29.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:
Hazırlayan: Meltem Günay
Suyu ılık için
Yeni Akdeniz tipi beslenmede suyun önemine dikkat çekilirken özellikle suyun soğuk değil ılık içilmesi gerektiği de vurgulanıyor. Soğuk suyun faydadan çok zararı olduğunun ifade edildiği bu tip beslenmede, “İçine buz atılmış sudan uzak durun. Günde en az 8 bardak su için. Sabah kalkınca 2 bardak ılık su için. Yemekten yarım saat önce 1 bardak su için. Yemek sırasında su içmeyin. Yemekten 1 saat sonra su için. Banyo yapmadan önce de 1 bardak su için. Emziren ve hamile olanlar hanımlar daha çok su içmeli. Herhangi bir enfeksiyon durumunda su içimi artırılmalı. Suyun içine limon, elma sirkesi, salatalık, nane atabilirsiniz” öneriler arasında yer alıyor.
Limon testi
Özata ve Bektaş, gün içinde şekerli gıda ataklarına karşı da alınması gereken bir takım önerilerde de bulunuyor. “Yediğinizi kayıt altına alın” alın diyen uzmanlara göre, az su içilmesi, aşırı açlık sonrası yemek yemek, uykusuzluk, yorgunluk, stres ile can sıkkınlığı sonrası aşırı yemek yeme istediği artıyor. Fiziksel ve psikolojik olarak böyle hissedenlere Prof. Dr. Özata ile Bektaş şunu öneriyor:
“Çok az tuzlu yemek, tatlı yeme isteğini artırabilir. Önce limonlu su için eğer açlık giderse yeme isteği psikolojiktir. Sevdiğiniz bir hobi edinin. Çok su için, dinlenin ve uyuyun.”
YERKEN HİSSEDİN
- Otomatik yemeyin: Her acıkmanın gerçek acıkma olup olmadığına bakın.
- Lokmanın farkında olun: Yediğiniz her lokmanın, yemeğin tadını, kokusunu ve lezzetini fark edin.
- Yemek yemekten keyif alın: Yemekten önce telefonu, televizyonu kapatın. Yemeği arkadaşlarla dostlarla yiyin.
- Öğüne salata ile başlayın: Yemeğe salata yiyerek başlayın ve yeme süresini uzatın.
- Hamur işleri (simit, pasta, gofret, kek, kurabiye, bisküvi, vb.) ve şerbetli tatlılar
- Meyve suyu, kompostosu, gazoz, kola, şurup, şerbet, gazlı içecekler, enerji ile aromalı içecekler, soğuk çay
- Kızartmalar, yağda kızarmış veya kavrulmuş ve soslu yiyecekler
- Tüm yağlı gıdalar
- İçeriği tam bilinmeyen hazır, paketlenmiş, işlenmiş gıdalar
- Diyabetik, diyet ve light yiyecekler ve içecekler
- Ketçap, hardal ve et sosları
- Alkol
- Etiketinde glukoz yazan bisküvi, dondurma ve her türlü gıda
- Nişasta bazlı früktoz (mısırdan elde edilen nişasta bazlı şeker) içeren tüm gıdalar
- Başta mısır ve soya olmak üzere tüm genetiği değiştirilmiş gıdalar
- Patates cipsi, her türlü cips, hamburger, pizza, pide, fast food ve kahvaltılık gevrekler
- Fabrikasyon işlem görmüş, nitrit/nitrat gibi koruyucu kimyasallar içeren salam, sosis, sucuk gibi et ürünleri
- Tüm şeker ve şekerleme ürünleri
- Meyveli, renkli yoğurtlar
- Açma, poğaça, börek, tost, kurabiye, pirinç patlakları
- Patates püresi, mantı
- Enerji barları, enerji içecekleri
- Rafine ay çiçek yağı, mısır yağı, kanola yağı
- İçine şeker veya aroma konmuş yoğurtlar
- Tatlandırıcılar
- Beyaz ekmek, pirinç pilavı, beyaz makarna
- Paketlenmiş soslar
- Renkli, aromalı soda
- Her türlü şurup, marmelat, reçel, içine şeker konmuş komposto
- Trans yağ içeren margarin ve işlenmiş yağlar
- Kokusu ve tadı bozuk her türlü sebze ve meyve
- Plastik şişe suyu
- Tüm çikolata ürünleri
- Soslu tuzlu fındık, fıstık
- Hazır döner, burger
ÖRNEK DİYET LİSTESİ
6. GÜN
Sabah (07.00-08.00)
- 100 gram tam yağlı beyaz peynir veya lor
- 7-8 adet zeytin, ceviz
- 1 dilim ekşi mayalı çavdar ya da karabuğday ekmeği
- Mevsimine göre salatalık, domates, turp, roka, tere, maydanoz
Öğlen (12.00-13.00)
- Kuru baklagil yemeği
- Mevsim salata, yoğurt, turşu
- 1 dilim ekşi mayalı çavdar ya da karabuğday ekmeği
- 4-5 kaşık kinoa veya chia
Ara öğün (15.30)
- Mevsimine göre bir meyve
- Yulaf ezmesi ve yoğurt
Akşam (19.002-20.00)
- Zeytinyağlı sebze yemeği
- 1 dilim tam buğday ekmeği
- Mevsim salata, turşu, yoğurt
- Kinoa veya chia
7. GÜN
Sabah (07.00-08.00)
- 100 gram tam yağlı beyaz peynir
- 2 rafadan yumurta veya zeytinyağlı menemen
- 7-8 adet zeytin, çiğ baden
- 1 dilim ekşi mayalı çavdar ya da karabuğday ekmeği
- Mevsimine göre salatalık, domates, turp, roka, tere, maydanoz
Öğlen (12.00-13.00)
- Zeytinyağlı sebze yemeği ya da bakliyat
- Mevsim salata, yoğurt, turşu
Ara öğün (15.30)
- Mevsimine göre bir meyve
- 1 su bardağı ayran veya yoğurt içinde yulaf ezmesi
Akşam (19.002-20.00)
- 2 orta boy balık (ızgara veya buharda)
- 4 kaşık zeytinyağlı barbunya
- Mevsim salata, turşu, yoğurt
- 1 dilim ekşi mayalı çavdar ya da karabuğday ekmeği