21.04.2018 - 14:53 | Son Güncellenme:
Litvanya'da nüfus ve sosyal hayat
Litvanya'nın nüfusu yaklaşık 3.750.000 kişiden oluşmaktadır. Ülkenin çoğunluğu tarımla uğraşmaktadır, ilkokul ve ortaokul zorunlu olup ücretsizdir. Ülkede 12 tane üniversite vardır, seramik, ahşap, oymacılık ve dokuma gibi el sanatları yapılmaktadır. Ülke ekonomisi tarım, hayvancılık ve sanayiye dayalıdır. Ülke dört bölüme ayrılmıştır, doğusunda metal işleri, ahşap ve küçük sanayi işleri ile uğraşılmaktadır. Güneyinde ise, imalat ve gıda sanayi işleri yaygındır. Kuzey kesiminde tarım yapılmaktadır. Batı kesiminde ise gemi yapımı ve balıkçılık görülür.
Litvanya'da Doğal Kaynaklar
Ülkede çeşitli madenler bulunmaktadır. Demir, sülfat, alçıtaşı, kireçtaşı, dolomit çıkarılır. Ülkede yabani hayvan sayısı oldukça fazladır, düz ova şeklinde olup kum tepeleri ve ormanlarla kaplı bir bitki örtüsüne sahiptir. Ülkedeki av hayvanları; geyik, sığır, mink, vaşak, kurt, tilki, porsuk ve susamurudur. Başlıca tarım ürünleri, şekerkamışı, patates, keten tohumu ve yem bitkileridir.
Litvanya Genel Tarihi
Ülkenin çoğunluğunu, Litvanlar oluşturmakta olup, yüzde dokuzluk bir kısmını Ruslar, yüzde sekizlik kısmını da Polonyalılar oluşturmaktadır. Milattan önceki dönemde Baltık Denizi kıyısına yerleşmişlerdir. Birinci Dünya Savaşı sırasında Litvanya'yı Almanya işgal etmiştir. 15 Aralık 1919’da Almanya'nın çekilmesi sonucu bağımsızlığını ilan etmiştir. Litvanya’da 1926 yılında otoriter bir başkanlık şekline geçilmiştir. Litvanya para pirimi Ruble’dir, resmi dili Litvancadır. Litvanya 1991 yılına kadar Sovyetler Birliği’ne bağlı ülkelerden biri olarak kalmıştır. Rusya’da başlayan değişim ve reform hareketlerinin sonucunda 1991 yılında bağımsızlığını ilan etmiştir. Litvanya bir Baltık Denizi ülkesi olması sebebiyle deniz ticaretine önem verilmiştir. Balıkçılık ve gemi yapımı konusunda uzmanlaşmışlardır.