Ekipler, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte yangına müdahaleyi sürdürecek" dedi.

Haberin Devamı
ILGAZ BELEDİYE BAŞKANI ÖZTÜRK: İYİYE GİDİŞ VAR

Ilgaz Belediye Başkanı Mehmed Öztürk, gazetecilere yaptığı açıklamada, devletin tüm birimlerinin Ilgaz'da olduğunu söyledi.

Durumun her geçen saat iyiye gittiğini anlatan Öztürk, "Helikopterler sabah gelip müdahaleye devam edecek. İnşallah mutlu sona ulaşacağız. Çok üzgünüz. Şiirlere konu olan, dağları ile ünlü olan Ilgaz'ın yangınlarla anılmasından mutsuzuz. Allah bir daha böyle bir acı göstermesin." dedi.


Büyük bir alanın yandığını ifade eden Öztürk, şunları söyledi:

"Neden çıktığı ile ilgili kesin bir bilgi yok. Ama jandarma ekiplerimiz araştırıyor. Elektrik direklerinin şase yaptığı söyleniyor. Başka bilgiler de var ama yarın hepsi belli olur. Vatandaşlarımızı otellere yerleştirdik. Her türlü ihtiyaçları karşılandı. Hayvanları güvenli noktalara alındı. Şu anda her şey yolunda, çalışmalar devam ediyor. Kastamonu Bölge Müdürlüğü, Ankara Bölge Müdürlüğünden, Ankara Büyükşehir itfaiye ekiplerine kadar Çankırı'nın tüm ekipleri ile müdahale ediliyor. Karayolları ekiplerimiz dozerleriyle, İl Özel İdaresine ait iş makineleri ile herkes Ilgaz'da. Şu anda yangın baskılandı ama tamamen kontrol altına alındı diyemiyoruz. Ama şu anda iyiye doğru gidiş var. 'Dua edelim ki rüzgar devam etmesin' demiştim. Allah'a şükür rüzgar kesildi. Toparlanmaya başladı."

TAHLİYE EDİLEN 112 KİŞİ KONAKLAMA TESİSLERİNE YERLEŞTİRİLDİ

Çankırı'nın Ilgaz ilçesindeki orman yangınında 6'ncı saat geride kalırken, alevlere 102 araç ve 267 personel ile müdahale ediliyor. İki helikopterde hava kararıncaya kadar söndürme çalışmalarına destek verdi. Bu arada tahliye edilen köylerden 112 vatandaş bölgedeki uygun konaklama tesislerine yerleştirildi ve yine köylerden tahliye edilen 126 hayvan güvenli bölgelere alındı. Söndürme çalışmaları sürdürülüyor.

304 YANGIN SÖNDÜRÜLDÜ

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, son 4 günde orman ve kırsal alanda meydana gelen 306 yangına müdahale edildiğini ve 304'ünün söndürüldüğünü bildirdi.

Başkanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Ormanın kahramanları son 4 günde orman ve kırsal alanda meydana gelen 306 yangına müdahale etti. Meydana gelen orman yangınlarını kontrol altına almak için havadan ve karadan müdahale eden ekipler 304 yangını söndürdü." ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı
ÇANKIRI'DA VATANDAŞLAR ENDİŞEYLE BEKLİYOR

Evlerini terk etmek zorunda kalan köy sakinleri ise, yangının söndürülmesi ve evlerine geri dönebilme umuduyla gelişmeleri endişeyle izliyor. Mustafa Kuluş adlı vatandaş, “Ankara’dan Ilgaz’a eşi dostu ziyarete gelmiştim. Ben de yangının olduğu Aşağıdere köyündenim. Anons edilerek köyden bizi tahliye ettiler. Yanımıza sadece giyim ve özel eşyalarımızı alabildik. Yangının neden çıktığını bilmiyorum. Memleketimizde böyle bir yangının olmasına çok üzüldük. Ormanın ve canlıların yanması bizi çok üzdü. Yangın hala devam ediyor. İnşaallah hemen söner” dedi.


Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, Çankırı'nın Ilgaz ilçesindeki orman yangınına müdahale etmek amacıyla 5 araç ve 10 personelin bölgeye sevk edildiğini bildirdi.

Yavaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

"AFAD'dan gelen talep üzerine, Çankırı Ilgaz'da meydana gelen orman yangınına müdahale etmek amacıyla, Ankara Büyükşehir Belediyesi AKOM koordinesinde, İtfaiye Dairesi Başkanlığı ve ANFA Peyzaj Genel Müdürlüğüne ait 5 araç ve 10 personel yangın bölgesine sevk edilmiştir."

BOLU'DAKİ YANGININ BAŞLANGIÇ ANINI KAYDEDEN VATANDAŞ, O ANLARI ANLATTI

BOLU (AA) - Bolu'nun Göynük ilçesinde meydana gelen orman yangınının başlangıç anını cep telefonu kamerasıyla kayda alan İsa Aydın, o anları anlattı.

İlçede 15 Ağustos Perşembe günü saat 12.00’de başlayıp 72. saatte kontrol altına alınan yangının çıkış anını cep telefonuyla kayda alan 36 yaşındaki İsa Aydın, AA muhabirine, yangının başladığı saatlerde motosikletini tamir ettiğini söyledi.

Çocukların oyun oynarken yangının çıktığını fark ettiğini dile getiren Aydın, hemen video çekmeye başladığını ve 112 Acil Çağrı Merkezi'ni aradığını kaydetti.

Aydın, yangını ilk çocukları Efe Berkay ve Burak'ın fark ettiğini anlatarak, videoda "Aaa ateş çıkıyor, gelin" şeklinde duyulan sesin küçük oğlu Burak'a ait olduğunu dile getirdi.

Köy muhtarı ve köy sakinlerine de haber vererek yangına müdahale ettiklerini aktaran Aydın, "Rüzgar çok fazla olduğu için çok da müdahale edemedik açıkçası. Biz oraya ulaştığımızda ormana sıçramış durumdaydı." dedi.

Aydın, yangının videoda göründüğünden çok daha büyük olduğuna dikkati çekerek, "Videodan bakıldığında anız yakma gibi görünüyor. Ama yangın çok büyüktü. Köyün orman tarafı komple yandı, sadece bizim köy değil civar köylerde de aynı şey yaşandı, çok kötü oldu." ifadelerini kullandı.

İhbar üzerine ekiplerin havadan ve karadan müdahaleye başladığını vurgulayan Aydın, şunları söyledi:

"Biz köylü olarak müdahale ettik. Ama devletimizin gücü olmasaydı bu yangın daha farklı olabilirdi. Allah'tan helikopterler, arazözler, farklı ekipler Allah razı olsun hepsinden en kısa zamanda geldiler. Rüzgar çok şiddetli olduğu için bazı helikopterlerin duman nedeniyle çalışamadığı yerler oldu."

TAHLİYE SAYISI 4'E ÇIKTI

Çankırı'nın Ilgaz ilçesinde çıkan orman yangını söndürülmeye çalışılıyor.

Yukarımeydan köyündeki ormanlık alanda yangın çıktı.

İhbar üzerine olay yerine Kastamonu, Çankırı, Kurşunlu, Ilgaz, Atkaracalar belediyelerinin itfaiye ekipleri ile Orman İşletme Müdürlüğüne ait arazözler sevk edildi.

Rüzgarın etkisiyle ilerleyen yangına havadan helikopter ile müdahale edilmeye başlandı.

Tedbir amaçlı Yukarımeydan, Aşağımeydan, Aşağıdere ve Yukarıdere köylerindeki evler tahliye edildi.

Ekiplerin yangını kontrol altına almak için çalışmaları sürüyor.

Haberin Devamı