GündemTamamı kontrol altına alındı! İzmir, Manisa ve Balıkesir'deki yangınlarda son durum...

Tamamı kontrol altına alındı! İzmir, Manisa ve Balıkesir'deki yangınlarda son durum...

19.07.2024 - 08:18 | Son Güncellenme:

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, devam eden yangınların tamamının kontrol altına alındığını açıkladı.

YANGINLAR KONTROL ALTINA ALINDI

Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Yumaklı, "Hayatını kaybeden işletme şefimizi rahmetle anarak başlamak istiyorum. Şahin Dönertaş kardeşim 41 yaşında bu vatan için, yeşil vatan için hayatını hiçe sayan kahramanlardan sadece bir tanesi. Ailesine, bütün sevenlerine ve Orman Genel Müdürlüğü teşkilatımıza ve bakanlığımıza başsağlığı diliyorum.

Değerli arkadaşlar dün 9 adet yangın vardı bizim üst risk grubunda diye tanımladığımız. Ancak 34'ü orman yangını 14'ü de orman dışı yangın olmak üzere bütün yurt çapında 48 adet yangınla mücadele etti arkadaşlarımız. Orman dışında başlayan yangınların da ormana sirayet etmesiyle birlikte. Edirne, Bursa, Balıkesir, Manisa, Uşak, Kütahya, İzmir Foça, İzmir Bergama ve en sonunda dün akşam yerleşim merkezlerine yakın seyretmesi hasebiyle de İzmir Buca yangınları bizim arkadaşlarımızın hakikaten canını hiçe sayarak söndürmek için mücadele ettikleri yangınlar oldu. An itibarıyla bu yangınların tamamının kontrol altına alındığını duyurmak istiyorum." dedi.

Yumaklı sözlerini şöyle sürdürdü; Birkaç da bilgi vermek isterim. Buca yangınıyla alakalı, ilk tespit 13.25'te oldu dün. 13.35'te de ilk müdahale gerçekleşti. 7 uçağımız, 19 helikopterimiz, 50 arazöz, yaklaşık 10'a yakın iş makinası, 360'a yakın arkadaşımızla buna müdahale etmeye başladık. Diğer tüm kurum ve kuruluşlar da buradan hepsine tek tek teşekkür ediyorum. Onların da verdiği destekle birlikte, vatandaşlarımızın da desteğiyle birlikte, bugün itibarıyla bu yangınların kontrol altına alındığını belirtmek istiyorum.

"RÜZGAR HAKİKATEN ÇOK BÜYÜK PROBLEM"

Çok sıcaklıkların üst üste seyrettiği İzmir'de, bunun örneğini verecek olursak, 40 derecelere ulaşan sıcaklıklar, artık ardı ardına günleri takip eder hale gelmiş durumda. Bugünden itibaren, özellikle Ege ve Akdeniz kıyılarında da çok yoğun bir şekilde alarmdayız. Buralarda da sıcaklıklar çok ciddi bir şekilde yüksek, nem oranları düşük. Rüzgar hakikaten çok büyük problem. Burada da dün yaşanan konu da buydu zaten. Yani kararsız bir rüzgar, tek tarafa değil, birden farklı yönlere alevi ve ateşi götürdüğü için, arkadaşlarımız gerçekten çok zorlandılar. Alevlerin arasında kalan arkadaşlarımız oldu. Ama çok şükür, herhangi bir problem yaşamadık.

Bütün bu yangınlarda halihazırda, bu Buca yangını için söyleyeyim, bize rapor edilmiş herhangi bir kayıp ya da bir mal ziyanı bildirilmedi. Elbette bütün bunları söylerken, bu ekosistemde yaşayan ve bizimle bu dünyayı paylaşan canlıları da unutmamak gerekir ve maalesef bu tür olaylardan en çok etkilenenler de onlar oluyor.

"BU AHLAKSIZLIĞI HİÇBİR YERE SIĞDIRAMIYORUM"

Bir konuya da açıklık getirmek istiyorum. Ben buradan bütün vatandaşlarımıza özellikle istirham ediyorum. Neden olduğunu anlamadığımız, yüzde 100 yalan olan haberleri, gece yarısından sonra dolaşıma soktular. Birçok insan, bu yalanlarla beraber, sanki bu yardım ihtiyacı varmış gibi, doğal olarak ben hepsine teşekkür ediyorum. Ancak buradaki çalışmaları aksatırcasına, insanlar o yalanlarla, kendilerine söylenen işte yanık kremi gerekiyor, ayran gerekiyor, şu gerekiyor, bu gerekiyor, bu yalanlarla arabalarını atlayıp buraya gelenler gelen insanlar oldu. O yüzden istirhamımız şu, bizler zaten düzenli olarak açıklama yapıyoruz. Gerek bu şekilde gerekse sosyal medya hesaplarımızdan ve diğer resmi hesaplarımızdan. Lütfen bu yalanlara kanmasınlar.

Ben çok özür dileyerek, bu ahlaksızlığı hiçbir yere sığdıramıyorum. Neye hizmet ettiğini, herkesin kendi vicdanına bıraktım. Bu dezenformasyonu da kınıyorum. Artık söyleyecek başka söz de gelmiyor aklıma açıkçası.

"15 EYLÜL'E KADAR BÜTÜN TEŞKİLATLARIMIZ ALARM HALİNDE"

Bugünden itibaren 15 Eylül'e kadar bütün teşkilatlarımız alarm halinde. Ancak hep şunu söylüyoruz: Vatandaşlarımız olmadan biz bu mücadeleden galip çıkamayız. O da nedir? Mümkün olduğu kadar, yangın başlatma ihtimali olan ne varsa, hangi faaliyet, hangi eylem varsa, lütfen bunlardan uzak duralım. "Bir şey olmaz" demeyelim, oluyor. Şimdi soruluyor, sizin yangınla ilgili stratejiniz ne? Yangınla ilgili stratejimiz, 24 saat insansız hava araçlarıyla, Otağ aracımızla, bütün Türkiye'yi gözlemlemek, tespit ettiklerimize en kısa zamanda müdahale etmek, bütün konuşlandırmalar, bütün risk analizleri yapılmış durumda. Yani bizim tek istediğimiz şu, hep söylüyoruz: Yangınla mücadele etmek elbette bir performans gerektirir.

Görüyorsunuz, farklı ülkelerde haftalarca, aylarca hala yangınları süren ülkeler var. Çok şükür biz böyle bir ülke değiliz. Hatta yardım isteyenlere de mümkün olduğu kadar elimizden geldiğince yardımcı oluyoruz. Ancak, asıl başarının, yangının çıkmaması olduğunu ve bu başarının sadece bir bakanlığın, bir Orman Genel Müdürlüğü teşkilatının değil, bütün ülkeye ait olduğunu tekraren belirtmek istiyorum. İstirham ediyorum, "Bir şey olmaz" demeyelim. Yangınların yüzde 90 oranında insan unsurundan kaynaklandığını söylüyoruz. Bu kimi zaman o "Bir şey olmaz" denilen hususlardan, kimi zaman ihmâlden, kimi zaman farklı gerekçelerle çıkıyor.

"BİRBİRİMİZİ LÜTFEN İKAZ EDELİM"

Elimizdeki bir materyalin atılmasından, yüzlerce dönüm alanın etkilenmesi, ağaçlarından tutun da orada yaşayan bütün canlılara kadar zarar görmesine sebep oluyor. O yüzden, bütün vatandaşlarımıza 15 Eylül'e kadar, birbirlerimizi de kontrol ederek, sorun olabilecek olanları da en yakın kamu kurumlarına, bizim kendi bakanlığımızla ilgili iletişim vasıtalarıyla olabilir. Emniyet birimlerine, kolluk güçlerine bildirsinler. Biz zaten oradayız, görevimiz bu. Hızlıca müdahale edelim ama olmaması için de birbirimizi lütfen ikaz edelim.

Ben bu duyarlılığı gösteren bütün vatandaşlarıma canı gönülden çok teşekkür ediyorum. İzmir'e ve biraz önce saymış olduğum illere tekraren geçmiş olsun diliyorum ve hayatını kaybeden genç kardeşim için tekrar rahmet ve başsağlığı diliyorum.

İZMİR'DEKİ YANGINDA SON DURUM

Yangın, dün saat 13.00 sıralarında Buca ilçesinde başlayıp, ardından Gaziemir ilçesine sıçradı. Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüyen yangına, Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri başta olmak üzere, itfaiye ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu müdahalede bulundu.

Yangına Orman Genel Müdürlüğü ekipleri, 7 uçak ve 4'ü gece görüşlü olmak üzere 20 helikopterden oluşan toplam 27 adet hava aracı, 40 adet arazöz, 9 su ikmal aracı, 4 dozer ve 4 yer ekibi, belediyelerden 21 tanker ve 5 arazöz ve 5 polis TOMA'sı ile müdahaleye devam ediyor.

Öte yandan İzmir Valisi Süleyman Elban sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, yangına ilk andan itibaren 7 uçak, 23 helikopter, 2 treyler çekici, 98 arazöz, 19 su tankeri, 1 paletli traktör, 21 tonajlı tanker, 8 dozer, 13 TOMA, 69 Yunus polis timi, 26 trafik ekibi, 98 sivil ekip ve 2172 personel ile müdahale edildiğini belirtti.


ALEVLERİN YERLEŞİM YERLERİNE SIÇRAMASI TEHDİDİ ENGELLENDİ

Gece saatlerinde yerleşim yerlerini tehdit yangın nedeniyle bölge tedbir amaçlı boşaltılırken, ekiplerin yoğun müdahalesi sonucu alevler yerleşim yerlerine sıçraması engellendi.

48 YANGINA MÜDAHALE EDİLDİ

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı şu ifadeleri kullandı: Dün (18 Temmuz 2024 Perşembe) ülke genelinde 34’ü orman, 14’ü kırsal alan olmak üzere toplam 48 yangına Orman Genel Müdürlüğümüz tarafından müdahale edilmiştir.

Gün içinde büyüme potansiyeli olan 9 yangına havadan ve karadan yoğun şekilde müdahale edilmiştir. Bu yangınlardan; Manisa-Turgutlu, Bursa-Orhaneli, Edirne-Keşan, Kütahya-Gediz’de çıkan yangınlar ile önceki gün başlayan İzmir-Bergama yangını kontrol altına alınmıştır.

Balıkesir-Altıeylül, Uşak-Sivaslı ve İzmir-Foça’daki yangınların ise enerjisi düşürülmüş olup, kontrol altına alma çalışmaları devam etmektedir.


Diğer yandan; dün Saat 13:25’de, İzmir’in Buca İlçesine bağlı Zafer Mahallesi Mevkiinde nedeni henüz belirlenemeyen bir nedenle orman yangını çıkmış, yangına 10 dakika içinde saat 13:35’de Orman Genel Müdürlüğümüz ekipleri tarafından ilk müdahalede bulunulmuştur.

Yangın haberinin alınması ile birlikte yangın mahalline hızla; 7 adet söndürme uçağı, 19 adet söndürme helikopteri, 50 adet arazöz, 6 adet iş makinası ve 359 personel sevk edilmiştir.

Yangının meydana geldiği an itibariyle; hava sıcaklığı 38 derece, rüzgar hızı saatte 53 km, nem ise % 25 olarak ölçülmüştür. Yangın; sıcak hava, düşük nem ve şiddetli rüzgarın etkisiyle kısa sürede etrafa yayılmış ve Gaziemir ilçesine bağlı Sarnıç, Fatih ve Hürriyet Mahallelerini tehdit eder hale gelmiştir.


İzmir Valiliğimiz koordinasyonunda, Orman Genel Müdürlüğümüz, AFAD ve diğer kamu kurumlarımızla birlikte, herhangi can ve mal kaybı yaşanmaması adına, yangının tehdit ettiği yerleşim birimlerinde her türlü tedbir alınmıştır.

Başlangıcından itibaren, aralıksız bir şekilde devam eden yangını kontrol altına alma çalışmalarına, havanın kararması ile birlikte gece görüşlü helikopterler de dahil olmak üzere havadan ve karadan devam edilmektedir.

İlgili tüm kurum ve kuruluşlar, yangın gönüllüleri, STK’lar ve vatandaşlarımızın işbirliği ve destekleriyle ENERJİSİ DÜŞÜRÜLEN yangını kontrol altına alma çalışmaları devam etmektedir.

Haberin Devamı
KOVANLARINI KURTARMAYA ÇALIŞTI

Sarnıç'ta arıcılık yapan Kemal Korkmaz yangında 80 kovanının yandığını, 20-30 kovanı kurtarabildiğini belirterek, "Yapacak bir şey yok. Masrafım 500 bin liradan aşağı yoktur. Kovanlarım yandı, her şeyim yandı. Üzgünüm." dedi.

Bu bölgede yangından etkilenen bir köpek ise çevredeki vatandaşlar tarafından motosiklete alınarak kurtarıldı.

UÇAK SEFERLERİ NORMALE DÖNDÜ

Yangının Adnan Menderes Havalimanı'na yakın konumda olması ve yükselen duman nedeniyle aksamalar yaşanan hava trafiği normale döndü.

Havalimanında yaşanan aksamalar nedeniyle yolcu yoğunluğu yaşandığı öğrenildi.

FOÇA'DAKİ YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Fevzi Çakmak Mahallesi'ndeki ormanlık ve makilik alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Rüzgarın etkisiyle yayılan yangın Jandarma Komando Teröristle Mücadele Harekatı Okul Komutanlığı kampüsünde de etkili oldu.

Yangına Orman Genel Müdürlüğüne ait hava ve kara araçlarıyla müdahale edilirken, çalışmalara askeri personelin de destek sağladığı belirtildi.

Yangın, askeri bölgenin arkasındaki Koca Mehmetler Mahallesi'nde makilik alana yayıldı.

Bu bölgede yer alan Hayat Foça Sitesi, tedbir amaçlı boşaltıldı. Sitenin yöneticisi Can Koktekin, jandarmanın uyarısıyla siteyi boşalttıklarını, itfaiye ve AFAD ekiplerinin çalışmasıyla site çevresinde alevlerin kontrol altına alındığını belirtti.

Foça Kaymakamı Mehmet Türköz, yaptığı açıklamada, dün saat 14.50 sıralarında Yenifoça Jandarma Komando Teröristle Mücadele Okul Komutanlığında başlayan ve rüzgarın etkisiyle okulun dışına yayılan yangının 22.30 sıralarında kontrol altına alındığını söyledi.

Yangına havadan ve karadan müdahale edildiğini belirten Türköz, "Yangın, 22.30 itibarıyla ekiplerin çalışmasıyla yangın kontrol altına alındı. Foça için büyük ve tehlikeli bir yangındı. Öğle saatlerinde başlayıp akşam saatlerine kadar süren bir yangındı. Yangın nedeniyle yaklaşık 50 hektar alan zarar gördü." diye konuştu.

Yangın söndürme çalışmalarında İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 3 uçak, 2 helikopter, İzmir Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi, Yenifoça Jandarma Komando Teröristle Mücadele Okul Komutanlığı ile Foça Deniz Üs Komutanlığı itfaiye araçları, emniyet ve jandarmaya ait TOMA'lar yer aldı.

BALIKESİR

Altıeylül ilçesi Paşaköy Mahallesi'ndeki tarım arazisinde yangın çıktı.

Yangını görenlerin ihbarı üzerine bölgeye, Orman Bölge Müdürlüğü ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi itfaiyesine bağlı ekipler sevk edildi.

Ekipler, havadan ve karadan müdahaleyle yangını kontrol altına almaya çalışıyor.

"HERKES ELİNDEN GELEN HER ŞEYİ YAPIYOR"

Altıeylül Belediye Başkanı Hakan Şehirli, yangına ilişkin, gazetecilere yaptığı açıklamada, yangının ot balyası sırasında bir kıvılcımdan çıktığını söyledi.

Şehirli, rüzgarın daire şeklinde esmesinden dolayı yangının ilerlediğini belirterek, şöyle konuştu:

"Valilik, kaymakamlıklarımız ve belediyelerimiz herkes elinden gelen her şeyi yapıyor. Tedbir amaçlı İnkaya Mahallesi'ndeki vatandaşlar bölgeden uzaklaştırılıyor. Şu ana kadar herhangi bir can kaybı söz konusu değil, sadece ormanımız ciddi zarar altında. Peş peşe gelen bu yangınlar gerçekten çok can sıkıcı, herkese geçmiş olsun diliyorum. Rüzgarın değişik yönlerden esmesi kontrolü zorlaştırıyor."

380 PERSONELLE MÜDAHALE

Balıkesir Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, arazide başlayıp ormanlık alana sıçrayan yangına 4 uçak, 2 helikopter, 29 arazöz, 14 su ikmal, 12 ilk müdahale, 15 hizmet aracı, 6 dozer, 6 greyder, 2 treyler, 6 kepçe, 4 otobüs, 3 toma ve 380 personelle müdahalenin devam ettiği belirtildi.

Paşaköy Mahallesi'nde devam eden yangının yerleşim yerlerini tehdit etmesi nedeniyle İnkaya Mahallesi'nde 92 vatandaşın tahliye edilerek kamu misafirhanelerine yerleştirildiği bildirildi.

Yangının Paşaköy Mahallesi'nde balya makinasının çalışması esnasında yangının tespit edildiği dile getirilen açıklamada, olayla ilgili gözaltına alınan 1 kişiyle ilgili işlemlerin devam ettiği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca kent genelinde tarım arazilerindeki yangın riskinin azaltılması amacıyla, yarın 08.00-20.00 saatleri arasında biçerdöver ile hububat hasadı ve balya bağlama işlemleri durdurulduğu ifade edildi.

Haberin Devamı
MANİSA

Manisa'nın Turgutlu ilçesinde tarım arazisinden ormana sıçrayan yangına havadan ve karadan müdahale başlatıldı.

Dün öğle saatlerinde Avşar Mahallesi'nde bir tarım arazisinde henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle ormanlık alana yayıldı.

İhbar üzerine bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 3 uçak, 5 helikopter, 8 arazöz, 2 su ikmal aracı ve dozer ile Manisa Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekibi sevk edildi.
Yangın nedeniyle bir bağ evi, tedbir amaçlı tahliye edildi.

EDİRNE'DE ÇIKAN ANIZ YANGINI SÖNDÜRÜLDÜ

Edirne'nin Meriç ilçesinde çıkan anız yangını söndürüldü.

Küplü beldesi ile Adasarhanlı köyü arasında hasat edilmiş buğday tarlasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle diğer tarlalara sıçradı.

İhbar üzerine bölgeye Meriç Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve Edirne Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri sevk edildi.

Bölge halkı da söndürme çalışmalarına traktör ve su tankerleriyle destek verdi.

Ekiplerin müdahalesiyle söndürülen yangında yaklaşık 1500 dekar tarım arazisi zarar gördü.

BİLECİK'TEKİ ORMAN YANGINI

Bilecik'in merkez ilçesine bağlı Bayırköy beldesinde çıkan orman yangını kısa sürede söndürüldü.

Bayırköy Paşalar mevkisinde dumanların yükseldiği gören vatandaşlar durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi.

İhbar üzerine bölgeye Osmaneli Orman İşletme Müdürlüğü ile Osmaneli, Bayırköy ve Vezirhan belediyelerine ait itfaiye ekipleri sevk edildi.

Yangın, ekiplerin zamanında müdahalesiyle kısa sürede söndürüldü.​​​​​​​

Haberin Devamı
KÜTAHYA'DAKİ YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI


Kütahya'nın Gediz ilçesinde çıkan orman yangını ekiplerin müdahalesiyle kısmen kontrol altına alındı.

Gümele ve Karaağaç köyleri arasındaki ormanlık alanda öğleden sonra başlayan yangına Kütahya Orman Bölge Müdürlüğü ile Gediz Belediyesine bağlı itfaiye ekipleri müdahale etti.

Kütahya Orman Bölge Müdürü Erdal Dingil, AA muhabirine, dün saat 14.30 civarında çıkan yangının çamlık alanda etkili olduğunu söyledi.

Yangın ihbarını alır almaz ekiplerin bölgeye sevk edildiğini belirten Dingil, "Yangına 17 arazöz, 9 helikopter, 2 uçak, belediyelere ait itfaiye araçları ve yaklaşık 250 personel ile hem havadan hem de karadan müdahale edildi. Vatandaşlarımız da tankerlerle çalışmalara destek verdi. Yangın kısmen kontrol altına alındı. Şu an için tehlikeli bir durum görünmüyor." ifadesini kullandı.

Dingil, ekiplerin bölgedeki soğutma çalışmalarının sabaha kadar süreceğini kaydetti.