Gündem3 milyon aday YKS maratonunda! İşte dakika dakika yaşananlar...

3 milyon aday YKS maratonunda! İşte dakika dakika yaşananlar...

08.06.2024 - 10:00 | Son Güncellenme:

Üniversite hayali kuran yaklaşık 3.1 milyon adayın başvurduğu YKS, bugün düzenlenen TYT oturumuyla başladı. Adaylar yarın da AYT ve YDT oturumlarına katılarak ter dökecek. Sınav sonuçlarının açıklanacağı tarih de duyuruldu.

Üniversite adaylarının heyecanla beklediği Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) bugün ve yarın düzenleniyor. 3 milyon 120 bin 878 adayın başvurduğu YKS’nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün saat 10.15’te başladı. TYT’de Türkçe testinde 40, Sosyal Bilimler’de 20, Temel Matematik’te 40, Fen Bilimleri’nde de 20 olmak üzere toplam 120 soru yer alıyor. Adaylara 165 dakika süre veriliyor.

Haberin Devamı

Yarın saat 10.15’te başlayacak ikinci oturum olan Alan Yeterlilik Testleri’nde (AYT) ise Türk Dili ve Edebiyatı/Sosyal Bilimler-1 testinde 40, Sosyal Bilimler-2’de 40, Matematikte 40 soru, Fen Bilimleri’nde 40 soru olmak üzere toplam 160 soru olacak. Adaylara 180 dakika süre verilecek. Aynı gün saat 15.45’te başlayacak Yabancı Dil Testi’nde (YDT) de 80 soru yer alıyor, sınav 120 dakika sürecek.

BİSİKLETLE GELDİ, SINAVI SANİYELERLE KAÇIRDI

Aksaray'da Hacı Kerim Yardımlı İmam Hatip Ortaokulu bahçesine gelen bir öğrenci, bisikletini bırakıp koşmasına rağmen okul merdiveninde zilin çalması sonrası sınavı saniyelerle kaçırdı. Geç kalan öğrenci görevliler tarafından okul dışına çıkarıldı.

Aynı okuldaki sınava geç kalan Ceylan Yıldız, “Saat tam 10.00’da okula geldim. İçeri almadılar. Bisikleti ile gelen arkadaş ise saniyelerle sınava girişi kaybetti. Ben 10.15 geçene kadar sınava girilecek diye biliyordum 1 yılımız gitti. Bisikletli öğrenciye de yazık oldu” dedi.

ENGELLİ ÖĞRENCİYİ SINAVA POLİS YETİŞTİRDİ

Malatya'da Turgut Özal Tıp Merkezi'nde tedavi gören engelli öğrenci Sade Aras, Malatya Battalgazi İlçe Emniyet Müdürlüğü personeli tarafından sınava götürüldü.

Yeşilyurt ilçesine bağlı Sadreddin Konevi Kız İmam Hatip Anadolu Lisesi'nde sınava girecek olan Aras'ın ailesi, sınava yetişmek için polisten yardım istedi. Polis ekipleri harekete geçti ve Turgut Özal Tıp Merkezi'nde tedavi gören Sade Aras'ı polis aracı ile sınava yetiştirdi.

Engelli öğrenci tekerlekli sandalyeye ile sınava gireceği salona kadar polis ekipleri tarafından götürüldü. (Recep BAĞDAT/MALATYA, (DHA)

TORUNUNU SINAVA GETİRDİ, OTOMOBİLİ YANDI

Karabük'te oğlunun aracı ile torununu sınava getirdikten sonra yakıt kaçağı otomobili alev topuna çevirdi.

>>> HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Haberin Devamı
'ONLARIN KADERİNİ BELİRLEYEN BİR SINAV'

İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi'nde sınava giren oğlunu bekleyen Zehra Devran, "Büyük bir heyecan içerisindeyim. Panikle uyandım, elde değil sonuçta onların kaderini belirleyen bir sınav, aslında olmaması lazım ama sonuçta onlar da daha bilmiyorlar ne yapacaklarını. Oğluma soruyorum 'ne yapacaksın ne istiyorsun' diye, 'anne sıralamama bağlı' diyor. Şu an heyecanla bekliyoruz. İnşallah iyi bir yerlerde olurlar. Çok çok heyecanlıyım, ben bir de özel bir çocuğa sahibim. Down sendromlu 11 yaşında, sonuçta o belli şeyleri yapamayacak. Üniversite sınavına giremeyecek umurumda değil ama sonuçta diyorsunuz ki güçlü bir ağabeyi olsun onun arkasında, sırtında. İnşallah iyi yerlere gelirler, bütün evlatlarımız" dedi.

TRAFİK YOĞUNLUĞUNDAN DOLAYI SINAVA YETİŞMEYE ÇALIŞAN ADAYLAR ARAÇLARDAN İNİP KOŞTU

Kadıköy Fahrettin Kerim Gökay Caddesi'nde bulunan Marmara Üniversitesi Göztepe Yerleşkesi önü sabahın ilk saatlerinden itibaren öğrenci ve yakınlarıyla doldu. Bir süre yakınlarıyla birlikte okul önünde bekleyen öğrenciler, görevlilerin ikazının ardından içeri girdi. Veliler üniversite önünde ve çevresinde hatalı park ederek trafik yoğunluğuna neden olan sürücülere tepki gösterdi. Sürücüler ile veliler arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Okul önünde öğrencilerini bekleyen vatandaşlar polis ekiplerini arayarak ihbarda bulundu. Trafik yoğunluğundan dolayı sınava yetişmeye çalışan adaylar araçlardan inip koşarak dakikalar kala sınava girdi. Ceza kesilen sürücüler ise otomobillerini okulun önünden kaldırdı.

Marmara Üniversitesi Göztepe Yerleşkesinde çocuğu sınava girecek olan Zeynep Özmen, "Çocuklar için zorlu bir süreç, bakalım gelecekleri için gerekli bir şey. Bütün çocuklara başarılar diliyorum" dedi. Sınava girecek olan Arzu Özmen, "Çok gerginim, yarınki sınıf daha önemli hatta. Güzel bir seneydi. Veteriner olmak istiyorum "diye konuştu. (Mustafa Mert KARACA- Murat DELİKLİTAŞ- Cengiz ÇOBAN- İsa ALMAÇAYIR / İSTANBUL DHA)

POLİSLER GEÇ KALAN ÖĞRENCİLER İÇİN SEFERBER OLDU

Şanlıurfa’da öğrenciler sabahın erken saatlerinde sınava girecekleri okulların yolunu tuttu. Sınava girecekleri okula geç kalan, okullarını karıştıran ve kimliklerini evde unutanlar polis ekipleri yardım etti. Motorize trafik polisi ekipleri, kasklarını giydirdikleri öğrenciler için seferber oldu.

Kimisinin evinden kimliği alınırken, kimi öğrenciler de kapıların kapanmasına dakikalar kala okullarına yetiştirildi. Üniversite adayları sınıflarda ter dökerken aileleri ise dışarda başarıları için dualar okudu. (Ali LEYLAK/ŞANLIURFA, (DHA)

SINAVA GEÇ KALINCA ALINMADI, YÜZÜNÜ KAPATARAK UZAKLAŞTI

Sınav salonlarının kapısı 10.00'da kapanacağı için 09.50'de görevliler tarafından çağrı yapıldı. Son 1 dakika kala koşarak kapıdan geçenlerin olduğu görülürken, kapılar saat 10.00 itibarıyla kapandı. Buna rağmen sınav merkezlerine gelen bazı adayların olduğu, 1 adayın ise 3 dakika geç kaldığı görüldü. Sınav belgesiyle fakülte kapısına kadar giden kişi, kapının kapalı olduğunu görünce yüzünü kapatıp alandan uzaklaştı. (Adem AKALAN / ANTALYA, DHA)

>>> HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Haberin Devamı
YANLIŞ OKULA GİTTİ, İMDADINA POLİS YETİŞTİ

Bursa'nın Gemlik ilçesinde Temel Yeterlilik Testi'ne gireceği okulu karıştıran öğrencinin imdadına motosikletli trafik polisi yetişti. Yerleşke girişinde Gemlik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde sınava gireceğini öğrenen aday, yanlış okula geldiğini fark edince motosikletli trafik polisinden yardım istedi. Motosikletin arkasına binen aday, sınava gireceği okula polis tarafından sınava 1 dakika kala yetiştirildi. Öğrenci, polise teşekkür ederek sınava gireceği salona gitti. (İHA)

2 DAKİKA GECİKEN 2 GENÇ SINAVA ALINDI

Yalova'da 30 sınav merkezinde 10 binin üzerinde öğrenci sınav heyecanı yaşandı. Öğrenciler okullara girdikten sonra önce polisler tarafından aranarak salonlara alındı. Saat 10.00 itibarıyla okul bahçesindeki veliler dışarı çıkarılarak okul girişleri kapandı. Sabri Eskinazoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesinde sınava 10.01 ve 10.02 saatlerinde yetişen gençler ise salona girmek için büyük çaba gösterdi. Kapı ve çerçevelere vuran erkek öğrenci, tam umudunu kaybederken velisinin de gayretiyle okula alınarak sınava girebildi. Diğer kız öğrenci de kapanan kapıların yeniden açılmasıyla sınava girebildi. (İHA)

SINAVA GEÇ KALANLARIN YARDIMINA POLİS YETİŞTİ

TYT sınavı öncesinde Elazığ’da öğrenciler sabahın erken saatlerinde sınava girecekleri okulların yolunu tuttu.

'ALLAH POLİSİMİZDEN RAZI OLSUN'

Öte yandan, sınava girecekleri okula geç kalan, okullarını karıştıran ve kimliklerini evde unutanlar polislerden yardım istedi. Motorize trafik polisi ekipleri, kasklarını giydirdikleri öğrenciler için seferber oldu. Kimisinin evinden kimliği alınırken, kimi öğrenciler de kapıların kapanmasına dakikalar kala okullarına yetiştirildi. Öğrenciler, motorların arkasına binip, ‘’Allah polisimizden razı olsun’’ diyerek güvenlik güçlerine teşekkür etti. (İHA)

Haberin Devamı
3 HAFTALIK BEBEĞİYLE SINAVA GELDİ

Büyükçekmece’de ve Başakşehir’de de sınava girecek olan öğrenciler heyecanlı dakikalar yaşadı. Son saniyede salona girmek isteyen öğrenciler koşarak gelirken, saat 10 kuralarını geçirenler ise sınava alınmadı.

VELİLER DIŞARIDA DUA ETTİ

Torunları sınava giren bir yaşlı kadın ise okul önünde gözü yaşlı şekilde uzun süre dua etti. Duygularını anlatan kadın, “Dua okuyorum herkes için okuyorum. Allah kabul etsin” diye konuştu.

Büyükçekemece İlkokulu’nda sınav yapılan yerler arasındaydı. Öğrenciler arasında 3 haftalık bebeğiyle ve eşiyle gelen bir anne de yer aldı. Anne sınava girerken baba Fatih Gülteki’nde bebeğiyle dışarıda bekledi. Gültekin, “Bebeğimizle geldik. Eşim sınava girdi. Aylardır çalışıyordu. İnşallah hedefinde Tıp Fakültesi var. Bende bebeğimle bekliyorum” dedi. (İHA)

ÖSYM BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

Bu sene 3 milyondan fazla adayın katılacağı 2024-YKS, 8-9 Haziran'da Türkiye genelindeki 81 il ve 245 sınav merkezi ile KKTC'nin başkenti Lefkoşa ve Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de yapılacak.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesinde sınava ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ersoy, bir yıla yakın sürecin bu hafta sonu sona ereceğini belirterek, “Kasım ayında Talim ve Terbiye Kurulundan gelen bir süredir kazanımlarla beraber binlerce hocamız, bu öğrencilerimiz için çalışma süreçlerini başlattılar. Bu cumartesi, pazar süreç nihayete erecek. Biz bu süreç için tüm birimlerle koordinasyon halinde hareket ediyoruz. Çocuklarımız için güzel bir sınav ortamı oluşturulsun diye güzel bir konfor olsun diye stressiz, gürültüsüz, trafiksiz bir sınav ortamı olması için çalışıyoruz” diye konuştu. (İHA)

>>> HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

ÖĞRENCİLER SINAV SALONLARINA ALINDI


İstanbul’da sabah erken saatlerden itibaren okullara gelen öğrenciler, sınav salonlarına alındı. İstanbul Üniversitesi’ne gelen öğrenciler sınavda ter dökerken, veliler ise dışarıda çocuklarını bekledi.

Haberin Devamı
SINAVA GİDERKEN KAZA GEÇİRDİ

Edinilen bilgiye göre, kaza Avanos Nevşehir karayolunda meydana geldi. Oğlunu sınava getirdiği öğrenilen Fatma Hasta'nın kullandığı 38 VZ 243 plakalı otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucunda takla attı. İhbar üzerine kaza yerine sağlık, polis, jandarma ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Kazada araç sürücüsü ile beraber YKS sınavına girmek için Nevşehir'e gelen Mustafa Sinan Hasta ile birlikte ismi öğrenilemeyen 2 kişi yaralandı. Araçtan çıkarılan yaralılar; Nevşehir Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Yolda güvenlik önlemi alan ekipler de inceleme yaptı. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı. (İHA)

BARAJ YOK AMA...

Sınav öncesi adaylara başarılar dileyen ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda da “YKS uygulamamızı bu sene Hırvatistan’da da gerçekleştireceğiz. Sınav tarihinde U18 Millî Takımımız orada kampta olacak. Gençler orada bizi temsil ederken biz de millî sporcularımıza imkân sağlıyoruz. Siz bizim için kıymetlisiniz. Başarılar diliyorum” dedi.

YKS’de ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan baraj puanları uygulaması kaldırılmıştı. Bu yıl da tıp, hukuk, diş hekimliği gibi başarı sırası koşulu olan programlar haricinde, tercihlerde baraj olmayacak. Yani sınavda yerleştirme puanı hesaplanan herkesin puanları doğrultusunda tercih yapma şansı var. Ön lisans programlarını tercih edebilmek için TYT puanının; lisans programları için ise SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türlerinde adayın puanının olması yeterli olacak. YKS sonuçları 17 Temmuz’da açıklanacak. Ardından tercih süreci başlayacak.​

SINAVA GİRECEKLER DİKKAT!

Adayların sınav günü bir sorun yaşamaması için yanlarında sınava giriş belgesini, T.C. kimlik kartını veya pasaportunu mutlaka bulundurması gerekiyor. Kimlik kartını, nüfus cüzdanını kaybeden veya nüfus cüzdanında fotoğraf, T.C. kimlik numarası bulunmayan adaylar için il veya ilçe nüfus müdürlükleri sınav günleri açık olacak.

Haberin Devamı